MUN (Birleşmiş Milletler Modeli) – Türkiye’deki İlk Çevrimiçi Konferans

Tüm Dünyanın İnternet Ağlarıyla Bağlandığı Birleşmiş Milletler Modeli Konferansı

COVID-19, birçok proje için önemli bir engel teşkil ediyor.
Herkes, hem ailesinin güvenliğine ve sağlığına dikkat etmek, hem de sosyal hayatını sürdürmek ve entellektüel gereksinimlerini gidermek zorunda.
İşte, Birleşmiş Milletler Modeli'nin, bizlere sunulan oldukça hassas koşullara göre uyarlanmış ilk uluslararası ''uzaktan'' konferansı, bu düşünceden yola çıkarak hayat buldu.
Katılımcılarla yüz yüze görüşememekten doğan bir üzüntüye rağmen, öğrencilerimiz, çağdaş, sürükleyici ve çevrimiçi bir konferans deneyimlediler.

Çevrimiçi Bir MUN (Birleşmiş Milletler Modeli) Konferansı

10. MFINUE (Uluslararası Avrasya Fransızca Birleşmiş Milletler Modeli) Konferansı çevrimiçi olarak gerçekleşti. Bu, MUN’un (Birleşmiş Milletler Modeli) liseler arası Fransızca konferanslarında bir ilk!

Saint Benoît Lisesi’nin dört öğrencisi bu yeni sanal macera için kayıt yaptırmıştı:

Arda ve Sarp, ECOSOC’un (Birleşmiş Milletler EKOnomik ve SOSyal Kurulu) iki dilli (İngilizce ve Fransızca) kurulunun yardımcı başkanları olarak görev alırken, Serpil ve Kayra okulumuzu, temsilci ve sunulan projeler için gerekli fonları, Dünya Bankası adına korumakla görevli delegeler olarak temsil ettiler. Rana, ECOSOC Kurulunda, Kayra ise özel siyasi komitede yer alıyordu.  

Antroposen: Değişimlerin Sonucu… İnsan Çağı…

İnsan, öyle büyük bir güce dönüştü ki, gezegende değişimlerin yaşanmasına neden oluyor… ”Antroposen” sözcüğü, kelimenin tam anlamıyla “İnsan çağı'”nı simgeliyor. İnsan faaliyetleri, jeolojik katmanlarda derin bir iz bırakmaktalar. İşte, “Antroposen: Değişimlerin Sonucu” adını taşıyan 10. MFINUE’nin (Uluslararası Avrasya Fransızca Birleşmiş Milletler Modeli) Konferansının ele aldığı tema da buydu.

Üç gün süren bu MFINUE (Uluslararası Avrasya Fransızca Birleşmiş Milletler Modeli) Konferansı boyunca, öğrencilerimiz, konferansa, Fransa, Lübnan, Fas, Katar, Türkiye ve daha birçok farklı ülkeden çevrimiçi olarak katılan öğrencilerle birlikte, çözümler üzerine tartıştılar ve fikir alışverişinde bulundular. ECOSOC komitesi, devletler tarafından, ülkelere karşı konulan ambargoların etkilerini hafifletmek konusu üzerinde sorgulamalarda bulundu. SPECPOL Komitesi ise, Sahra altı Afrika ülkelerinde yaşanan aşırı derecede yoksulluğun ortadan kaldırılması konusu üzerine düşündüler. İnsan, öyle büyük bir güce dönüştü ki, gezegende değişimlerin yaşanmasına neden oluyor… ”Antroposen” sözcüğü, kelimenin tam anlamıyla ”İnsan çağı”nı simgeliyor. İnsan faaliyetleri, jeolojik katmanlarda derin bir iz bırakmaktalar. İşte, ”Antroposen: Değişimlerin Sonucu” adını taşıyan 10. MFINUE’nin (Uluslararası Avrasya Fransızca Birleşmiş Milletler Modeli) Konferansının ele aldığı tema da buydu.

3 Gün Boyunca Süren Tatmin Edici Bir Konferans 

Konferansın açılışını, bir açılış töreniyle Fransa Başkonsolosu gerçekleştirdi. Bu büyük çevrimiçi maceraya atılan tüm katılımcılar için kaydadeğer bir başarı! Konferansın internet sitesi size daha fazla bilgi sunacaktır. Siteye ulaşmak için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Konferansın her forumunda, davetli olarak katılan birçok üniversiteli uzman, sunum gerçekleştirmek ve sürükleyici konuşmalar yapmak için söz aldı. Sunumları  BURAYA tıklayarak keşfedebilirsiniz. 

