“Benim İstanbul’um” – İstanbul Üniversitesi ile Saint Benoît Lisesi İş Ortaklığı

Sanatların bir araya gelmesiyle oluşan bir Seyahat Günlüğü

İstanbul Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Sn. Nedret Öztokat’ın ekim ayındaki konferansıyla başlayan « Seyahat Günlükleri, Benim İstanbul’um » adlı, birincisi düzenlenen bu geniş çaplı proje, Türk Dili ve Edebiyatı, Fransızca ve Görsel Sanatları ve İstanbul Üniversitesi’ni bir araya getiriyor.
İstanbul Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özkan ve Sn. Öztokat, Lise ile Üniversite arasında sürdürülecek pedagojik bir iş ortaklığına imza atmak üzere Sn. Pierre Gentric’i ve Gülay Doğusoy’u konuk ettiler.
Ayrıca, üçlü bir sözleşme ile Fransız Kültür Merkezi de bu güzel projeye dahil oldu.

Öğrencilerimize pedagojik projelerde eşlik edecek olan Marmara Üniversitesi 3. sınıf öğrencileriyle birlikte, sakin bir ortamda sözleşme imzalandı.
Ayrıca, lise 3 öğrencilerimiz 17 Aralık Perşembe günü yolculuklarında yeni bir etaba geçtiler… İstanbul Üniversitesi öğrencileri okulumuza gelerek, Seyahat Günlüklerini oluşturmalarında öğrencilerimizi yönlendirdiler.
Seyhat Günlüğünü temsil eden sanatsal ve edebi türlerin anlamları üzerine düşünme, şehre bakış açısı, izlenimlerin ve deneyimlerin paylaşımı : Nedret Öztokat’ın gözetiminde gerçekleşen bu buluşma öğrencilerimiz için olduğu kadar Üniversite öğrencileri için de büyük bir kazanç sağladı.
İşte, İstanbul Üniversitesi ile Saint Benoît Lisesi arasındaki gelecek için umut veren iş ortaklığı ! İlk kez düzenlenen bu proje diğerlerinin de habercisi !

Öğrencilerde hayranlık uyandıran bu projenin merkezinde, fikir alışverişi, disiplinler arası çalışma ve iki dillilik yer alıyor. Öğrencilerimiz hazırladıkları Fransızca ve Türkçe yazılı ve görsel çalışmaları Mart 2016’da Frankofoni Festivalimiz sırasında sunacaklar. Ayrıca bu çalışmalar, iki dilde hazırlanan gerçek bir Seyahat Günlüğünde bir araya getirilip yayınlanacak.

Pedagojik bir dinamizmi olan bu projenin başlıca amaçları arasında, öğrencinin sanatsal duyarlılığını arttırmak, estetik yönünü geliştirmek, Fransızca ve Türkçe olarak yazılı özgün çalışmalar gerçekleştirmek yer almaktadır.

Tek eksiğimiz deneyimli bir sanatçının bakış açısıydı !
Bu da gerçekleşiyor !

İstanbul Fransız Kültür Merkezi iş birliği ile, 2014 Clermont-Ferrand Festivalinde « Seyahat Günlüğü buluşmaları » adlı eseriyle öğrenci ödülü kazanan seyahat günlükleri yazarı Sn. Sophie Abraham Şubat ayında projeye dahil olacak.

Sanatla bağlantılı olarak, atölye çalışmaları tamamlanacak ve Lise 3 öğrencilerimizin yaratacağı bir ’’Yolculuk Defteri’’ yayınlanacak.

“Benim İstanbul’um”, Lise 3 öğrencilerimizin gelecekteki yayınları !