Görme Engelliler İçin Sesli Kitap Kulübü

Kulübün Adı :   GÖRME ENGELLİLER iÇİN SESLİ KİTAP KULÜBÜ
  Dil :   Türkçe

Kulüp tanıtımı

Görme Engelliler İçin Sesli Kitap Kulübü, 2014 yılında çalışmalarına başlamıştır ve her geçen yıl sayısı artan gönüllü okuyucu öğrencileriyle etkinliklerini sürdürmektedir.
Kulübümüz, « Sesli Kitap nedir ? » sorusundan yola çıkarak  sesli kitap merkezlerini tanımak, tanıtmak amacıyla okul içi çalışmalar düzenlemektedir. Öğrencilerimiz öncelikle sesli kitap çalışmasına katılabilmek için gereken okuma tekniklerini öğrenmekte ve uygulamaktadırlar.
Okunrak ses kayıtı alınan kitaplar, görme engelliler için mevcut kuruluşlarla paylaşılmaktadır.

Kulübün hedefleri

• Görme engellilerle dayanışma içerisinde bulunup, paylaşımlar gerçekleştirmek.
  • Öğrencilerin sesli kitabın ne olduğunu ve görme engelliler için önemini kavramalarını sağlamak.
  • Öğrencilerin okuma tekniklerini öğrenmelerini  sağlamak.
  • Öğrencilerin sosyal sorumluluk bilinci kazanmasını sağlamak.

Kulüp projeleri / etkinlikleri

• Sesli okuma çalışmalarına katılacak öğrencilerimiz için okuma atölyesi düzenlemek.
  • Görme engeli olan ve sesli kitap kullanan konuk ya da konuklar davet ederek “sesli kitap”ın önemini vurgulamak.
  • Okunan kitap sayısını, çeşidini arttırmak ve okuyucu hedef kitlesini genişletmektir.
  • Akran dayanışmasını amaçlayan test okumalarımızın yanısıra çocuk kitabı da okuyarak küçük yaşta görme engeli yaşayan çocuklarımızın hayatına dokunabilmek.

Gerçekleştirilen etkinlikler

• Saint Benoit Fransız Lisesi Sesli Kitap Kulübü – GETEM (Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı) işbirliğiyle çalışmıştır.
  • Kulüp öğrencilerimiz görme engeli olan ve üniversite sınavına hazırlanma aşamasında olan lise öğrencileri için TYT Paragraf Soru Kitabı seslendirdiler. Akranlarıyla dayanışmanın gururunu yaşarken, onların çalışmalarını yaparken karşılaşabilecekleri zorlukların da farkındalığını yaşadılar.
  • Yaz tatilinde okumamızın kullanıcı sayısının artış göstermesi ise gelecekte  yapacağımız çalışmalar için önemli bir motivasyon sağlamış bulunmakta..
  • Gönüllü okuyucu olmak isteyenler, evden ya da bilgisayar ve internet imkanının olduğu her yerden bu çalışmayı gerçekleştirebiliyorlar. GETEM’in yönlendirici ve bilgilendirici yönergesini izleyerek kendi bilgisayarlarına yükledikleri programı, kayıt yapmaya uygun bir ortamda kullanabiliyorlar.
  • Gönüllü okuyucunun kendi ortamını kullanabilmesi pratik ve kolay bir imkan olsa da biz bu çalışmayı öğrencilerimizde gönüllü okuyucu olma bilinci yerleştirmek amacıyla okulumuz bünyesinde oluşturulmuş stüdyoda gerçekleştirdik.
  • Hedefimiz, ilerleyen dönemlerde okuduğumuz kitap sayısını ve çeşidini arttırmaktır.