Hazırlık öğrencileri Tour de France’ın bir parkurunu anlatıyor

Okulumuz mezunu Eurosport Motor Sporları ve Pro.Bisiklet Yorumcusu ve Editörü, Berkem Ceylan ile Pro.Bisiklet Yorumcusu Sarper Günsal, çok özel bir proje için Hazırlık öğrencileriyle bir araya geldi.

Beden Eğitim ve Fransızca Zümresi işbirliği kapsamında Silüet Salonu’nda gerçekleşen ilk buluşmada konuklar bu mesleğe nasıl başladıklarını ve 3 dilli olmanın bu alanda kendilerine nasıl yardımcı ve yönlendirici olduğunu anlattı. Bisiklet sporu, ülkemizde geldiği noktaya kadar faydalı bilgileri aktardıktan sonra bizlere tadı damağımızda kalan bir parkur sunumu yaptılar.

Ziyaretleri bu kadarla kalmadı; öğrencilerimizden Temmuz ayında yapılacak Tour de France’ın 15. etabı olan Rodez – Carcassonne rotasını anlatırken kendilerine yardımcı olacak bir sunum hazırlamalarını istediler.

Tour de France’ı takip edenler yakından bilir; “sunucular sadece bisiklet yarışı anlatarak seyirciyi ekran başında saatlerce tutamazlar” der Berkem Ceylan. Rota boyunca geçilen önemli yerleşim alanları ve bu alanların mimarisi, rotanın teknik özellikleri, rotanın geçtiği bölgenin iklim koşulları, orada gerçekleşen sanatsal, sportif ve kültürel etkinlikler, bölgedeki tarihi eser ve müzeler, bölgenin yeme-içme kültürü, doğası ve bölgede yaşamış olan ünlü kişiler parkur sunumlarında detaylıca ele alınır.

İşte hazırlık öğrencilerimiz de 2022 Tour de France’ın 15. etabı için gerekli olan tüm bu bilgileri Türkçe, Fransızca ve İngilizce araştırdılar, derlediler ve bir sunum haline getirdiler. Ardından her sınıftan iki sunucu-öğrenci parkuru hayali olarak anlattılar; yarış, etap ve bölge hakkında bilgiler verdiler.

Konuklarımız en kapsamlı araştırma yapan ve topladıkları bilgileri sunumlarında en iyi şekilde ele alan sınıfı belirlediler. Araştırmalar ve sunumlar öyle iyiydi ki iki birincimiz oldu.

Bu proje sayesinde öğrencilerimiz eski bir mezunla tanışma fırsatı buldular, yeni bir meslek hakkında fikir sahibi oldular, Fransız kültüründe yeri olan önemli bir etkinlik hakkında detaylı bilgi aldılar, Fransa’nın bir bölgesini detaylı olarak araştırdılar ve hem bilgilendiler hem de araştırma yaparken anadillerini, Fransızcalarını ve İngilizcelerini kullanırken üç dilli olmanın pratikteki faydasını kavradılar ve yabancı dillerini hangi alanlarla kullanabilecekleri hakkında yeni bir bakışa sahip oldular.

Bize de onların araştırmalarından faydalanmak ve onlardaki potansiyelin tadını çıkarmak kaldı.

Bu projeye emek veren tüm öğrencilerimizi gönülden kutluyoruz.  17 Temmuz’da Eurosport’taki Tour de France yayınında katılan öğrencilerin sunumlarında yer alan bilgilerin de anlatımda yer alacağı yarışı izlemeye davet ediyoruz.