Ve tabii ki, bu konferansa dair gerçekleştirilen tüm çalışmalar ve özel başarı, basın ekibi tarafından kaydedildi, yorumlandı ve yayınlandı. İlgili makaleleri BURAYA tıklayarak okuyabilirsiniz. Tüm sesli ve görsel kayıtlara ulaşmak için BURAYA tıklayınız. 

Öğrencilerin İzlenimleri 

Arda: Bu MFINUE Konferansı, Türkiye’deki ilk çevrimiçi konferanstı. Ben  ECOSOC’un (Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Komitesi) ikinci başkanıydım. Bu konferansın nasıl yapılabileceğine dair hiçbir fikrim yoktu. Fakat, benim için unutulmaz bir konferans oldu.  Tabii ki, bazı konularda, bir takım zorluklar yaşadık, örneğin internet bağlantısı gibi. Karşılıklı olarak birbirimize destek olarak bunu çözdük. Bir yerde, arkadaşlarımızdan uzakta olmak, birbirimize daha fazla bağlanmamızı sağladı. Ayrıca, çevrimiçi bir konferansa katılmamız, bize çevrimiçi bir konferansın nasıl gerçekleştirilmesi gerektiğini gösterdi. Bu yeni tip MUN Konferansında, birçok farklı fikir ve bakış açısını bir araya getirdik. Hepimiz için mükemmel bir deneyimdi.  

Mehmet: Bu seneki MFINUE Konferansının çevrimiçi olması, onu, şimdiye dek katıldığım konferanslardan farklı kıldı. Bu sebepten, çok mutlu oldum. Konferans boyunca, SPECPOL (Özel Politikalar) Komitesinde, Dünya Bankasının temsilcisiydim. Bazı küçük teknik sorunlara rağmen, müzakereler ve diğer etkinlikler muhteşemdi. Konferans sona erdiğinde birçok Türk, Fransız ve Mısırlı arkadaşım oldu. Konferans esnasında, öğrenciler arasındaki mesafenin önemli olmadığını, önemli olanın iyi bir MUN deneyimi yaşamayı istemek olduğunu anladım. Bu unutulmaz konferansa katılma şansına eriştiğim için gerçekten çok mutluyum.    

Serpil: Pandemi sürecinin başından beri, bu alışılmadık süreçte, ilerleme kazanmanın ve kendimi motive etmenin farklı yollarını arıyordum. MUN etkinliklerine, iki yıldan daha uzun bir süredir katılan bir öğrenci olarak, her yeniliğin büyük bir şans olduğunu düşünüyorum. Bu sene, MFINUE Konferansına, ECOSEC Komitesinde, Dünya Bankasının temsilcileri arasında katılma onuruna eriştim. Her şey, sorunsuz bir şekilde gerçekleşti. Komitemiz o denli faaldi ki, tıpkı yüz yüze olduğu gibi, aynı sıcak atmosferi hissettim. Genel anlamda, çok hoş bir deneyimdi ve bu konferansa önümüzdeki yıl, yine katılmayı arzu ediyorum. 

Vedat: Çok fazla deneyimim olmasına rağmen, ilk defa çevrimiçi bir konferansa katılıyordum.  ECOSOC Komitesinin ikinci başkanı olma mutluluğuna eriştim ve ele aldığımız konular üzerinde birçok verimli müzakereler gerçekleştirdik. Bu muhteşem konferansa katılmış olmaktan mutluluk duyuyorum, çünkü konferans esnasında zor anlar yaşamış olsak da, tabii ki sevgili arkadaşlarımın yardımıyla, bu sorunların üstesinden gelmeyi başardık ve unutulmaz bir an yaşadık. Komitemiz iki dilli olduğu için, hem İngilizce, hem de Fransızca pratik yapabilme fırsatım oldu. Açıkçası, çevrimiçi bir MUN Konferansına ilişkin bazı önyargılarım vardı, ama haksız olduğumu anladığımı ve bu konferansın şimdiye dek katıldığım en mükemmel konferanslardan birisi olduğunu söyleyebilirim. Bu sebepten, diğer öğrencilere de çevrimiçi konferanslara katılmalarını tavsiye ediyorum ve onları bu konuda cesaretlendiriyorum.  

X