Çanakkale Gezisi

Tarihimizin "Suskun Tanıkları" olan şehitlerimize minnettarlığını ifade etmek isteyen öğrencilerimiz Çanakkale'de...

Çanakkale Savaşları, tarihte "savaşın yenildiği yer" olarak geçer.
Bu sözün günümüzde de geçerli olduğuna inanan öğrencilerimiz, bu inançlarının göstergesi olarak sadece Çanakkale Şehitliklerimizi değil aynı zamanda Fransız mezarlığı, Lone Pine mezarlığı ve Anzac Koyu’nu ziyaret ettiler.  M.Kemal Atatürk’ün ifadesiyle ’’bu topraklarda yatan ve artık bizim evlatlarımız olan’’ genç Fransızları, Avusturalyalıları , Yeni Zelandalıları ve İngilizleri saygıyla andılar.

Kafilemiz, sabah erkenden Çanakkale’ye doğru yola çıktı. Gelibolu yarımadasına varıldığında ilk durak, Bigalı köyü oldu.  Öğrenciler, bu köyde Atatürk’ün savaş sırasında 19.Tümen komutanı olarak oturduğu evi ziyaret ettikten sonra  tarihi yarımada gezisine başladılar.  Ardından, Anafartalar, Conk Bayırı, 57. Alay Şehitliği ve diğer şehitlikleri ziyaret ettiler. Gezinin son durağı, Çanakkale Şehitleri abidesi oldu.Öğrenciler burada GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ve Çanakkale Şehitlerine minnettarlığımızın ifadesi olarak Atatürk Anıtına karanfiller bıraktılar.

Çanakkale’ye geçmek için binilen arabalı vapur yolculuğu sırasında 1953 yılında NATO Tatbikatından dönerken Nara Burnunda çarpışma sonucunda batan DUMLUPINAR Denizaltısı’nda şehit olan 81 denizcimizin ve bütün deniz şehitlerimiz anısına Boğaz sularına karanfiller bırakan öğrenciler duygulu anlar yaşadı.

Ertesi gün  tarihsel ve kültürel büyük değer taşıyan Truva antik kenti ve müzesi ziyaret edildi. Saint Benoît’lı gençler bu muazzam uygarlık merkezinden de çok etkilendiler.  Ardından Çimenlik Kalesi ve Deniz Müzesi ziyaret edildi.

Öğrencilerimizin Görüşleri

“…Beni en çok etkileyen Dumlupınar şehitlerimiz için denize kırmızı karanfillerimizi bıraktığımız andı. Yaptığımız bu duygusal töreni benim için yeri doldurulamaz bir hatıra ve her zaman benimle kalacak.”

Nehir 10H

“Çanakkale gezisi sayesinde Çanakkale Savaşı ve ülkemizin tarihi hakkında yeni bilgiler edindim. Gelibolu Yarımadası’nda anıtları, şehitlikleri ve mezarlıkları gezerek şehitlerimizi anma ve vatan uğruna verilen canları hatırlama şansımız oldu.”

Oya 10H

“Gezip gördüğüm yerlerde tarihi daha iyi anlama ve kültürümü daha iyi tanıma şansı buldum. Özellikle gittiğimiz şehitliklerde, milli mücadele ruhunu ve duygusunu tatma şansı buldum.”

Duru 10H

“Bana göre Çanakkale Gezisi her yönüyle güzeldi. Otobüs yolculuğu da çok keyifli ve eğlenceliydi.”

Ufuk 10G