10. sınıf öğrencilerimize yıl boyunca ilgilendikleri mesleklerle ilgili gözlem deneyimi sunuyoruz. Bu deneyimlerin amacı, çok büyük önem taşıyan ders seçimi ve kariyer planlama süreçlerinde onlara destek olmak. Ayrıca çeşitli sektörlerde kazandıkları deneyimler, profesyonel yaşamı ve çalışma rutinlerini gözlemliyor olmaları, öğrencilerimize gelecek planları için büyük katkı sunuyor. Böylece hayal ettikleri meslek alanlarının gerçekliğine ulaşma fırsatı vermek okul ve kurumlar olarak bizlerin elinde.
Sürecin İşleyişi
Sene başında sunulan Saint Benoît Mezunlar Derneği, Saint Benoît Velileri ve bağlantılarımıza Googleform aracılığı ile bir kurum iletişim ağı oluşturuldu.
Öğrencilerimize, Rehberlik Ders saatinde ise, “Mesleki Gözlem Deneyimine Nasıl Başvurulur?” Atölye çalışmasında, öğrencilere gözlemeyebilecekleri sektörler ve meslek alanları sunuldu. Bu atölyede ayrıca, motivasyon mektubu yazım kuralları, format ve içerikle ilgili bilgiler verildi.
Öğrenciler klavyelerine davet edildi ve Mesleki Gözlem Deneyimine katılmalarına hak sağlayan, istedikleri sektör, iş alanı, meslek alanlarına yönelik motivasyon mektuplarını rehberlik servisine ilettiler.
İlk dönem 39, ikinci dönemde ise 17 öğrencimizden motivasyon mektubu alındı.
Bireysel görüşmelerde öğrencilerimizin emekle yazdıkları motivasyon mektupları düzenlendi ve CV oluşturma teknikleri sunuldu.
Öğrencilerimiz, mesleki gözlem deneyimi öncesi, İnsan Kaynakları Uzmanı olan İpek Hanım ile Görüşme Teknikleri Atölyesine katıldılar.
Sektörlerle iletişimde olan Kurumsal İletişim birimimizle gözlem deneyimi tarihleri, saatleri ve öğrenci-kurum için tüm bilgi akışı sağlandı. Ardından okul-öğrenci-kurum arası sembolik bir sözleşme imzalandı.
Öğrenciler bir veya iki gün gözlemci olarak kurumlara gittiler: Tıp, Veterinerlik, Mikroelektronik, İnsan Kaynakları, Satış, Hukuk, Psikoloji, Pazarlama, Bankacılık, Makina Mühendisliği, Diş Hekimliği, Sanat ve Grafik Tasarım alanlarında gözlem deneyimlerini gerçekleştirdiler.
Süreç sonunda ise kendilerinden Mesleki Gözlem Deneyimi Raporu hazırlamaları beklenildi. Bu raporda, kurumun hiyerarşik yapısı, tarihsel oluşumu, işleyiş ve kendi his ve deneyimleri yer almakta.
Kurumlardan Dönüşler
Flormar – İnsan Kaynakları “Erkenden öğrencilere böyle bir fırsat sunmak, iş hayatının gerçekleriyle karşılaşmaları, onları nelerin beklediğini görmelerini sağlıyor. Lise döneminde olduklarını için, iş akışımızda kullanılan jargonu adapte etmek durumunda kaldığımızda, bizleri de yaptığımız işlere daha farklı bir bakış açısıyla bakmamızı sağlıyor.”
Minouvet – Veteriner “Öğrencinin büyük ilgiyle ve özveriyle gelmesi bizi çok mutlu etti.”
Allia Klinik – Psikoloji “Lise öğrencilerinin ilgisi, alanla ilgili paylaşım ve soruları çok mutlu etti.”
Öğrencilerimizden Dönüşler
Erim – Satış alanı: “Kendi yetenek ve kabiliyetlerimin bu tarz mesleklere daha yatkın olduğunu görmüş oldum.”
Nehir – Tıp: “Aklımdaki soru işaretlerinin çoğuna net bir cevap aldım. Tereddüt ettiğim konular hakkındaki korkularım azaldı. Çalışma ortamının düşündüğüm kadar katı olmadığını, herkesin birbiriyle iyi anlaştığını, yardımlaştığını ve aralarındaki dayanışmayı yakından gözlemleme fırsatı buldum.”
İpek – Sanat: “Merkezde yapılan atölyeleri, seminerleri ve aktiviteleri görünce bu sektörde organizasyonların genellikle nasıl işlediğini ve sanatçıların neler yapabileceğini gördüm. Kariyer kararım değişmedi aksine daha motive oldum.”
Önümüzdeki Yıllar İçin Projenin Gelişimi
Proje önümüzdeki eğitim yıllarında devam edecek. Öğrencilere gelecek planlarını somutlaştırma fırsatı vermek ve kurumlar tarafından gelecekteki kadrolarını şimdiden görüyor olmaları çift taraflı bir kazanç sunmaktadır.
Kurum olarak sizler de bu projede öğrencilerimize destek olmak istiyorsanız, bu formu doldurabilirsiniz.
Teşekkür
Geleceklerine bir adım atarak, ilgi alanlarına yönelik, deneyimleyecekleri eğitim süreçleri için önemli rol oynayan bu mesleki gözlem deneyimlerine katılan tüm öğrencilerimize ve bu projede yanımızda olan bize her türlü desteği sağlayan velilerimize, eski mezunlarımıza ve iş birliği içinde çalıştığımız, kurumlara çok teşekkür ediyoruz.
SB / L2 – Rehberlik Servisi ve İletişim Birimi