Saint Benoît Lisesi’nde Benjamin Bachelier İle Sanat Atölyesi

Lise 3 öğrencileri ile yaratıcılık atölyeleri

Frankofoni Festivali kapsamında, lise 3 öğrencilerimiz bir hafta boyunca ünlü Fransız illüstratör Benjamin Bachelier ile çalışma fırsatı buldular.
Birlikte, çizgi roman şeklinde gerçekleştirdikleri röportajlardan "Istan’Bulles" adlı bir sergi projesi oluşturuyorlar.
Hem öğrencilerimiz, hem de Benjamin Bachelier için bu bir ilk. Fransa’dan gelen Benjamin Bachelier, atölye çıkışı bizi kırmadı ve sorularımızı yanıtladı!

Merhaba Sayın Bachelier
Merhaba!

Sizce “Istan’Bulles” sanat atölyesinin eğitimdeki yeri nedir?
Bu sanatsal proje, öğrencilerin tanıdıklarını düşündükleri, her gün geçtikleri Karaköy semtini incelemelerine, ona farklı bir gözle bakmalarına olanak sağlıyor. Kendilerine çok tanıdık gelen, ezbere bildiklerini sandıkları sokaklarda ve binalarda yapılan değişiklikleri inceliyorlar.
Metin ve resimlerin eşlik ettiği çizgi roman aracılığıyla, bizlere bu bölgeyi kendi bakış açılarıyla gösteriyorlar…
Fotoğrafın aksine, çizgi roman bir görüntünün ve bir bakış açısının sonucunda ortaya çıkar. Düşünceyi besleyen de bu yaratıcılıktır.

İstanbul’daki öğrencilerle çalışmayı kabul etmenizin nedeni nedir?
Öncelikle bilmediğim bir şehir ve kültürle tanışmak istiyordum. İstanbul üzerine söylenen kalıpların dışına çıkmak istiyordum.
Ama özellikle gençleri ve onların bir şehre karşı bakış açılarını görmek istedim. Fikirlerimizi, kültürlerimizi paylaşabilmek ve bazı şeyleri 15-16 yaşındaki bir öğrencinin gözüyle görmek benim için inanılmaz bir zenginlik.

Öğrenciler nasıl tepki veriyorlar ?
Öğrenciler bu projeye karşı çok ilgililer. Karaköy semti ve görüntü seçimleri üzerine kendi fikirlerini sunuyorlar.
Kendilerini sanatsal bir biçimde ifade etmek için, çok iyi resim çizmelerine gerek olmadığını anladılar. Yaratıcı olmak, özellikle de cesaret etmek yeterlidir. Başarının anahtarı budur.
Aynı zamanda öğrenciler sadece Fransızca konuşuyorlar… Bu da kendilerini ifade etmeleri için iyi bir alıştırma oluyor !

Saint Benoît Lisesi sanata büyük bir önem veriyor ve öğrenciyi projenin merkezine yerleştiriyor. Sizce gençleri sanat eğitimine yönlendirmenin faydaları nelerdir?
Sanat eğitimi çok önemlidir. Maalesef Fransa’da yeterince gelişmemiştir. Sanat, farklı bir eğitim biçimi sunan bir açılımdır. Saint Benoît Lisesi öğrencilerinin okuldan çıktıklarında onları diğer öğrencilerden ayıran özellikleri, genel kültürleri olacaktır.
Sanat üzerine bir kariyer yapmayı düşünmüyorlarsa bile sanat, entelektüel ve spiritüel açıdan beslenmelerini sağlayacaktır.

Teşekkürler Sayın Bachelier
Ben teşekkür ederim!

Saint Benoît Lisesi öğrencileri, velileri ve dostları, hepinizi bekliyoruz! Benjamin Bachelier ve “Istan’Bulles” projesi ile ilgili daha detaylı bilgi için, BURAYA tıklayınız.