Saint Benoît Öğrencileri ile Bir Alkazar Rüyası Rüzgarı

Dijital Teknolojinin, hayatımızın her alanına dahil olduğu bir dönemde;  sanal ile gerçeğin, geçmiş ile geleceğin iç içe olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Elbette ki sanat da,  bu gelişmelerle birlikte evrimini sürdürmeye ve gelişmeye devam ediyor.

1923 yılından beri birçok kuşağa hizmet etmiş, İstiklal Caddesi'nin adeta bir sembolü haline gelen Tarihi Alkazar Sineması da, bu bağlamda bir köprü görevi üstleniyor. Hope Alkazar olarak yeniden hayata geçen bina; Dijital Sanatın ülkemizdeki ve dünyadaki en büyük temsilcilerinden biri olan, Refik Anadol’un muhteşem sergisine ev sahipliği yapıyor.

Dijital verileri bilinçli bir fırçaya dönüştüren ve sanatı zaman, mekan  gibi kavramlardan bağımsız hale getiren Anadol; uzun bir süredir «makinelerin rüya görmesi» kavramı üzerinde duruyor. Hope Alkazar için özel olarak oluşturduğu «Alkazar Rüyası» isimli bu sergide; 150’den fazla Yeşilçam filmi verilerini bilgisayara yükleyerek, bizim de bu rüyayı izlememize fırsat veriyor. Enstalasyonun  ikinci bölümünde ise; hareketlerimizi algılayan sensörler aracılığı ile, izleyicinin de sanat eserinin bir parçası haline gelmesini sağlıyor. Binanın onaranlar kulübü , dans salonu ve sera bölümleri ise, diğer ilgi çekici alanlar arasında yer alıyor.

Saint Benoît Fransız Lisesi 9. sınıf öğrencileri ile, Alkazar’ın geçmişi ve günümüzü harmanlayan atmosferi içinde, bu rüyaya dahil olmak üzere yola çıktık.

 

Şimdi de öğrencilerimizin gözünden, bu rüyayı bir kere daha görelim:

“1.Dönem gittiğimiz sergide dikkatimi en çok çeken şey, sanatla sporu birleştirmiş olmalarıydı. Yaratıcı bulduğum bu etkinliğin, hem spor severleri hem de sanatla ilgilenenleri ortak bir noktada birleştirdiğini düşünüyorum. Sanatı günümüz dünyasına entegre edip, teknolojiyle birleştirmek gayet yenilikçi bir proje.. Hem de böyle bir projenin kendi ülkemizde yapılıyor, olması beni daha da gururlandırdı. Gittiğimiz geziye tekrar katılır mısın diye sorarlarsa da, kesinlikle tekrar katılırım.”

Gürhan/9 B

“Bu gezi benim için çok keyifliydi. Dijital dünyanın sanatla harmanlanması alışılagelmiş sanat anlayışımızdan farkı bir şeydi. Hareketlerimi algılayıp, topların ona göre hareket etmesiyle beraber, ortaya görsel bir şölen çıktı. Arkadaşlarımla beraber eğlendiğim, yeni şeyler deneyimlediğim bir gezi oldu.”

Eyşan/9B

“Hope Alkazar Sergisi benim için ilginç bir tecrübe oldu. Diğer klasik sanat sergileri gibi fırça darbeleri ya da boylar yoktu bu sergide… Aksine daha modern bir sergiydi.

İster serginin bulunduğu binanın iç mimarisi, ister serginin ta kendisi… Beni en çok etkileyen şeylerden biri ise, artık insanların 21. yüzyılda teknoloji ile de güzel eserler ortaya çıkarabilmesi oldu. Bu şekilde sanatın sadece boyadan ibaret olmadığını ve sanatın her halinin güzel olabileceğini keşfettim.”

Mustafa Berk/9B 

“Gezi genel olarak güzeldi. Özellikle yapılan son interaktif projeksiyon şovu ilgimi çekti. Fakat sistemin bulunduğu oda çok daha iyi bir şekilde gerçek dünyadan ayrılabilir ve görüntü kalitesi biraz daha iyileştirilebilirdi.”

Mustafa Alp/9F

“Güzel bir sergiydi her şeyden çok memnun kaldım özellikle projeksiyon şovu ve müziğin uyumu çok hoşuma gitti. Yeri gezerken uğradığımız odalar da çok özgün ve yaratıcıydı.”

Derin/9F

“Bence sergi çok yaratıcıydı ve yapay zekanın nasıl sanatla iç içe kullanılabileceğine bir örnekti. Yer seçimi olarak böyle eski bir sinemanın da, bu sergi için çok uygun olduğunu düşünüyorum. Yapay zekanın bu kadar güzel bir ürün ortaya koyabilmesi, teknolojinin ne kadar geliştiğini yansıtmış oldu. Tabii ki  Refik Anadol’un yaratıcı vizyonuyla… Yani daha büyük düşünürsek, insan zekası olmasaydı, bunların hiçbiri olmazdı. Ama ben inanıyorum ki, gelecekte yapay zekalar insan beyni gereği duymadan kendi eserlerini; belki de bu eserleri yapan yeni yapay zekaları üretecekler.”

Deniz/9F

“Serginin konumu şahane, mekan gayet uğrak ve kültürel açıdan gelişmiş olan İstiklal Caddesinde bulunuyor. Mekanın içi de epey güzel, sanatsal ve ferah; içerisi dar olsa bile hiç sıkkınlık veya bunalma hissetmiyorsunuz. Şahsen sergi ilgimi pek çekmedi ama yapılan çalışma kesinlikle görülmeye değer.”

Alp Giray/9 F

“Hope Alkazar, gerçekten ilgi çekici ve tasarımıyla takdiri hak eden bir yerdi. Özellikle eşsiz hologram deneyimiyle kesinlikle gidilmesi gereken bir yer olduğunu düşünüyorum. Dakikalarca süren, içimizden geçen ve biz ayağımızla bastıkça patlayan toplar, çıkan resimler gerçekten görülmeye değerdi. Ayrıca eski filmlerden ve usta isimlerden kesitler olması da ince ve güzel bir detaydı.”

Selim Arda/9H

“Bence sergi çok iyiydi çünkü çok güzel, eski filmlerden alıntılar vardı. Aynı zamanda verdikleri efektlerle de baş döndürüyordu. Bulunduğu yer de iyiydi. Genel olarak iyi bir geziydi.”

Sinan  9/H 

 

X