Üsküdar Amerikan Lisesi’nde TIMUN Konferansı

Tema : "Köprüler Kurmak"

MUN kulübünün (İngilizce bölümü) toplam 15 öğrencisi, Üsküdar Amerikan Lisesi'nde gerçekleşen 24. Türkçe Uluslararası Model Birleşmiş Milletler Konferansı'na (TIMUN) aktif bir şekilde katılarak, sayıları 400'e varan akranlarıyla önemli bir deneyim yaşadılar.

Bu öğrenciler oturumlara 3 heyet olarak katıldı : iki ulusal heyet (biri Pakistan’dan, diğeri Ukranya’dan); ve biri de BM’ye bağlı uluslararası bir kuruluş olan Dünya Bankası’nı temsil ediyordu.

Bu yıl, konferansın teması “Köprüler Kurmak” olarak belirlenmişti. Heyetler, olumlu çözümler üretmek için üç gün boyunca İngilizce tartışmalar gerçekleştirdi. Bu çözümler, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarzındaki yeni ve ilginç öneriler içermekteydi.

Çalışmalar, aşağıda belirtilen önemli ve güncel dünya sorunlarını ve hedeflerini ele aldı :

Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik Komitesi

  • Mayınların etkisiz hale getirilmesi için çalışmaların arttırılması

Sosyal ve İnsani Komite

  • Çağdaş köleliğin yok edilmesi

Özel, Politik ve Dekolonizasyon Komitesi

  • Afrika Boynuzu’ndaki bölgesel çatışmanın çözümlenmesi

Çevre Komitesi

  • Yasadışı vahşi hayvan kaçakçılığına karşı mücadele edilmesi

Yasal Konular Komitesi

  • Yapay zekâ gelişiminin düzenlenmesi için önlemlerin alınması

ECOSOC – Ekonomik ve Sosyal Konsey

  • Gelişmiş ülkelerde mikrofinansa erişiminin sağlanması

Özel Konferans

  • Ev içi şiddetin ve suistimalin yok edilmesi için yasal çerçevelerin oluşturulması

Etkinlikte yer alan tüm öğrencilerin görüşlerini sunmaları, müzakerelerde yer almaları ve tüm konular etrafında geliştirdikleri ortak fikirler, güçlü ve zayıf yönler hakkındaki tartışmalarının yanı sıra, ekibimiz konferanslara yoğun katılımıyla İngilizce’deki becerilerini de güçlendirdi. Bu tür bir iletişim ağı etrafında yapılan münazaralar yüksek düzeyde özveri, istikrar, etkileşim ve diplomatik tutum gerektirir.

Haziran 2018 tarihinde Saint Benoît’da kendi konferansımızı yapmaya hazırlandığımız şu sıralarda, okul bünyesinde hayata geçen ancak yüksek dünya standartlarında gerçekleşen bir konferansa katılmış olmanın bizlere çok yararlı olacağı inancındayız.

Bu konferansa dahil olan tüm öğrencileri başarılarından dolayı tebrik ederiz !

Model Birleşmiş Milletler Kulübümüze kattığınız değerden dolayı sizleri kutlarız !

Açıkça görülüyor ki, tüm bu çalışmalar sizin sadece yabancı diller konusundaki gelişiminiz ve dünya vatandaşlığı bağlamındaki eğitiminiz için faydalı olmakla kalmayıp aynı zamanda, Model Birleşmiş Milletler Konferansı’na dahil olan tüm öğrencilerin ve okulun, sınıftaki öğrenimin dışında kalan tüm etkinliklerinin de imajında önemli rol oynamaktadır.

Hepimiz bu çok olumlu imajdan faydalanıyoruz !

Bravo ! Çalışmalarınız için sizleri kutluyoruz !

Bazı temsilcilerin yorumlarını aşağıda bulabilirsiniz :

Zeynep (10 D : Pakistan Büyükelçisi) : “Açıkça söyleyebilirim ki, TIMUN konferansı katıldığım en iyi konferanslardan biriydi. Bence, güzel organize edilmiş ve eğlenceliydi. Verimli bir komiteydik ve bu komitede yer aldığım için memnunum.

Selin (10 C : Ukrayna Temsilcisi) : “Bu benim ilk konferansımdı ve gerçekten müthiş bir deneyimdi !

Ceren (10 C : Dünya Bankası Heyet Başkanı) : “Bu yıl, ECOSOC’teydim ve komitemizde çok çeşitli görüşlerde öğrenciler vardı. Farklı bakış açısına sahip birçok farklı kişiyle tanıştım.

Ece  (10 D : Ukrayna Temsilcisi) : “Bu benim ikinci TIMUN konferansımdı ve ECOSOC komtesinde temsilciydim. Türkiye çapında çok iyi arkadaşlar edindim ve hâlâ irtibat halindeyiz. Muhteşem bir konferanstı ve bu konferansa katıldığım için çok mutluyum.

Kerem  (10 A : Dünya Bankası Temsilcisi) : “Bu benim ilk TIMUN konferansım oldu. Ortamın tadını çıkardım. Benim için süper bir deneyimdi.

Asya  (10 D : Ukrayna Büyükelçisi) : “Bu konferans, çözüm önerilerine aktif bir şekilde katılmam için teşvik edici oldu. Gündemdeki dünya sorunlarını tartıştım. Bu bende SBMUN’18’in başkanlığını yapma isteğini uyandırdı.

X