Sergi : “Atatürk’ün Okuduğu Kitaplar”

Mustafa Kemal ile Adım Adım…

57 yaşında hayata gözlerini yuman Atatürk, kendini her alanda geliştirmeye çalışan, her konuda fikir değil bilgi sahibi olmaya çalışan gerçek bir “münevver”, bir aydındı.
Atatürk’ün hayatı boyunca yaklaşık 4000 kitap okuduğu tahmin ediliyor. Bu sayıya cilt sayıları ve dergiler dahil değil. Ayrıca özellikle öğrencilik yıllarında kütüphanelerden ödünç alıp okuduğu kendi mülkiyetine geçmemiş eserler de mutlaka çoktur.

Bu sergi, Anıtkabir, Çankaya Köşkü Atatürk Kitaplığı, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi ve Samsun Gazi İl Halk Kütüphanesinde bulunan kitaplardan yola çıkılarak Anıtkabir Derneği tarafından yayımlanan “Atatürk’ün Okuduğu Kitaplar” adlı 24 Ciltlik eserden esinlenerek hazırlandı. Medyatek’te inceleyebileceğiniz bu eserde Atatürk’ün değişik zamanlarda okuduğu, sayfalarına işaretler koyup notlar düştüğü kitapların tıpkıbasımları yer alıyor. Biz de, Atatürk’ün entelektüel derinliği, aydın kişiliği hakkında fikir edinebilmeniz açısından siz sevgili öğrencilerimiz için bu sayfalar arasından küçük bir seçki hazırladık.

Atatürk’ün, doğal olarak çok hakim olduğu Osmanlıca’nın yanı sıra ağırlıklı Fransızca olmak üzere İngilizce ve Almanca kitaplar okuduğunu görüyoruz. Özellikle Dil ve Tarih kurultaylarının hazırlık aşamaları sırasında okuduğu kitapların yanı sıra hukuk, sosyoloji gibi beşeri bilimlerin pek çok alanında yaptığı okumalar Atatürk’ün olaylara ve konulara yaklaşımı konusunda bizlere aydınlatıcı bilgiler veriyor.

Atatürk’ün okuduğu tüm kitaplarda soran, sorgulayan, araştıran bir liderin derinlemesine bilgi sahibi olma isteğinin yanı sıra çevresine, vatanına ve milletine ışık olma, yol gösterme arzusunu da görüyoruz.

Bu serginin, Saint Benoît’lı gençlere, Atatürk’ün izinde, bilgiye ve öğrenmeye bağlılık konusunda ilham vermesini diliyoruz.