Saint Benoît Lisesi’nde INSA (Rouen)

"Üniversiteye Doğru" Projesi

Lise 3 fen sınıfı öğrencilerinin 60’ından 43’ü, öğrencilerimizle söyleşi yapmak üzere özel olarak Saint Benoît Lisesi’ne gelen Sn. Gérard-Vincent MARTIN’in düzenleyeceği INSA kurumları tanıtımına katılıyor.
INSA nedir ? Hıza doymayan dünyamızda yine bir kısaltmayla karşılaşıyoruz. Peki bu kısaltma ne anlama geliyor ? Ulusal Uygulamalı Bilimler Enstitüsü, bu kurum bir devlet okuludur, mühendislik alanında geniş bir eğitim yelpazesi sunan « Büyük bir Okuldur ».

Nedir ?

INSA, çeşitli bilimsel alanlarda eğitim sunar :
▪ Matematik bilgi sistemleri (çok değerli bir diploma olan Finansal analist diploması)
▪ Mekanik – Enerji
▪ Kimya – Sağlık – Süreç mühendisliği – Endüstriyel ekoloji «Kimisi zaten var olan kimisi de yeni meslekler doğuran bölümler », diyor Sn MARTIN
▪ İnşaat mühendisliği ve sürdürülebilir binalar

“Büyük bir okul” demek aynı zamanda öğrenci kabulünde de yüksek başarı demek !

Eğitim uzmanı olan konuşmacı, ısrarla şu konu üzerinde durdu : INSA kurumu sınavla öğrenci alımı yapmaz ama son iki senenin, Lise 3 ve Lise 4 notlarının yer aldığı dosya incelenir. Kabullerde önemli olan matematik, kimya ve fizik derslerindeki başarı ve de Fransızca’da B1 / B2, İngilizce’de TOEFL seviyesine sahip olunmasıdır. INSA kurumlarında Fransızca ve İngilizce olmak üzere iki dilli eğitim verilir.

2+ 3 : Bu rakamlar INSA mühendislik diplomasını elde etmek için gerekli olan seneyi ifade ediyor.
▪ 2 sene boyunca ortak eğitim veriliyor (yabancı öğrenciler için oluşturulan kaynaştırma sınıfı ile)
▪ Yukarıda belirtilen sektörlerden birinde uzmanlaşmak için ise 3 sene gerekiyor.

Diğer birçok üniversiteye kıyasla INSA’nın avantajı, öğrencilerin laboratuvarlardan ve iş ortaklığı yapılan, aynı zamanda da iş bulma olanaklarının yüksek olduğu şirketlerden faydalanmalarıdır.

“Büyük bir okul” demek aynı zamanda destek ve takip demek !

Bu kurumları anlatırken öğrencilerinin sorumluluğunu alan ve eğitimleri boyunca onlara destek olacak olan Rouen’in sloganını kullanabiliriz « insani boyutta, dünya çapında ».
Öğrencilerin, INSA kurumlarında verilen eğitimlerin ne gibi iş alanları sunduğu yönündeki sorularını Sn Martin somut örneklerle yanıtladı : « Eski bir öğrencimiz şu an, akciğer röntgeni için özel bir makine geliştiren bir hastanede çalışıyor.
Başka bir öğrencimiz ise büyük bir tiyatronun tüm iklimlendirme ve havalandırma sistemlerinden sorumlu.
Diğerleri ise, sürdürülebilir binalar ve endüstriyel ekolojiyle ilgili araştırmada önemli rol oynuyorlar. Örneğin kimisi, İngiliz homologlarla Kuzey Denizi’ndeki offshore rüzgar türbinleri kurulumuna katılıyor. Kimisi de şu an, özellikle bio kozmetoloji olmak üzere kozmetoloji alanında çalışıyor.
»

Söyleşinin sonunda, daha şimdiden belirledikleri profesyonel projeleri olan bazı öğrenciler daha çok bilgi almak üzere konuşmacının yanına geldiler, bu durum böylesi etkinliklerin öğrencilerin gerçek ihtiyaçlarını giderdiğini kanıtlamaktadır, Saint Benoit Lisesi bu ihtiyaçları gidermeyi büyük bir içtenlikle istemektedir.

Geleceğin bilim insanlarına başarılar diliyoruz !