Saint Benoît Lisesinin Gündeminde Çizgi Roman Vardı

Sanat Atölyesi ve "Çizgi Roman ile Belçika Turu" Sergisi

Brükselli iki genç sanatçı Amélie Pécot et Quentin Heroguer, okulumuzda iki hafta geçirdiler ve birlikte bir çizgi roman sayfası hazırlamak hedefiyle, lise 2 öğrencilerine yönelik 40 civarı sanat atölyesi gerçekleştirdiler.

‘‘Ön yargıları silmek, farklılığı kabul etmek’’; lise 2 öğrencilerimizin, çizgi roman konseptinde, üzerinde çalıştıkları tema işte buydu…

Çizimle anlatım sanatına dair bir başlangıç yaptıktan sonra, öğrenciler, kısa bir senaryo kaleme aldılar ve daha sonra bunu nasıl çizgi romana dökeceklerini düşündüler. Cinsiyetçilik, ırkçılık, din farkı gözetmek…İşte tüm bu ayrıştırıcı kavramlar, çiçeği burnunda sanatçılarımızın sayfalarında gözler önüne serildi. 

Öğrencilerimizin ortaya koyduğu en iyi 20 eser seçildi ve açılışı 8 Aralık’ta gerçekleşen ‘‘Çizgi Roman ile Belçika Turu’’ adlı sergiyle aynı zamanda, La Galerie salonumuzda sergilendi. Belçika Konsolosluğu ile iş birliği içerisinde gerçekleştirilen bu etkinliğe, lise 2 sınıfımızlarımız dışında, Medyatek, Fransızca zümresi, İletişim departmanı, resim öğretmenimiz ve tüm personel de katkıda bulundu.

Yinelenmesi gereken güzel bir deneyim…

Quentin Heroguer’den sanat atölyesine ilişkin birkaç cümle:

«Brüksel’de yaşayan bir Fransız olarak, Fransa-Belçika çizgi roman kültürünü paylaşmak için İstanbul’a, Saint Benoît Lisesine gelmiş bulunmaktan çok mutluyum. Bu tutkumu paylaşmayı seviyorum, çizgi roman sanatı o kadar da kolay değil, çünkü hem anlatımı, hem de çizimi birleştiriyor. Öğrenciler, atölyemi ilgiyle karşıladılar ve öykülerini anlatmayı başardılar. Kimi zaman, bazı öğrencilerin çizimlerindeki yaratıcılık beni hoş bir şekilde şaşırttı. Bu muhteşem okulu keşfettiğim için  çok mutluyum, mükemmel bir şekilde ağırlandım. Benim için İstanbul’un kültürünü, ortamını, insanlarını ve panormalarını keşfetmek çok ilgi çekiciydi. Öğrencilerin benim atölyemi sevdiklerini ve Belçika çizgi roman sanatına yeni bir bakış açısıyla bakmaya başladıklarını umut ediyorum.»

Çizgi Roman ile Belçika Turu

Belçika’yı, 9.Sanatı ve Saint Benoît Lisesi öğrencilerinin sanatsal yeteneklerini ön plana çıkaran bir sergi

Sıklıkla ‘‘dokuzuncu sanat’’ olarak anılan bir sanatsal ifade biçimi olan çizgi roman, her kitleye hitap ediyor. Küçük ya da büyük, amatör ya da bu türün meraklısı, kim olursa olsun, her kitleden okuyucunun yüzünde küçük bir gülümseme bırakmayı başarıyor. İşte, 8 Aralık Cuma günü, Saint Benoît Lisesinde gerçekleşen ‘‘Çizgi Romanla Belçika Turu’’ adlı serginin açılışında da aynı şeyler yaşandı.  

Bu güzel açılışta oldukça farklı kitlelerden katılımcılar vardı. Belçika Başkonsolosu Sayın Tim Van Anderlecht, Belçika Konsolosluğu mensupları, Fransız Kültür Merkezi ve Kültür Ataşesi Charles Le Gargasson ve Fransız Dili İşbirliği Ataşesi  Vincent Brousse ve tüm çizgi roman tutkunları, Saint Benoît Lisesi Müdürü Sébastien Masin’in konuşmasıyla başlayan ve Belçika Başkonsolosu Tim Van Anderlecht’in teşekkürleriyle devam eden bu özel akşamın konukları arasındaydılar. 

Bu açılış, tüm katılımcılarını, çizgi roman dünyası aracılığıyla Belçika’yı keşfetmeye davet ediyordu. Sergi, Flaman Bölgesi, Valon Bölgesi ve Brüksel-Başkent Bölgesi olmak üzere üç ayrı bölümden oluşmaktaydı. Uzun yıllardan beri Türkiye’de yaşayan kimi Belçikalı ziyaretçiler, lezzetli Belçika waffleları eşliğinde, eski mahallelerini görmekten mutluluk duydular.  

Bu akşam zarfında, Quentin Heroguer, 9 adet küresini bu kez Marsupilami, Sipru gibi çizgi roman kahramanlarıyla temsil ettiği Atomium’u canlı olarak çizdi… Akşam, konusu, sergilenen çizgi romanlardaki bazı parçaları bulmaktan oluşan oyuna ilişkin bir çekiliş ile son buldu. Yarışmanın iki kazananına ödül olarak birer çizgi roman hediye edildi. 

Bizlere bazı tabloları ödünç verme nezaketinde bulunan Belçika Başkonsolosu Sayın Tim Van Anderlecht’e en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. O olmasaydı bu sergi gerçekleşemezdi.

İşte, çizer Amélie Pécot’dan bu sergiye dair birkaç cümle:  

« ‘‘Çizgi Roman ile Belçika Turu’’ Sergisi çerçevesinde, tüm bu yetenekli çizerlerin arasında, Brüksel’den bir parçayı, beraberimde İstanbul’a getirmiş olmaktan dolayı çok mutluyum!

Çizimlerimde, Brüksel ile özdeşleşmiş yapı ve yerleri, 9 yıldır yaşadığım bu şehirdeki günlük yaşantımdan kesitlerle birlikte yansıttım. Sergiyi ziyaret edenler gözlerini bu çizimler üzerinde gezdirerek, hayat ve cazibe dolu bir şehri keşfedecekler. Brüksel sakinleri ile İstanbul sakinleri arasında bir bağ kurmak için de güzel bir fırsat teşkil eden bu sergini aynı zamanda Saint Benoît Lisesi öğrencilerin de Belçika’yı ziyaret etmeleri için bir ilham kaynağı olmasını umut ediyorum. Kendi açımdan, İstanbul’u keşfetmek beni çok etkiledi ve bu deneyim, gelecek çalışmalarım için büyük bir ilham kaynağı olacak. »

X