Fosil Dişlerinden Yola Çıkılarak Memelilerin Sınıflandırılması Atölyesi

Bilimsel yollardan Tarih’e giriş

Fosillerin dişlerinden hareketle canlıların tarihini incelemek ve anlamak..
En azından orijinal bir yaklaşım ve öğrenciler gerçekten hayrete düştü!
Zaman içerisinde geriye, 1,5 milyon yıl öncesine gidiyoruz.
5. Fen Festivali sırasında Lise 1 sınıflarının katılımıyla okulumuzun Fen laboratuvarlarında bazı memeli türlerinin sınıflandırması üzerine bir atölye çalışması yapıldı.

1,5  milyon yıl önce! Büyük meraka yol açan uygulama çalışmaları…

Sınıflandırma konusu ikinci dönem konuları arasında yer aldığı için, atölye, yöntem konusunda bazı kavramların sunulmasını amaçlıyordu:

  • Biyolojik ve paleontolojik bir türün tanımı
  • Türlerin popülasyonu
  • İkili adlandırma
  • Taksonomi yöntemleri

Memeliler ile ilgili kısa bir tanıtım ve gözlemin ardından öğrenciler 1,5 milyon yıl önce yaşamış “dev” zürafadan kemirgenler ve tavşanlara değişik memelilerin diş tipleri, yapıları ve boyları arasındaki farkları görüp ayırt edebilmeyi öğrendi.
Toplamda gözlemlenecek 12 farklı örnek vardı.

Gerçek Bir Bilimsel Yaklaşım

Teorik çalışmanın ardından her öğrenci Canidae (köpekgiller), Cricetidae (hemstırlar), Giraffidae (zürafagiller) olmak üzere 9 memeli familyasının diş şemasını inceleyerek laboratuvarda bulunan örneklerle karşılaştırdı.

Bazı türler çıplak gözle gözlemlenebilirken bazıları için mikrospkop kullanıldı. Daha sonra öğrenciler bu türleri sınıflandırdılar.

Hep birlikte yapılan bir düzeltme çalışmasının ardından, anatomik ayrıntılar, bu türlerin yaşam biçimleri, beslenmeleri ve habitatları, sınıflandırmanın tamamlanmasına yardımcı oldu.

Ne olursa olsun, bir öğrenciden, yaşamının geri kalanında asla böyle bir çalışma yapma şansına sahip olup olamayacağını duymak, hem Saint Benoît Lisesinin fen eğitimine verdiği önemi hem de biyoloji alanında böylesi bir konunun çekiciliğini ispatlıyor.

X