Fen Festivali Moleküler Gastronomi

Yenilikçi bir tarif: yapay havyar

Zengin içerikli Fen Festivalimiz sırasında öğrencilerimiz yemek dünyasını dönüştüren moleküler gastronomi ile tanıştı.

Günümüzde, bilim mutfağa girdi: söz moleküler gastronominin!

Moleküler gastronomi, mutfak sanatları ile bilimin buluşma noktası. Aşçılar, yeni tatlar ve yeni yemekler yaratmak için gıda karışımları üzerinde çalışıyorlar. Resmi olarak “moleküler gastronomi” olarak adlandırılan bilimsel disiplin resmi olarak 1988 yılında ortaya çıktı. Bilim insanları tarafından, diğer tüm bilimsel disiplinlerde olduğu gibi deney ve hesaba dayalı ve tüm diğer bilimsel disiplinler gibi olguları anlamayı hedefleyen bilimsel bir uğraş moleküler gastronomi.

Menüde… programda… Küreleştirme! Kimyasal tepkime tabağımızda…

80’li yıllarda psiko-kimyager Hervé This ve fizikçi Nicholas Kurti’nin birlikte yaptıkları çalışmalar sonucu ortaya çıkan bu yaratıcı mutfak, aşçılar tarafından kullanılan geleneksel tekniklere bilimsel açıklama getirilmesine dayanıyor. Yani, bir başka deyişle, tabağımızda gerçekleşen kimyasal tepkimeleri anlamaya…

Çoğu kez moleküler gastronomi, yüksek gastronomi ile karıştırılır. Oysa moleküler gastronomi uygulamaları yalnızca yıldızlı şeflere değil tüm aşçılara hitap ediyor.

Fen Festivalimiz sırasında öğrencilerimiz, bilimsel bir yöntemi deneme fırsatı buldu: küreleştirme.

Küreleştirme, bir sıvıyı küre biçimine dönüştürme sanatı.

Küreleştirme tekniği, günlük yemeklerin ve bunların içine katılanların bilye şeklinde dondurulmasına olanak veriyor. Bu sayede öğrencilerimiz sıvının denetimli dondurulması sayesinde renkli boncuklar üretip bunları tatlılarını süslemek için kullandılar.

Fen festivali iştah açar, öyleyse… Afiyet olsun!

X