Cumhuriyetimizin 95.Yılı Okulumuzda Coşkuyla Kutlandı

Cumhuriyetimizin 95. yaşı kutlu olsun !

Dört bir yanı bayraklarla süslü okulumuzda en büyük bayramımızı kutlarken Cumhuriyet ve Atatürk sevgisini her zaman olduğu gibi yüreklerimizde hissettik.
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk “Türk Ulusu’nun öz yapısına ve geleneklerine en uygun yönetim cumhuriyet yönetimidir” diyerek milli mücadelemizin nasıl taçlanması gerektiğinin altını çizmişti. Cumhuriyetimizin ilanından 95 yıl sonra Atatürk İlke ve İnkılaplarına gönülden bağlı Saint Benoît ailesi olarak bayramımızı büyük bir coşku içerisinde kutladık

Saygı duruşunun ardından söylediğimiz İstiklâl Marşımızdan sonra Okul Müdürümüz Pierre Gentric, ünlü Fransız besteci Maurice Ravel’in ölümsüz eseri Bolero’nun müzikal yapısı ile Atatürk’ün Türk toplumunu Cumhuriyet fikriyle yönlendirmesi arasındaki benzerliğe dikkat çeken bir konuşma yaptı. Ravel’in Bolero adlı eseri, bir müzikal konuşmadır, Türkiye’ye Cumhuriyet’i getirme arzusu da, insanları bir araya getiren büyük bir insan “orkestrası” gibidir :

“Atatürk’ün ellerinde olan bu trampetin coşkusu. Bu trampet, Atatürk’ün ta kendisi oldu. Atatürk, ısrar eden, büyüleyen ve ikna eden bir ezgi gibi ritim oluşturdu.

Atatürk de, yavaş yavaş, o enstrümanlar gibi, oluşturduğu güçlü Cumhuriyet düşüncesini benimsemeye gelen ve kreşendo şeklinde gelişecek başka insanları fikrine  dahil etmeyi başardı. Bolero, aslında bir baledir. Cumhuriyet de, insanları ortak bir arzu etrafında birleştiren bir insan balesidir. Yeni bir ritmi teşvik etme isteğidir. Bu büyüleyici ritim, ideali ile ilgili ısrar eden ve ikna olan bir adamın durumuna benziyor. Ezginin çalındığı süre boyunca, sakince vurgu yapan bu büyüleyici ritim, reformlar sayesinde,Türkiye için yeni bir rejim oluşturmak isteyen bir adamın isteği ile ilgili yaptığı ısrara benziyor.”

Daha sonra söz alan Türk Müdür Başyardımcımız Serhat Yalamanoğlu konuşmasında Cumhuriyetin tamamlayıcısı olarak Demokrasi ve Laiklik kavramlarının altını çizdi :

Bugün Atatürk’ün fikir dünyasını anlamaya çalıştığımızda, Cumhuriyeti gerçek anlamda Res Publika haline getirecek iki önemli tamamlayıcı unsuru da aynı dikkatle ele aldığını görüyoruz: Demokrasi ve Laiklik. Hepiniz çok iyi biliyorsunuz: Demokrasi halkın iyiliği için yapılması gerekenlere halkın bizzat kendisinin karar vermesi. Yani halka ait olanın halkın idaresi altında olması.

Aydınlanma çağında ortaya çıkan laiklik fikri, her türlü inanç ve ibadeti güvence altına alan bir kavram. Laiklik karşılıklı saygı çerçevesinde din ve vicdan özgürlüğünün her birey tarafından hiçbir baskıya maruz kalmadan yaşanmasına olanak sağlar.

Öğrenci Meclisi Başkanımız Ata Turan, arkadaşlarına seslendiği konuşmasında cumhuriyet rejiminin yılmaz bekçileri olduklarının altını çizdi ve Atatürk’ün Türk gençliğinden beklediklerini bir kere daha anımsattı.

Tören sırasında ünlü şairlerimizin dizelerinden derlenen “Cumhuriyetimiz” başlıklı bir söz korosu öğrencilerimiz tarafından başarıyla sunuldu. Törende öğrencilerimiz tarafından hazırlanan güzel bir video-röportajı da izledik. Öğrencilerimizin öğretmenlerine ve okul çalışanlarına sordukları «Cumhuriyet nedir ?» sorusuna aldıkları yanıtlar Saint Benoît ailesi için Cumhuriyet’in ne denli değerli olduğunun da göstergesiydi.

Törenin sonunda okul koromuz 100. Yıl Atatürk Marşı, 50. Yıl Marşı, 75. Yıl Marşı ve 10. Yıl Marşı’nı seslendirdi.

Cumhuriyetimizin 95. yaşı kutlu olsun !

X