Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği, CIEP (Uluslararası Pedagojik Eğitim Merkezi), CNED (Ulusal Açık Öğretim Merkezi), CANOPE (Pedagojik Destek ve Araç Ağı) ve CAVILAM’ın iş birliğiyle, Saint Benoît Lisesi ve Dijital Araştırma ve Geliştirme Komitesi (DAGK) 23-24 Şubat 2018 tarihlerinde “Uluslararası Dijital Bahar’’ın (UDB) 4. buluşmasını gerçekleştirdi.
Görkemli Fransız Sarayı’nda Hazine Avı
O gün hemen hemen herkes eğitim, dijital, yazılım, etik gibi konulardan bahsediyordu… Fransız Sarayı’nda düzenlenen Uluslararası Dijital Bahar’ın açılış gecesine, başta Türkiye olmak üzere dünyanın dört bir yanından 200 kişi katıldı. Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Sayın Bertrand Buchwalter, açılış konuşmasında dijital eğitime olan ilgiye dikkat çekti. Türkiye Fransız Kültür Merkezi Müdürü, Sayın Eric Soulier, Uluslararası Dijital Bahar’ın insanları birleştiren güzel bir etkinlik olduğunu dile getirerek, bu etkinliğin Kültür Merkezleri tarafından da desteklendiğini bildirdi.
Saint Benoît Lisesi Okul Müdürü, Sayın Pierre Gentric, eğitim alanındaki ”dijital evrimin üç boyutu”na dikkat çekti :
- pedagojik : öğretmenin, pedagojik yöntemlerini yenileme olanağı bulması
- kavramsal : öğretmenin, öğrencilere verdiği bilgilere anlam katmasına yardımcı olması
- vatandaşlık : öğrencinin, kullandığı kaynaklar ile ilgili eleştirel bir bakış açısı oluşturmak
O gün, hemen hemen herkes eğitimden bahsediyordu… DAGK sorumlusu Virgile Mangiavillano, Fransız Sarayı’nda bir ilk olan Hazine Avı yarışmasını eğlenceli bir şekilde başlattı. Yarışmanın startı verildikten sonra, Fransız Sarayı QR dijital kodlarla, 5 bilmeceyle, birbirinden farklı konularla hareketlendi.
UDB’da her yıl birçok yenilik… Makalenin sonunda yer alan videoya göz atın !
Cep telefonları için, Apple Store veya Google Play’den indirilebilen bir SB PNI uygulaması… Evet, tamamen Uluslararası Dijital Bahar için Fransızca ve Türkçe olarak özel tasarlanan bu uygulama, pratik bilgiler, etkinlik programı, iş ortaklarının logolarını ve konuşmacıların sunumlarını içeriyor. Bu uygalama sayesinde, kişiler hem Saint Benoît Fransız Lisesi’ndeki “iz sürme” oyununu, hem de Fransız Sarayı’ndaki açılış gecesinde yer alan ”hazine avı”nı, her iki dilde (Fransızca ve Türkçe) oynayabildiler.
Ayrıca, etkinlikte iki kaçış oyunu da düzenlendi. Hem Türkçe hem Fransızca yapılan oyunların sonunda gruplara veya bireysel katılımcılara ödüller verildi.
CNED (Ulusal Açık Öğretim Merkezi) Müdürü’nün açılış konferansıyla başlayan nitelikli bir program…
İki gün olarak düzenlenen bu dördüncü buluşma iki önemli temayı tanıttı. Öncelikle, CNED Müdürü, Sayın Reverchon-Billot tarafından yapılan açılış konferansında hibrid öğrenim ve dijitale uyarlanabilir eğitim ele alındı.
Konferansın ikinci gününde, Uluslararası Pedagoji Eğitim Merkezi (CIEP)’den gelen ve iki dilde yapılan eğitim programından sorumlu Marjorie Pégourié-Khellef, FLE (Fransızca yabancı dil), DNL (Fransızca okutulan, dil dersi olmayan dersler) ve dijital uygulamalar gibi konuları içeren disiplinlerarası çalışmalara yer verdi.
Bu temalarla bağlantılı olarak, atölyelerde ve eğitim platformlarında şu konular da ele alındı: eğlenceli hale getirirlen ciddi uygulamalar, ters yüz edilmiş sınıf, frankofon kurumlarla birlikte ortak ve kültürler arası projeler, sanal sınıf, medya ile ilgili eğitim, çevresindeki olayları gözlemlemeyi gerektiren hazine avı, yapay zekâ.
Daha fazla bilgi için: etkinliğin Fransızca programına BURADAN, Türkçe programına ise BURADAN ulaşabilirsiniz.
Güçlü iş ortakları
Ankara Fransız Kültür Merkezi’nin değerli iş ortaklığı, bu 4. buluşmanın başarılı bir şekilde geçmesine katkı sağladı.
11 stant ile birlikte etkinlikte toplamda 25 iş ortağı ve 15 destekleyici kurum mevcuttu :
Türkiye Fransız Kültür Merkezi, İzmir ve İstanbul Fransızca Öğretmenleri Derneği, CAVILAM, Net Bilişim ve Texas Instruments şirketleri, Bekdata, Kosmos, Eurosmart, LDE ve Didier, Hachette FLE, Clé International gibi yayın evleri.