Bir Saint Benoît Fransız Lisesi “Spesiyali”: Eskrim

Olimpik sporların ilklerinden olan eskrim, tüm dünya ülkelerinde ciddi bir performans olarak yapılmaktadır. Ansiklopedilerde sporların satrancı olarak da geçen eskrim branşı özellikle entelektüel çevrelerin motivasyonu ve katkılarıyla süregelmektedir. Ülkemizde 1923’te kurulan Türkiye Eskrim Federasyonu (TEF), Uluslararası Eskrim Federasyonu’na (FİE) bağlı olarak faaliyetlerini, (Ülkemizi 1936 Berlin Olimpiyatları’nda temsil eden ilk kadın milli sporcular Eskrimcilerdir) bugüne kadar başarılı bir şekilde sürdürmektedir.

Saint Benoit Fransız Lisesi öğrencileri okulumuzun geleneksel branşlarından olan eskrim ile okul sıralarında tanışma şansını buluyorlar. Eskrime seçilmek için herhangi bir fiziksel yetenek gerektiren ön şart aranmamaktadır. Herkes kendi kapasitesini zorlayarak takımda yer alabilmektedir. Eskrimi kısa bir sürede benimseyip özümseyen öğrencilerimiz bu branşın renkli dünyasına adım atmak üzere hem disiplin, özveri, ciddi bir teknik-fiziksel performans ve zaman gerektiren bir çalışma içerisine giriyorlar hem de ağır akademik ders çalışma programlarına rağmen derslerini başarıyla sürdürerek okul çıkışlarında antrenmanlara kalarak ter döküyorlar. Eskrim takımı olarak öncelikli amacımız (senede bir kere yapılan) liseler arası şampiyonalara katılarak başarı elde etmek. Bunun için Eskrim tekniğini, performansını ve deneyimi geliştirmek üzere sene içinde TEF ve TEF’e bağlı kulüpler tarafından yapılan birçok turnuvaya (Veli izin ve onayı ile TEF bireysel lisansı çıkararak) katılıyorlar. Bütün bunların motivasyonu eskrimin renkli dünyası içerisinde yer alarak turnuvalarda mücadele etmek.

Turnuvalara hazırlık süreçleri yukarıda bahsettiğimiz yoğun programın yanında malzeme, ekipman donanımı ve kontrolünü de içemektedir çünkü eskrimde flöre, epe, sabre branşlarındaki kılıçlar hassas kontroller gerektirmekte. Turnuva sırasında bu konuda bir eksiklik olursa eskrimciye ceza puanı verilebileceği gibi, donanım teknik performansı etkiler! bu nedenden dolayı eskrimciler turnuvalardan önce malzemelerini titiz bir şekilde kontrol etmek zorundadırlar.

Öğrencilerimiz  İstanbul Liseler Arası Eskrim Şampiyonası’nda!

Okulumuzun eskrimci öğrencileri 14 Mart 2024 tarihinde yapılan İstanbul Liseler Arası Gençler Eskrim Şampiyonası’nda okulumuzu temsil ettiler. Turnuvada, bir öğrenci hariç eskrimi okulda öğrenen eskrimcilerimiz, ilkokuldan beri profesyonel kulüplerde eskrim yaparak okullarından lisans çıkaran eskrimcilerle karşılaştı. Diğer okullar bir iki eskrimciyle katılırken okulumuzun eskrim takımı, mazeret bildirerek katılamayan eskrimci öğrencilere rağmen, hazırlık öğrencilerinin de dahil olduğu 13 kişilik bir kadroyla katıldı. Pandemiden sonra yeni oluşturulan eskrim takımımızın katıldığı ikinci liseler arası turnuvaydı. Turnuvada eskrimci öğrencilerimiz sene boyunca öğrendikleri beceri ve teknikleri uygulayarak mücadele ettiler Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu sene de ekibimiz en fazla katılım sayısı, teknik performans, fair play, takım ruhu, disiplin ve organizasyon açısından mezun büyüklerinin izinden gittiğini kanıtlamış oldu. Öğrencimiz 10 B sınıfından,Bartu Ömerbaş İstanbul 5.’si olarak Türkiye şampiyonası finallerine katılmaya hak kazandı. Derslerden sonra, okulda kalarak azimle çalışan öğrencilerimizi performanslarından dolayı tebrik ediyoruz.