Hazırlık Sınıfları Çevre Dostu Doğa ve Diller Kampı

"Yeşil Sınıf" Projesi ile Unutulmayacak Bir Deneyim

Hazırlık sınıfı öğrencilerimiz, Antalya Olimpos’ta, Fransızca gerçekleşen “Yeşil Sınıf” projesi kapsamında lise yıllarının şüphesiz en güzel hatıralarından bir tanesi olarak hatırlayacakları bir deneyim yaşadılar. Bahar aylarında uyanan doğayı gözlemlemeye, şehir hayatından biraz uzaklaşmaya, yaşadıkları ülkenin tarihi ve doğal güzelliklerini tatmaya ve bütün yıl öğrendiklerini uygulamalı olarak deneyimlemeye Antalya Olympos mevkiinde yer alan Çevre Dostu Sınıflar Doğa ve Diller kampına katıldılar.

Yıl boyunca nasıl hazırlandılar? 

Gezinin hazırlıkları ta Ocak ayından başladı. Fransızca ve Fen dersi öğretmenleri ile Doğa ve Diller Kampı yetkilileri bir araya gelerek kamp programının verimli, keyifli ve etkili olabilmesi için gerekli altyapıyı hazırlamak üzere çalışmalara başladılar.

Bu çalışmaların sonunda öncelikle öğrencilerin bu doğa dostu kampın amacını anlamalarını sağlayabilmek için iklim krizi konusunda farkındalık yaratan İklim Bulmacası etkinliğinin yapılmasına karar verildi. Bu konuda eğitim almış öğretmenler tarafından öğrenciler, insanın iklim üzerine etkisi üzerine düşündükleri, bilgi edindikleri ve çözüm üretmeye çalıştıkları bir atölye çalışması gerçekleştirdiler. 

Ardından sıra, kampta Fransız animatörlerle gerçekleşecek aktivitelerin öğrenciler tarafından rahat takip edilebilmesi için kelime dağarcıklarının geliştirilmesine geldi. Bununla ilgili olarak öğrencilere kampçılık, doğal çeşitlilik, çevre bilinci, dünya ve doğal kaynaklar, mitoloji, spor, sağlık, duyular, biyoloji ve kimya alanında resimli kelime listeleri oluşturuldu. Bu listeler öğrencilerle paylaşıldı, pekiştirmek amaçlı Kahoot oyunları oynandı. Öğrenciler kamp dönemine kadar bu kelimelerden faydalanacakları dinleme, konuşma ve yazma çalışmaları yaptılar. Son olarak sıra, bu yapılan çalışmaların bir kitapçıkta toplanmasına geldi. Öğrencilerin yol boyu yanlarında bulunduracakları, kaynakça olarak kullanacakları, üzerine notlar alabilecekleri ve gezi günlerini yazılı olarak not edecekleri bir seyahat kitapçığı oluşturuldu. Tren yolculuklarını keyifli bir öğrenme ortamına dönüştürmek için bu kitapçığa çengel bulmacalar bile eklendi.

Öğrenciler yola çıktıklarında teorik anlamda hazırdılar. Artık geriye öğrendiklerini pratiğe dökmek kalmıştı.

Yolculuk… 

Yolculukları hızlı trenle başlayıp Konya’daki Bilim Merkezinde ve Tropikal Kelebek Bahçesinde verdikleri bir günlük keyifli moladan sonra Antalya’da devam etti.

Kano, yürüyüş, tırmanma ve çadırda kamp yapma gibi sportif etkinliklerle öğrenciler arasında güven oluştu, takım oyunları ile sorumluluk bilinçleri gelişti. Fransızca dinlemeyi, öğrenmek için soru sormayı ve fikirlerini paylaşmayı deneyimlediler. Yapılan atölyelerde öğrenciler dünya tarihinde bir yolculuğa çıktılar, orman dokusu içerisinde doğal çeşitliliği ve zenginliği gözlemlediler; hayvan ve bitki dünyasıyla daha yakından tanıştılar. Olimpos Antik Şehir ve Yanartaş gezileri ile tarih ve mitoloji alanında bilgi edindiler.

Kampın sonunda atölyelerde ne kadar çok şey öğrendiklerini ise kamp sonu yarışmasına katıldıklarında fark ettiler. En çok bilgiyi toplayarak yarışmayı kazanan grubun seçtiği müziklerle dans ederek tamamlanan son gece, öğrencilerin aklında unutulmayacak bir yer etti. 

Ateş başındaki sohbetler, ağaçlardan toplanıp yenen portakallar, masmavi sularda çekilen kürekler ve çadır akşamlarını da anılarına ekleyen öğrenciler, kendilerinin bile sahip olduğunu bilmedikleri birçok akademik ve sosyal beceriyle donatılmış olduklarını fark ettikleri bu keyifli sürecin sonunda yüksek bir motivasyonla okula dönüş yaptılar.

 

X