Şirince Matematik Köyü Gezisi

Her yıl 10.sınıf öğrencilerine düzenlediğimiz “Şirince Nesin Matematik Köyü” etkinliğimiz iki yıllık zorunlu pandemi arasından sonra bu yıl 17-20 Mart 2022 tarihinde 36 öğrencimizle gerçekleşti.

3 gece 4 gün süren etkinlikte Matematik Köyü dışında  “İzmir Uzay Kampı”, “Efes Antik Kenti” ve “Meryem Ana Evi”  ziyaretleri de önemli yer tuttu.

Nesin Matematik Köyü’ndeki programda öğrencilerimiz Prof.Dr. Ali Nesin’le 4 gün ders yapma imkânı buldular. Matematik derslerine bu yıl Felsefe ve  İngilizce çalışmaları da eklendi.  Böylelikle öğrencilerimiz okul dışında çok farklı bir ortamda okul derslerini gezdikleri, yaşadıkları çevre ile iç içe deneyimleme fırsatı bulmuş oldular.

Ali Nesin ve Matematik

Öğrencilerimiz köye girdikleri ilk günden itibaren   Leelavathi Ödül sahibi Ali Nesin’in alışılagelmiş yöntemlerin çok dışındaki tarzıyla, en basit anlatımla formülleri uygulamak yerine onları kanıtlamak zorunda oldukları dört seanslık ders deneyimi yaşadılar.

İlk iki derste, Ali Nesin, özgün bir yaklaşımla döngüsel grup kavramını ele aldı. Yine, farklı bir öğretici yaklaşımın hakim olduğu üçüncü derste ise, konu, fonksiyonlardı. Nesin, 4.Dersi ise, olasılık hesaplamaya ve felsefeye ayırdı. Matematikte eleştirel düşünme kavramları üzerine öğrencilerimizle yoğun bir fikir alışverişinde bulunan Ali Nesin, öğrencilere, formülleri sorgulamadan kabul etmek yerine, onları, neden ve niçin diye sorgulamalarını ve bu şekilde öğrenmelerini önerdi.

Matematik alanında, Sezar şifrelemesi üzerine mantık yürüterek gizli şifreleri keşfettiler ve kriptografi yapabildiler.

Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi Ziyareti

İzmir İli Selçuk İlçesi sınırları içinde kalan Efes Antik Kenti’ne ve yine aynı bölgede yer alan Meryem Ana Evi’ne yapılan gezide öğrencilerimiz kaldıkları bölgenin tarihi ve coğrafi özelliklerini de yerinde ve profesyonel rehber eşliğinde tanıma fırsatı buldular.

Etkinlik sonrası köye dönüldüğünde okulumuz tarih, coğrafya ve felsefe öğretmenlerinin hazırlamış olduğu kitapçık ile yine felsefe öğretmenleri eşliğinde bir uygulama yaparak, görsel algılarını ve öğrenmelerini pekiştirme fırsatı buldular.

İzmir Uzay Kampı

Uzay Kampı Türkiye, katılımcılarına ömür boyu sürecek bir öğrenme sevgisi aşılayan; eğitici; öğretici, merak uyandırıcı ve eğlence dolu tecrübe sunan bir etkinlik alanı olarak tanınmaktadır.

Öğrencilerimiz bu kampa yaptığımız ziyarette , uzaydaki keşiflere ilişkin gelişmeleri keşfettiler. Uzman bir ekip sayesinde, birçok sorularına hem açıklamalarla hem de simülasyonlarla net cevaplar alabildiler. Böylelikle, öğrencilerimiz, uzayda astronotların nasıl dinlendiklerini, uzayda tarım yapmayı nasıl düşünebildiklerini, nasıl hareket edebildiklerini, zamanlarını nasıl yönettiklerini ve uzayda nasıl spor yaptıklarını artık biliyorlar.

Bu geziyle ilgili öğrencilerimizin izlenimleri:

Ali Nesin’in Dersleriyle İlgili:

Ali Nesin çok iyi bir öğretmen. Dersler çok ilgi çekici ve etkileşimli idi.  Nesin’in öğretim şekli, olumlu anlamda farklıydı. Örneğin 2 saatlik bir ders o kadar hızlı geçti ki, zamanın nasıl geçtiğini anlayamadık. Kampüs ise oldukça huzur vericiydi.

Uzay Kampı Ziyaretiyle İlgili:

“Mars’a dair sunumu çok beğendik. Video çok iyiydi. Bize bu sunumu yapan kişiler, çok ilgili ve oldukça bilgiliydiler. Sorduğumuz tüm sorulara cevap verdiler. Hipodronik tarım çok etkileyiciydi. Toprağa ihtiyacı olmadan büyüyen bitkileri seviyorum.”

Efes Antik Kenti ve Meryem Ana’nın Evi Ziyaretiyle İlgili:

“Öncelikle, bu gezi gerçekten çok iyi oldu, çünkü bilmediğimiz birçok şey öğrendik. Özellikle de Yunan ve Roma Mitolojileri ve Smyrna üzerine oldukça fazla bilgi edindik. Ortam oldukça göz alıcıydı. Meryem Ana’nın evini her zaman hatırlayacağım. Her sene, 15 Ağustos’da, Meryem Ana’nın Göğe Yükselişi Bayramı kutlanıyor. İnsanlar, Meryem Ana’nın evini ziyaret ederek dinî vecibelerini yerine getiriyorlar. Kaynağını dağdan alan bir içme suyu var. Bir heykel var, bu heykelin elleri kırılmış. Mum yakıp, dileklerde bulunduk. Meryem Ana’nın 101 yaşına kadar bu evde yaşadığı ve mezarının kimsenin bilmediği bir yerde olduğuna inanılıyor. Arkadaşlarımızla birlikte, tarihî bir kenti gezmek bizim için güzel  bir deneyimdi. Unutulmayacak hatıralarımız oldu.”