Paris: Çok Boyutlu Bir Proje, Mutlu Öğrenciler!

Paris Eğitim ve Kültür gezisi

Heyecan, merak, çoşku… ve Fransa'nın başkentini keşfe çıkan hazırlık sınıfından 35 öğrencimizi saran daha birçok farklı duygu... Neredeyse 7 aydan beri Fransızca Zümresi tarafından titizlikle hazırlanan eğitim, dil ve kültür odaklı bir program.
Artık her şey hazır, o zaman yola çıkalım!

Paris’in keşfi, Eyfel Kulesi 130 yaşında!

Sabah erkenden okulun önünde buluşma, çocuklarını uğurlamak için gelen veliler… İstanbul Havalimanından Charles de Gaulle Havalimanına ve … ta Eyfel Kulesi’ne… Bu sene 130.yaşını kutlayan şehrin simgesi güzel demir kadına karşı yapılan piknik. Eyfel Kulesi bütün şehire ve bu şehrin yüzyıllara yayılan tarihi ve kültürel güzelliklerine hakim. Asansörden, her saniye binaların giderek küçülmesi görmek eğlenceli, fakat yürüyerek inmek daha bir eğlenceli…

Seine nehrinde tekne turu

Eşsiz bir an, kıyıda bir çift uym içerisinde dans ediyor, elektrikli scooterların üstünde dengede gençler… fransız şarkıları bize eşlik ediyor. Parisliler bize el sallıyorlar. Biz de tekneden aynı şekilde onlara cevap veriyoruz. Büyük bir badire atlatmış olan Notre-Dame de Paris, her şeye rağmen, güzelliğinden hiçbir şey yitirmemiş gibi gözüküyor.

Montmartre, Saint Michel mahallesi, Concorde meydanı ve Zafer Anıtı… ve Paris Filarmoni!

Montmartre tepesine varmadan bir akordeyoncunun melodileri eşliğinde yağmur altında Clignancourt mahallesinin küçük sokaklarını keşfetmek… Tanınmış fransız şarkıcı Dalida’nın evi, Marcel Aymé meydanında duvarda donmuş « Le Passe-muraille » heykeli, « Amélie Poulain masalsı kaderi » isimli filmde dekor olarak kullanılan bakkal öğrencilerimize Sacré Coeur’e doğru yavaş yavaş yol gösteriyorlar… Ve mecazi anlamda bu sanatsal ve kültürel iştah bize Saint Michel semtinde tuzlu ve tatlı krep tatma isteği veriyor. Öğleden sonra, programda Paris atmosferi var, Zafer Anıtından Concorde meydanına, önemli markaların, kafe teraslarının yer aldığı bir güzergah… ve sonunda heyecanla beklenen Champs-Elysées! Zafer Anıtının altında bulunan Meçhul Asker sembolik ateşine öğrencilerimiz hayran kalıyorlar. Sembolik ateşin etrafında Fransız Cumhurbaşkanı Sayın Emmanuel Macron’un İkinci Dünya Savaşı’nın bitmesi anısına aynı gün bıraktığı çiçekler var.

Ve, gün Paris Filarmoni’de « müzikal » bir akşam ile sona eriyor! Öğrencilerimiz çek besteci Hans Krasa tarafından bestelenen ve yaşları 9 ila 15 arasında değişen 80 çocuğun şaşırtcı bir uyum içerisinde seslendirdiği Brundibar çocuk operasından etkileniyorlar.

Sorbonne Üniversitesi… sanki yakın bir Geleceğin habercisi

Ah! Doğru olamaz! Paris’te üçüncü gün oldu bile ! Zaman ne kadar çabuk geçiyor! Sabahtan, Sorbonne Üniversitesindeyiz. Öğrencilerimiz, Sorbonne’un öğrencilerinin yaptığı gibi, dönüşte kendilerini bekleyen sınavlarında şans getirsin diye ünlü fransız düşünür Michel de Montaigne’in ayakkabısını « okşuyorlar »… Ayakkabı Paris güneşi altında parlıyor. Sonuç mu? Göreceğiz… Saint-Michel semtinde, kitapçıları keşfetmek için serbest zamandan faydalanmanın tam sırası. Kitapların sayfalarını çevirirken, öğrenciler, daha yeni öğrendikleri bu dili anlamanın keyfini çıkarıyorlar, bu da etkin bir pedagojik eğitimin büyüsü.

Efsanevi yerler: Garnier Operası, Louvre Müzesi

Garnier Operasında müzik arası, müzik öğretmenimiz öğrencilere andante ve klasik bir parkur çiziyor. Öğrenciler, dünyaca tanınan The Phantom of the Opera (Operadaki Hayalet) müzikalinin bestecisi olan Andrew Lloyd Webber’e ilham veren Garnier Operasını artık biliyorlar. Bu şehir kültürel ve tarihi zenginliklerle dopdolu, bizler bunun şahidiyiz.

Öğleden sonra Louvre Müzesi ve Piramidi… Louvre Müzesinde bulunan sanat eserlerinden etkilenmemek mümkün değil. Pedagojik bir yenilik: gruba eşlik eden fransızca öğretmenleri tarafından oluşturulan tematik güzergahta yer alan altı ayrı sanat eserinin önünde özçekim yapmak.

Bu akşam erkenden yatmamız lazım çünkü yarın, bizde olduğu gibi, zil 07.45’te çalacak, zamanında sınıfta olmamız gerek!

Paris’te bir okul ziyareti, bir keşif !

Ana sınıfından lise son sınıfa … Sainte-Louise okulu, öğrencileri ve öğretmenleriyle bizi çok sıcak bir ortamda karşılıyorlar. Lise 1.sınıf öğrencilerinden oluşan bir karşılama komitesi Matematik, İngilizce ve Fransızca derslerini takip etmek için öğrencilerimizi farklı sınıflara götürüyorlar…. Öğlen, kantinde Fransız öğrenciler ile birlikte yemek yeniyor. Kültür alışverişi, alışkanlıklar, masalarda değişik konuşmalar…

Okuldan çıkarken, öğrencilerimizin dudaklarından şu cümleler dökülüyor : « Sevimliler! », « Sınıf çok sessiz! », « Bir ders 55 dakika sürüyor! »

Sanat ve bilim… çok boyutlu bir bir proje!

Öğleden sonra, garda buluşma! Eski bir gar daha doğrusu! Müze d’Orsay. Heykelleri ve izlenimci ressamları…

Son gün sıra Fen Bilimlerinde: Doğal Tarih Müzesi… Grande Galerie’de sergilenen 7000’den fazla eser bize gizlice şunu söylüyor: « Çevrenizi ve doğayı koruyun, onlar Geleceğiniz için değerliler! »

Her zaman için hatırlayacağımız, hem pedagojik, hem de kültürel açıdan çeşitlilik içeren bir programla oluşturulan bir gezinin sonu!

Güzel demir kadın 130 yaşının ihtişamıyla bizi selamlıyor… ve bize « Görüşmek üzere! » diyor.

Öğrencilerimizin resimlerini Instagram sayfalarından keşfedebilirsiniz: BURAYA TIKLAYINIZ!

X