Laboratuarda Fizik Deneyleri Yarışması

Bilimsel Yöntemlerle Uygulamalar

Bu yıl 6. kez düzenlenen Fen Festivali kapsamında lise 3 fen sınıfları arasında Fizik Deneyleri Yarışması yapıldı.
Fizik, Kimya ve Biyoloji eğtiminde deneyin önemi hem ders programlarını kurgulayanlar hem de öğretmenler tarafından altı çizilen bir durum.
Etkinlik sırasında yeni laboratuarlarımız bolca kullanıldı. Her sınıftan gönüllü 4 öğrenci üç tane fizik deneyi yapmak için laboratuvarda toplandılar:
- Suyun kaldırma kuvveti (Arşimet İlkesi)
- Özkütle
- Elektrik devresi

Bilimsel Yöntem,  Akılcı ve Kararlı Yaklaşım

Çalışmaya başlamadan önce öğretmen her deneyle ilgili gerekli açıklamaları yaptı ayrıca deney sonrası öğrencilerden deneyle ilgili rapor yazmaları istendi.

Öğrencilerden istenen, bilimsel bir yöntem tasarlayıp uygulayarak bir problem çözmeleri, deneylerden faydalanarak varsayımlarını ispatlayacak bilimsel açıklamalar getirmeleri, sonuçları duyurup bunları kullanabilme becerilerini ön plana çıkarmalarıydı.

Zorlayıcı ve Faydalı Bir Çalışma

Öğrenciler, araştırdılar, denediler, buldular…

Oldukça hummalı ve dikkatli bir çalışma başladı. Her deneyi tamamlamak için sadece 20 dakikaları vardı. Oldukça motive ve dinamik olan tüm gruplar bu üç deneyi de başarıyla tamamladı. Öyle ki, aralarından birinci grubu seçmekte hayli zor oldu.

Bu beş sınıfın her biri oldukça yüksek ortalamalar yakalamış olsa da birinci gelen çok az bir farkla 11 D sınıfı oldu.

Bu Deneylerin Amacı Hem Öğrenmek, Hem de Eğlenmek… Ama En Doğru ve Kesin Olanı Bularak

Bu deneylerin amacı hem öğrenmek hem de biraz eğlenmek, fayda ile sevilen iş arasında bir bağ kurmaktı. Öğrenciler, geçmiş yıllardaki bilgilerini de kullanarak, eğlenceli ve akıl yormalarını gerektiren deneyleri, el becerileriyle birleştirerek gerçekleştirdiler.

Ayrıca, bu etkinliğin bir yarışma şeklinde organize edilmesi, hızlı ve kesin sonuçlar bulmak için onları daha fazla kamçıladı.

Fen derslerinin eğlenceli yönü öğrencilere ders çalışma konusunda da ilham kaynağı oldu!

Tüm öğrenciler, bu tarz etkinliklerin daha fazla yapılması gerektiğini söylediler.