Saint Benoît Lisesi – Hope Alkazar Hope İş birliği ile Self-Defense Dersleri

Saint Benoît Lisesi 2021 - 2022 eğitim yılı döneminde farklı alanlarda pedagojik aktiviteleri hayata geçirmeye devam ediyor. Bu projelerden biri de beden eğitimi zümresinin bir çalışması olarak düzenlenen Self Defense dersleri.

Öğrencilerde bedensel farkındalığı artırma amacıyla Hope Alkazar işbirliğiyle bir proje tasarladık. Türkiye’nin Brazilian Jiu Jitsu spor dalında siyah kuşak sahibi ilk kadın sporcusu olan Asena Melike Ağansoy ile öğrencileri bir araya getirerek, bir atölye gerçekleştirdik. Kendisi de, Türkiye’de dövüş sporları algısını değiştirmek, toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmak ve farkındalık yaratmak adına çalışmalarını sürdürüyor.

Self Defense Nedir?

Beden farkındalığı için öğrenilen her teknikle bedenlerimizin bize ait olmadığı fikrini ortadan kaldırmak için bir adım atarız. Her hareketle, güvenliğimiz ve kişisel alanımız üzerinde tam kontrole sahip olduğumuzu kendimize hatırlatarak bedenlerimiz ve benliğimiz arasında iyileşen bir bağ kurma sürecine gireriz.
”Kendimizi korumak adına başvurabileceğimiz bir yöntem olmayan düşünce, duygu ve davranış arasında talep ettiği bütünlük sebebiyle bedenimiz ve benliğimiz arasında gerçekçi bir bağlantı kurma ve bu bağlantıyı geliştirmek için kullanabileceğimiz etkili bir kişisel savunma tekniğidir.’’

Melike Ağansoy

Lise 2 ve Lise 3.sınıflarımızın gönüllüleriyle yaptığımız iki haftalık program dahilinde öğrencilerimiz, kadın ve erkek olarak fiziksel ayrımın olmadığı bir çalışma içinde buldular kendilerini. Okula döndükleri hafta da sınıf arkadaşlarına beden öğretmenleri eşliğinde öğrendikleri bilgileri aktarıp hareketleri gösterdiler ve bu deneyimin sonucunda kazandıkları duygu ve düşünceleri paylaştılar.

“Kısa süreli olsa da çok eğlenceli ve faydalı bir deneyimdi. Alkazar binasının yeni halini görmek de çok zevkliydi. Çok keyifliydi devam etmek isteyeceğim bir aktiviteydi.”

Mina

“Her ne kadar az vakitte çalışmış olsak eğitimi kapsayıcı ve eğlenceli buldum. Daha önce denemeyenlerin veya ön yargıyla yaklaşanların denemesini tavsiye ederim.”

Arda