Fen Festivali’nde Cam Üfleyicisi…

Farklı ve ilginç bir bilimsel atölye

Cam üretiminin temel birleşeni, kumdur, daha doğrusu kumda bulunan Silisyum dioksitir (SiO2). Camdan yapılmış nesneleri şekilendiren kişi de cam üfleyicisidir. Camın şekil alma süreci gerçekten de ilginç bir süreç...
Cam üfleyicisi, camın erimesi için malzemeyi 1000 dereceden fazla ısıtıyor, pipoyu yani uzun, içi boş olan çubuğu eriyen bu cam hamurunun ucuna alıp içine üflüyor. Nesnenin son hali de, cam üfleyicisinin piposu ve nefesine göre şekilleniyor.
Cam üfleme atölyesi, Ayşem Ötük'ün el becerisine hayran kalan öğrencilerimiz için sürükleyici ve çok değişik bir atölye oldu.

Camdan tüpler, sarmalar, küpler ve daha neler neler…

Lise 1 öğrencilerimiz, Fizik ve sanat dallarını bir araya getiren cam üfleme atölyesine katıldı. Atölye, cam üfleme alanında tanınan ve hem atölyesi hem de galerisi okulumuzun yakınlarında bulunan Ayşem Ötük tarafından gerçekleştirildi.

Erimiş cam veya kristal, cam üfleyicisinin kullandığı hammadeler. Cam üfleyicisi, pipo, şalümo ve/veya penseler sayesinde, hammedeyi nefesiyle veya onu çekerek şekillendirir. Böylece, sanatçı, parfüm şişesi, lamba, pano, mücevher, sanat veya dekorasyon objeleri gibi birçok sektöre hitap eden hacimli sayılan nesneler yaratabiliyor. Bu üretimler, özel veya seri üretimi olabiliyor.

Aslında, bu şeffaf heykellerin sırrı, cam üfleyicisinin marifetinde saklı yani çok dikkatli, özenli, önsezili ve zevkli olma becerisinde yatıyor.

Ama en önemlisi sabır: Çünkü kaynak işleri veya kimyasal elementleri eklemek için, oluşturulan nesnenin şeklini bozmamak adına camı  belli aralıklarda ısıtmak gerekiyor. Bu süreç de bazen birkaç gün sürebiliyor.

Çok yönlü bir tema

Ayşe Hanım, cam tarihi ve tarih boyunca camın kullanımı ile ilgili sunum yaptıktan sonra, yanında getirdiği seyyar atölyesi sayesinde öğrencilere küçük bir uygulama yaptı.

Camı işleyebilmek için alınması gereken önlemleri, basit bir cam tübünden bir nesne elde edebilmek için kullanılan farklı teknikleri ve metodları öğrencilere anlattı.

Bu atölyenin teması, bir eseri oluşturabilmek için malzemenin, enerjinin ve sanatın birleşmesiydi. Ayşe Hanım, öğrencilerin önünde birkaç nesne gerçekleştirip bazı gönüllü öğrencilerin deneme yapmalarını sağlayarak onların da cam üfleme ve kendi sanatsal çalışmalarını yapmalarına imkan sundu. Bu etkinlik öğrencilerden yoğun ilgi gördü, çünkü Ayşem Hanım, onları bardak, şişe, mücevher gibi günlük hayatta kullandıkları farklı objelerin çıktığı atölyelere götürmek için öğrencileri cam tarihinde bir yolculuğa çıkardı.

Hatırlatmakta fayda var, cam, geri dönüşümü en kolay sağlanan malzemelerden biridir.

X