Sergi Açılışı: “Şehirden Kesit(ler)”

Öğrenciler, sanatçı Benoît Hamet'in yönetiminde Karaköy'ü çizdi

Öyle projeler vardır ki, projenin çıkış noktası, projenin hayata geçmesi kadar ilgi çekicidir. "Şehirden Kesit(ler)" adlı sergi, tam da böyle bir projeydi. Öğrenciler, projeyi geliştirmek için düşünüp bu macerayı keşfeden ve anlatan kişiler oldu.

“Modernlik, geçici olandır, kaçandır, olasılıklı olandır, bir yarısı ebedi ve değişmez olan sanatın diğer yarısıdır. Her eski ressam için bir modernlik var olmuştur.”
Charles Baudelaire, Modern Hayatın Ressamı

Dört yıl önce İstanbul’a gelen ve hemen Türk yayın dünyasına giriş yapan Benoît Hamet sahip olduğu “nokta” tekniğiyle diğer çizerler arasında hemen fark edildi. Detaylara karşı duyduğu merakın arkasında, eğitimini almış olduğu mimarlığa olan tutkusu yer alıyor. Kendisi ile buluştuğumuz bir günde, günlük hayattan, İstanbul’a olan sevdamızdan, yaşadığımız şehri ve ortak semtimiz olan Karaköy’ü değiştirecek olan sayısız projeleri ve çalışmaları konuştuk. Benoît Hamet, büyükşehrin bize sunduğu ve hepimizin gerçekten bilmeden bildiğini sandığı, görmesek de kentin mimari kimliğine kazındığı için alışkın olduğumuz pek çok binanın tarihi konusunda engin bilgilere sahiptir.

Esinlenme

Bulunduğumuz çevre ile ilgili farklı bir bakış açısı kazandırmak, tarihi sorgulamak… İşte tüm bu konular, Lise 2 öğrencilerimizin “Şehir” adlı derslerine uygun olan temalardı. Peki, öğrencilerimiz, ilüstrasyonu tarihi çalışmayla nasıl bağdaştıracaktı?

İki yıl önce, Galeri salonumuz, bir sanat atölyesi için çizgi roman ilüstratörü Benjamin Bachelier’e ev sahipliği yapmıştı. Benjamin Bachelier, Fransız yayınlarında çok beğenilen ve anlatıcı bir üslup olan çizgi roman röportajı üzerine çalışmıştı. Fakat, bu teknik, bir zaman yolculuğuna çıkartmaya elverişli değildi!

Benoît Hamet ile havadan sudan konuştuğumuz sırada,  Amerikalı sanatçı Richard Mc Guire’in  önce 1989 yılında yayımlanan, daha sonra 2014 yılında geniştirilerek renkli olarak basılan ve anlatıya dair kalıpları alt üst eden  ünlü  yapıtı Here adlı çizgi romanında bahsetti.

Sanatçı, New York’taki boş bir daireye gelir ve bu dairenin eski sakinlerinin kim olduğunu devamlı sorgular. Buna paralel olarak, bir arkadaşı Windows’taki çoklu ve simültane pençere prensibini anlatır. Richard Mc Guire de, bu prensibi çoklu geçicilik arayışı sırasında aynı bir mekan için yani salonu için uygulamaya karar verir.

İddialı bir hedef!

Saint Benoît Lisesi’nin bulunduğu semti ve ileride Galata Port olacak iskeleyi ön plana çıkartacak projeye gönüllü öğrencilerin katılımını sağlamak için tüm Lise 2 sınıflarına ziyaretler düzenlendi. Öğrencilerden, Salt Galata’nın online kataloğu ile Benoît Hamet’in İnternet üzerindeki kişisel araştırmalarına baklmaları istendi. Gönüllü öğrencileri bulduktan sonra, bir hafta içerisinde proje takvimi ve projeden beklenilen sonuç ile ilgili görüşmek için sanatçıyla birinci toplantımızı düzenlendik. Hedef iddialıydı.

İlk iki gün, her öğrenci grubu zamanını tarihsel araştırmalara ayırdı. Öğrenciler, istedikleri binayı veya semtteki bir bakış noktasını seçmekte özgürdü. Her fresk, arttırılmış sanal sergilerdeki gibi ek kaynaklarla desteklendi. Diğer iki gün ise, öğrencilerin seçtiği resimlerinin Galeri duvarlarına resimlendirilmesine ayrıldı.

Çizimleri kurşun kalemle tamamladıktan sonra, mürekkepleme kısmına geçmeden önce, pencereleri, okları ve unsurları kırmızıyla boyamak gerekiyordu. Bu çalışmayı bitirdikten sonra da, mürekkepleme işlemine başlayabilirdik: Benoît Hamet, öğrencilere konturu, “gürültü” tekniğini anlattı. Öğrencilerimiz, hayal güçlerine göre bu tekniği şekilendirip başarılı bir iş gerçekleştirdi.

Bu, dikkat gerektiren, yapılan çalışmanın yeniden düzeltilmesi, değerlendirilmesi beklenen,  yavaş ilerleyen titiz bir çalışmaydı.

Resim ve ses…

Çalışmanın son dokunuşu ise, fresklerden çıkan her ok ile ilgili bilgiler vermek için öğrencilerin Fransızca ve Türkçe yazdıkları metinlerin kaydıydı. DAGK’ın soundcloud’u üzerinde yapılan bu kayıtlar, ziyaretçilerin mimar, komanditer, şehir planlamacıların hayatlarını keşfetmeleri için, bir QR kod hazırlanmasını sağladı. Mehmet Ağa ve William Henry, Tophane Çeşmesi ile ilgili olan freskte, Vallaury ve Camondo’da aynı isim taşıyan merdivenlerde yer aldı. Narmanlı ailesi ise, sahibi olduğu “Cité française” freskinin ortasında yerini aldı. Minerva Han veya Atina Bankası ile mimarı Vassilis Kouremenos, Bankalar Caddesi, mevcut Kemeraltı Caddesini yeniden çizen şehir planlamacısı Henry Prost, Göz hastanesinin bulunduğu farklı yerlerin hikâyesi ve son olarak da, Galata köprüsünün hareketli öyküsü ele alındı. Bu olağanüstü 5 fresk, görünen ve görünmeyen tarihi su yüzüne çıkarttı!

Bilgisini ve becerisini büyük bir heyecanla paylaşmak bir büyüklük göstergesidir. Göstermiş olduğu bu büyüklükten dolayı Benoît Hamet’e teşekkür ederiz!

Hızlı bir şekilde düzenlenen, sonucu öğrencileri ve ziyaretçileri memnun eden bu orijinal projede emek veren gayretli öğrencilerimizi yürekten tebrik ederiz!

X