Gezi: “Bir Cami, Bir Kilise”

Öğrencilerle tarihi yarımadayı ziyaret…

Şubat ayında 9. sınıf öğrencileriyle  Sultan Ahmet Cami, Ayasofya, Aya İrini, Yerebatan Sarnıcı, Alman Çeşmesi, Su Terazisi ve dünya merkezi kabul edilen taşın bulunduğu bölgeyi kapsayan tarihi yarımadaya ve Karaköy’de bulunan Surp Pırgiç Kilisesi’ne bir gezi düzenledik. 

Gezinin ilk durağı Sultan Ahmet Meydanı idi. Din Kültürü Öğretmeni Hayati Bey ilk olarak Sultanahmet Meydanı’ndaki Yerebatan Sarnıcı, Sultan Ahmet Cami, Topkapı Sarayı, Alman Çeşmesi, Aya İrini Müzesi gibi ülkemiz için çok önemli olan ve dünya turizminin en önemli mekanları hakkında genel bir bilgi verdi. Dünyanın merkezi olarak neden Sultan Ahmet Meydanı’ndaki bir sütunun  kabul edildiğini anlattı. İstanbul’un Doğu Roma İmparatorluğu’nun merkezi olduğundan ve Aya Sofya’nın öneminden bahsetti. Ayasofya Camiini avludan başlayarak görevli rehberler anlattı. Öğrencilerimize Ayasofya’da yer alan mozaiklerden pagan Roma döneminden izlere varıncaya kadar ayrıntılı bilgi verildi. Bu bölgedeki gezide öğrencilerimiz İslam eserlerini, İslam öncesi Hristiyan Roma eserlerini ve Hristiyanlık öncesi pagan Roma dönemi hakkında bilgi sahibi oldular.

Dönüş yolumuzda öğrencilerimiz okulumuzun yanı başında olan Surp Pırgiç Ermeni Katolik Kilisesi’ne götürüldü. Kilise görevlileri kilisenin tarihi, kilisenin bölümleri ve kilisede yapılan ibadetler hakkında bilgi verdi.

Bu bölümde de öğrencilerimiz din özgürlüğünün önemini, beraber yaşama konusunda inançlara saygının vazgeçilmezliğini öğrendi. Tarih boyunca Osmanlı toplumunda farklı din ve inançların bir arada ve beraber özgürce yaşadığını anladı. Türkiye coğrafyasının farklı din ve inançları barındıran kültürel bir zenginliği yansıttığını gördü.

Öğrencilerin Gezi İzlenimleri: 

“Ülkemizde farklı milletler tarih boyunca dillerini kaybetmeden, dinlerini özgürce yaşayarak, bir arada varlıklarını devam ettirmişlerdir ki bu toplumsal birliği, kültür dayanışmasını ve yeni, aydınlık düşünceleri doğurur. Hayatı başka bir bakış açısıyla görmemizi sağlar. Ayrıca bu geziye toplu taşıma kullanarak gidilmesini de Türkiye’de toplu taşımayı daha yakından tanımak, insanlarla bir arada olmak, yeni yerler keşfetmek ve genel kültürümüzü arttırmak açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum.”

Ceylin Deniz S.

“Okul duvarlarının ardına çıkıp her gün giderken ve dönerken gördüğümüz ama geziden sonra üzerinde önceleri pek de düşünmemiş olduğumuzu fark ettiğimiz yakın çevremizi keşfettiğimiz, yüzyılların tarihi ile etkileşimde bulunup pek çok yeni bilgi edindiğimiz muhteşem bir geziydi.”

Emre D.

“Farklı kültürlerin ibadetlerini öğrendiğim, kendi yaşadığım şehrin güzelliklerini fark ettiğim bir gezi oldu. Yeni yerler keşfettiğim hem öğretici hem de eğlenceli bir gezi oldu.”

Eyşan Ö.

“Gezi için günlük rutinin dışına çıkmak iyi geldi, rehberimiz de çok bilgiliydi bu sebeple Ayasofya hakkında birçok yeni şey öğrendim.”

Burak T.

“Bu geziden keyif aldım. Eğitici ve faydalı olduğunu düşünüyorum. Farklı dinler ve ibadethaneleri bizzat görmek derste öğrendiklerimizi daha iyi anlamamı sağladı, bakış açımı genişletti.”

Defne B.   

X