Medyatek ve Sınıfta Paralel Çalışmalardan Bir Örnek

Dijital Okul Çantasını Kullanarak !

Medyatek etkinlikleri Fransızca dersleriyle ortaklaşa sürdürülüyor.
Her seferinde, bir sınıftaki öğrencilerin yarısının medyatekte, diğer yarısının ise sınıfta gerçekleştirdikleri bu faaliyetlerde öğrencilerimiz dijital okul çantalarıyla ek bir çalışma fırsatına sahip oluyorlar.
Bu hafta öğrencilerin bir bölümü medyatekte kurgusal kitaplar üzerinde çalışırken, diğer bölümü sınıfta günlük çalışmalarını sürdürdüler.

Medyatek faaliyeti : Kurgusal kitaplar
Medyatekte bulunan değişik kaynakları gözden geçiren öğrenciler, kurgusal kitapların özellikleri üzerinde çalıştılar:
- Kurgusal’ın farklı türleri nelerdir ?
- Kitaplar nasıl sınıflandırılır ?
- Kod nedir ve ne amaçla kullanılır ?
- Okumak istediğimiz bir kitabı nasıl buluruz ?Öğrenciler kurgusal kitaplara dokundular, sayfalarını çevirdiler ve bu kitapları medyatekte nasıl bulacaklarını ve işleri bittikten sonra yerlerine nasıl yerleştireceklerini öğrendiler.
Ve dijital okul çantalarını kullanarak Moodle platformunda bulunan sorulara cevap verip bütün bu öğrendiklerini tam olarak anlayıp anlayamadıklarını kontrol ettiler.
Medyatekte, kitaplar ve dijital okul çantaları birbirlerini tamamlıyor.

Öğrencilerimiz bu faaliyeti gerçekleştirirken medyateğin kendilerine değişik konularda geniş bir roman seçeneği sunduğunu ve yine medyatekte her türlü ilgi alanına uygun, polisiye, fantastik ve duygusal… romanların bulunduğunu gördüler. Hatta öğrencilerden bazıları, medyatekten, içeriği hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için üzerinde çalıştıkları romanı ödünç alarak ayrıldılar.
Öğrenciler, kendilerine sadece kelime bilgisi kazandırmakla kalmayıp medyatek ve medyateğin işleyişi hakkında bilgilerin verildiği bu faaliyetleri çok sevdiler. Bu faaliyetler sayesinde öğrenciler medyatek içerisinde tek başlarına hareket edebilme yeteneğini kazandılar.

Bu arada sınıfın diğer yarısı Fransızca dersindeydi.
Programlarında, bir video aracılığıyla Fransa’daki bir ortaokul öğrencisinin günlük yaşam faaliyetlerini öğrenme vardı. Her bir öğrenci dijital okul çantası ve kulaklığıyla videoyu seyredip, dinledi. Artık yavaş yavaş fotokopilere elveda diyoruz : EDpuzzle uygulaması sayesinde anlama soruları videoya entegre ediliyor.
Öğrencilerin motivasyonu üst düzeyde.

Dijital okul çantasının her hafta kullanılmasıyla hazırlık sınıfı öğrencilerimiz yeni teknolojileri büyük bir ustalıkla öğreniyorlar ve bu kişisel çalışmaları başarılı sonuçlar veriyor.İşlenen kavramlara, soruların cevap anahtarına ve bilgilerin doğru anlaşılıp anlaşılmadığını anlamaya yarayan bir teste Moodle üzerinden Medyatek başlığına tıklayarak ulaşılabilir.