Lisemizde Sosyal Bilimler Haftası !

Her disiplinde "Mübadele" temalı çalışmalar !

24 Temmuz 1923 tarihindeki Lozan Antlaşması ile birlikte, Türkiye ve Yunanistan arasında, nüfus mübadelesi uygulanır. Doğu Trakya ve Anadolu'dan bir buçuk milyon Türk, Yunanistan'a göç ederken, Makedonya ve Epirus'daki 500 000 müslüman, Yunanistan'a göç etmek için Türkiye'den ayrılmak durumunda kalır.
Göç olgusunun coğrafi, sosyolojik, psikolojik, ekonomik, ahlaki boyutu yadsınamaz, unutulamaz. İnsani sonuçlar yaratan bu olayın anlaşılması ve nesiller boyu hatırlanması amacıyla Saint Benoit Lisesi, sosyal bilimler kapsamındaki derslerde, öğrenim yılı boyunca, gerek ders saatlerinde, gerekse ders dışı zamanlarda atölye çalışmaları yürütüldü.

Verimli çalışmalar…

Gruplara ayrılan öğrenciler; mübadil ailelerle, Zoğrafyon Rum Lisesi Müdürü Yani Demircioğlu ile, Fener Rum Lisesi Müdürü Viktorya Lemopulo ile, liselerin öğretmenleriyle, çevirilerde bize yardımcı olan Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Yanni Gigourtsis ve Selanik gezisi sırasında görüşme şansı buldukları mübadil aile torunu Zoi Zachariadou ile röportajlar yaparak bilgi topladılar.

Silivri’ye, kendisini ziyarete giden öğrencilerimize zaman ayırarak onlarla söyleşen Silivri Belediye

Başkanı Sn. Özcan Işıklar’a teşekkür ederiz. Kendisi ile yapılan röportajı izlemek için BURAYA tıklayınız.

Selanik’te pedagojik gezilerimiz : BURAYA tıklayınız.

Konusunda uzman bir mezunumuzla konferans ve öğrencilerle etkileşim

Saint Benoît Lisesi mezunlarından, klinik psikolog, psikanalist, İçgörü Psikoterapi Merkezi’nin kurucusu Yavuz Erten ”Göç Olgusunun Psikolojik Sonuçları” üzerine lisemizde konferans verdi. Konferans öncesinde öğrenciler “mübadelede anne ve çocuk olmak” meselesi hakkında hazırladıkları araştırma sonuçlarını bildiri şeklinde sundular. İnteraktif söyleşi sırasında öğrencilerimiz, konuya dair sorularını ilginç örneklerle yanıtlayan Yavuz Erten’i büyük ilgiyle dinlediler.

Öğrencilerimizden Nazlı’nın ailesinden bir kişiyle yaptığı yaptığı röportaj, vatanından ayrılmak zorunda kalmış olan Emine Hanım’ın duygularını güzelce yansıtıyor. BURAYA tıklayarak izleyebilirsiniz.

Çok dinamik, çok boyutlu bir Sosyal Bilimler Haftası, İlber ORTAYLI ve kapanış sergisi

Sınıflar arasında mübadele içerikli bilgi yarışması düzenlendi. Mübadele temalı öyküler kurgulandı, öğrencilerin yazılarıyla birlikte kitapçık halinde getirildi.

Bu çalışmaların nihayetinde Lozan Mubadilleri Vakfı ile iş birliğiyle ve Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Sn. Sefer Güvenç’in destekleriyle, mübadil aile öyküleri ve anı objelerden derlenen “Karşı Kıyı, Aynamız” sergisi, onur konuğumuz, Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın konferansıyla taçlanacak.

Bu anlamlı projeye destek olan ve emeği geçen herkese teşekkürler !
Gelecek yıl sosyal bilimler haftasında buluşmak üzere !