Öğrencilerimizle Disiplinlerarası Bir Proje

Murat Ertel, Esma Ertel, Bartu Bölükbaşı ile Özel Bir Çalışma

2023 - 2024 Eğitim Öğretim Yılının Şubat Ayında öğrenciler disiplinlerarası bir projeye imza attılar. Okulumuz bu proje için BabaZula grubundan Murat Ertel, Esma Ertel ve illüstratör, çizgi romancı, Türk Mitoloji Kitabı yazarı Bartu Bölükbaşı’nı ağırladı. Felsefe, dans, resim, müzik ile ilgilenen gönüllü öğrenciler, 5 gün boyunca felsefe okumaları, çizgi roman atölyesi, Türk ve karşılaştırmalı mitoloji çalışmaları, müzik ve dansı içeren sanat ve felsefe maratonuna girdiler.

Proje 

İlk gün sanatçılarla tanışıp, çalışmayı projelendiren öğrencilerin ilk çalışması mitoloji okumaları idi. Türk Mitolojisi üzerine Bartu Bölükbaşı’ndan bilgiler alan öğrenciler, çeşitli coğrafyadaki mitolojiler ile karşılaştırmalı çalışmalar yaptılar. 

Projenin kavramsal çerçevesi üç ana eksende gerçekleşti.

Tanrıça Umay,  Orman İyeleri, Hayat Ağacı

Bu mitolojik figürlerin temsil ettiği dünya, çevre, sürdürülebilirlik gibi değerler üzerinden kavramsal bir çerçeve çizildi.

Projenin ikinci büyük etkinliği ise Türk Mitoloji Atlası yazarı Bartu Bölükbaşı ile yapılan çizgi roman atölyesiydi.  

Öğrenciler öncelikle çizgi roman tarihini öğrendiler, daha sonra mitolojik figürleri resimlediler.

Müzikle ilgilenen öğrenciler Murat Ertel ile 4 gün boyunca prova yaptılar.

Okulumuzda ilk yıllarını geçiren Hazırlık Sınıfı Öğrencilerinden oluşan dans grubu her şarkı için kendi koreografilerini yaptılar ve ilk kez diğer seviyelerle büyük bir projeye katılmanın ve beraber üretmenin mutluluğunu yaşadılar

Gösteri Günü

Projeye katılan öğrenciler, 23 Şubat günü L2 , L3 seviyelerinden öğrencilerin doldurduğu Silüet Salonunun sahnesine çıktılar.

Müzisyenler Babazula grubunun üyeleri Murat Ertel ve Esma Ertel ile sahneye çıkıp eserleri icra ederken, felsefeciler kendi yazdıkları metinleri okudular, dansçılar ise her şarkıda kendi koreografileri ile dans ettiler. Silüet Sahnesine konulan perdeye ise Bartu Bölükbaşı canlı çizim yaptı ve öğrencilerin atölye boyunca çizdikleri illüstrasyonlar yansıtıldı. 

Öğrencilerin Projesi

Bu proje başından sonuna kadar öğrencilere ait bir projeydi. Sanatçılar sadece onlara bilgi birikimleriyle rehberlik ettiler.

Tüm dansçılar koreografileri kendileri yaptılar, felsefeciler gösteride kullanılacak metinleri yazdılar.

Bu çalışmalar sonucu insanlığın ortak tarihi, kültürü ve aynılığı üzerinde çalıştılar. Ayrıca günümüzde çokça tartışılan Çevre, Sürdürülebilirlik, Eşitlik sorunları üzerinde kafa yordular. 

Bu özel projenin sonunda öğrenciler birlikte tartışmanın, üretmenin ve bu çalışmaları projenin son gününde bir temsille diğer arkadaşlarına sunmanın önemini öğrendiler. Temsil sonundaki coşkulu alkış bu unutulmaz haftanın en güzel artısıydı.

Konserin Tamamını İzlemek için TIKLAYINIZ!

 

Öğrenci İzlenimleri:

“Okulumuza yeni katılmış olmama rağmen böyle güzel bir etkinlikte yer almaktan mutluluk ve gurur duyuyorum. Okulumuzda yer alan farklı sanat dallarıyla birlikte çalışıp, oradaki öğrencilerle tanışmak benim için güzel bir deneyimdi. Profesyonel bir müzik grubunun çalışma ortamında bulunmak benim için güzel bir tecrübe oldu. Daha hazırlık sınıfı olmama rağmen böyle bir etkinlikte yer almam, eminim ki ileride sizlerin de sayesinde okulumuzu birçok kez daha temsil etme olanağı sağlayacaktır.” 

Tuana Hazırlık G

“Profesyonel sanatçılarla aynı sahneyi paylaşmak benim için çok iyi bir deneyim oldu, BabaZula ile bu sahnede tanıştım ve bu denli bir profesyonel ve kültürlü bir grupla birlikte çalabilme şansını yakalamak benim için inanılmaz bir deneyimdi ve aynı şekilde sahne heyecanımı yönetebilmem için de çok katkı sağladı. Bilmediğim konularda -özellikle mitoloji konusunda- beni kültürlendirden Bartu Bey’e de minnetlerimi sunarım tekrardan.”

Yaman 9.sınıf

 

X