Bilim Şehri – Paris La Villette’te bir Bilim Sınıfı

Fen dersleri eğitimini desteklemek ve kalitesini arttırmak

Saint Benoît Lisesinde fen dersleri eğitimini desteklemek ve kalitesini arttırmak amacıyla, 11 Fen sınıfı öğrencileri, 17 - 21 Mart tarihleri arasında, Fransa’nın bilim alanında en prestijli iki merkezini ziyaret edeceklerdir : Palais de la Découverte ( Keşif Sarayı ) ve la Cité des Sciences et de l’Industrie ( Bilim ve Endüstri Merkezi ) : La Villette. Bu köklü kurumlar, gerçekleştirdikleri analitik ve akılcı çalışmalarıyla, lise fen dersleri öğrenimine önemli katkı sağlamaktadırlar. Burada öğrenciler, öğrendikleri bilgilerin somut uygulamalarına tanık olacaklardır.

Oluşturulacak “Bilim sınıfı” Fransızca fen derslerinin ayrılmaz bir parçasıdır ve okul dersleriyle örtüşmektedir. Bu etkinlik, lisemizin öğretmenleri ile, Keşif Sarayı ve La Villette Bilim ve Endüstri Merkezi animatör araştırmacılarının işbirliği ile gerçekleştirilecektir.Pedagojik gezimiz sırasında öğrencilerimiz, donanımlı alanlarda, konusunda uzman öğreticiler tarafından verilecek okul derslerine yardımcı derslere de katılacaklardır
Ayrıca, Bilim şehrinin internet sitesinde, kendi bilimsel bloglarını Fransızca olarak oluşturacaklardır. Matematik ve fen atölyelerine katılmanın yanı sıra, programda yer alan temalardan seçtikleri konularla ilgili yaratıcı atölyeler gerçekleştireceklerdir. Bilim ve endüstri şehrindeki metot ve kaynak zenginliği, öğrencileri, bilgiyi araştırma ve kavrama konularında daha otonom olmaya yöneltecektir.Gezi, öğrencilerin aktif olarak katıldıkları atölye çalışmalarının analizi ve geri bildirimleri ile sona erecektir. La Villette Bilim ve Endüstri Merkezi bu projeyi gerçekleştirmemizde bize rehberlik edecektir.

Oluşturulacak Bilim Sınıfının hedefleri :

• Bilimsel atölyelerde aktif rol almak.
  • Lise 3 fen programları doğrultusunda bilimsel metot bilinci geliştirmek.
  • Bilimsel metot uygulayarak bilimin pratik yönlerini keşfetmek.
  • Fransızca dil kazanımlarını güçlendirmek.
  • Paris’in önemli kültür merkezlerini keşfetmek : Eyfel kulesi, Louvre Müzesi, Grévin Müzesi, şehir turu…

Program :

1. Palais de la Découverte’de bilimsel aktivite çalışmaları :

Palais de la Découverte, bilimin temel ilkelerini, deneyler, eğlenceli, ilgi çekici sergiler ve bilimsel tartışmalar aracılığıyla ziyaretçilerine sunmaktadır. Bilgiyi doğrudan aktarmak yerine, bilimsel keşiflere ve bilime karşı merak uyandırmak başlıca amaçları arasında yer almaktadır.
Öğrencilerimizin gerçekleştirecekleri bazı deneyler aşağıda gösterilmektedir :

• Adli tıp laboratuvarı : Bir suç sahnesi, parmak izleri, kırık bir cam, kan izleri…incelenmesi gereken farklı ipuçları. Soruşturmayı sürdüren, fen alanında uzman polis, hangi yolu izleyecektir? Öğrencilerimiz soruşturmanın arka perdesini keşfedecekler !
  • Kaldırım taşları ve simetri : Müslüman – Arap freskleri, bir kristal, bir deniz yıldızı, bir su molekülü ya da Jean-Sebastian Bach’ın bir prelüdü arasında nasıl bir ilişki vardır ? Hepsinin ortak noktası simetridir. Simetri nedir ? Bir nesnedeki farklı simetriler nasıl tanınır ? Öğrencilerimiz simetrinin sırlarını keşfedecekler !
  • Dev moleküller :
    Plastik maddelere çevremizde her yerde rastlamamıza rağmen, evde, arabada, giysilerimizde ve yiyeceklerimizde… onları hiç fark etmiyoruz. Plastik nasıl üretiliyor ? Zararları nelerdir ? Farklı özelliklere sahip bu maddeler, öğrencilerimiz için artık bir sır olmayacak !

2. Bilim şehri La Villette’in çağdaş amaçlara yaklaşımı :

Bilim ve Endüstri Merkezi, kuruluşundan bugüne, bilimle, toplumdaki önemli tartışmalar arasında bir köprü oluşturmaktadır. Bunu da, teknik ilerlemeleri ve yenilikleri teşvik eden çevresel, jeo-ekonomik ve etik sorunlara ışık tutarak yapmıştır. Bilim merkezi, bilim ile toplumsal sorunlar arasındaki bu bağı göstermek için çeşitli atölyeler, tartışmalar ve konferanslar düzenlemektedir :

• Etik ve Genetik :
    Katılımcı tartışma atölyesi, öğrencileri, somut örnekler ışığında, genetik hastalıkların teşhisi çerçevesindeki etik sorular üzerinde düşünmeye ve kendini ifade etmeye yöneltecektir. Bu münazara sayesinde öğrenciler farklı görüşleri sorgulayacaklar ve kendi görüşlerini netleştireceklerdir.
  • Jeot :
    Dünya üzerindeki en büyüklerden biri olan, tüm salonu kaplayan, 360 derecelik küre şeklindeki dev ekranda öğrenciler, belgesel izlemenin keyfine varacaklar ve kendilerini görüntünün kalbinde bulacaklardır !
  • Matematik Sergisi Gezisi :
    Filmler, pedagojik animasyonlar ve çeşitli aktiviteler sayesinde, öğrenciler matematik biliminin karanlık kıvrımlarını algılayacaklardır. Matematiğin tarihsel geçmişine yolculuk yaparak, matematiğin temel ilkelerini kavrayacaklar ve bilimsel, teknik ve sosyal uygulamalarını keşfedeceklerdir.

3. Turistik ve Kültürel Geziler :
Fransız rehber eşliğinde, otobüsle panoramik Paris turu düzenlenecektir.
Eyfel Kulesi çıkış
Louvre Müzesi gezisi