Osman Serim ile Türk Kahvesi Üzerine Keyifli Bir Sohbet

Türk - Fransız Kültür Derneği İş Birliğiyle

Türk-Fransız Kültür Derneği ve dernek başkanı Sayın Ayhan Köksal tarafından Saint Benoît Lisesi’nde düzenlenen gecede, Türk kahvesi üzerine çok keyifli bir program gerçekleştirildi. Sayın Osman Serim’in ilgi uyandıran konferansına çok sayıda dinleyici katıldı. Konferansa katılanların hiç biri pişman olmadı, çok derin bir sohbetin ardından, Türk kahvesi ikram edildi !

Bir fincan türk kahvesi birçok kişiyi bir araya getirdi…

Nasıl ki Türk kahvesini, yoğun aromasının tadına vararak içiyorsak , aynı şekilde dinleyiciler de Sayın Osman Serim’in konferansını tadını çıkararak dinlediler.
Sayın Osman Serim’in Türk kahvesinin tarihi üzerine olan bilgisi çok etkileyiciydi.
Türk kahvesi hakkında sonsuz bir bilgiye sahipti, hikayeler anlattı, iki dilde konuştu, çeşitli sanatlardan ve ülkelerden örnekler verdi, hikayesini mizah yaparak sonlandırdı.

Konuşmacımız Sayın Osman Serim’in ustalığıyla bir fincan Türk kahvesi herkesi bir araya topladı.

Bunları biliyor muydunuz ?…

1669 yılında Osmanlı Padişahı IV. Mehmet, Fransa Kralı XIV. Louis’ye bir elçi gönderdi. Paris’e kahveyi tanıtan bu elçi, Hoşsohbet Nüktedan Süleyman Ağa’ydı.

Türkiye’den getirdiği eşyaları arasında çuvallar dolusu kahve de bulunan Osmanlı elçisi, Fransızlar’a Türk kahvesini « sihirli içecek » olarak tanıttı. Süleyman Ağa, kısa zamanda Paris aristokratlarının gözdesi oldu. Türk kahvesinin eşsiz lezzetinin yanı sıra, kültürünü ve sohbetini de paylaşan Süleyman Ağa’ya konuk olmak Paris aristokratları için bir ayrıcalık sayılıyordu. Elçi, kahve tadında sayısız hikaye anlatarak, herkesi hoşsohbetiyle etkiliyordu.

Bu meşhur sihirli içecek üzerine anlatacağı sayısız hikaye ve anekdotu olan elçiye, işte bu nedenle Hoşsobhet ve Nüktedan lakapları takılmıştı.

1686 yılında Paris’te Café Procope adında ilk gerçek kafe açıldı. Kısa zamanda edebi bir toplanma yeri haline gelen Procope; tanınmış şairler, oyun yazarları, aktörler ve müzisyenler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyordu. Rousseau, Diderot ve Voltaire gibi pek çok ünlü kişi bu mekânda kahvenin tutkunu oldu. Café de Procope’u takiben, Paris sokaklarında birbiri ardına çok sayıda kafe açıldı.

Bize çok etkileyici hikayeler anlatan Sayın Osman Serim’e ve Türk-Fransız Kültür Derneği’ne çok teşekkür ederiz !

Osman Serim Kimdir ?

Osman Serim, üniversitenin ilk yıllarından itibaren yiyecek-içecek ve gastronomi alanında çalışmaya başladı. Birçok otel ve restoranda çalıştıktan sonra, çok kısa bir süre içerisinde bu alanda danışman oldu.
Gastronomi alanındaki birçok Uluslararası ve Türk kültür derneklerinin üyesi ve kurucu üyesidir.
2008 yılında, kurulan Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği’nin kurucu üyelerindendir.
2013 yılında, Türk kahvesinin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde yer alması amacıyla yapılan adaylık dosyası hazırlıklarına katıldı.
Dünya çapında bu konu üzerine birçok konferans düzenlemekte ve etkinliklere katılmaktadır.


Osman Serim 2016 yılında meslekteki 40. yılını kutladı.
Kendisinin internet sitesini BURAYA tıklayarak görebilirsiniz.

X