“Fransız Liseleri Arası Felsefe Okumaları” Etkinliklerine Katıldık

Geçen yıl pandemi sürecinde öğrencilerimizin farklı okullardan yaşıtları ile bir araya gelerek katıldıkları pek çok yüz yüze etkinlikten ve bu etkinliklerin onlara katkılarından mahrum kaldıkları düşüncesi ile Saint Michel Lisesi önderliğinde başlatılan ve öğrencilerimizin büyük ilgi ile katıldıkları “FRANSIZ LİSELERİ ARASI FELSEFE OKUMALARI” etkinliği  2021-2022 eğitim öğretim yılında da aynı ilke ve amaçlarla devam etti.

Farklı okullardan öğrenciler her ay ev sahibi okulun seçtiği bir eseri okuyarak yine eseri seçen okulun öğrencilerinin moderatörlüğünde eser üzerine birlikte düşünme ve tartışma olanağı buldular. Tümüyle öğrencilerin hazırladığı ve yürüttüğü etkinlikler süresince felsefi söylem açısından önemli görülen beş eser sorgulandı.

Aralık ayında Saint Michel Lisesi’nin ev sahipliğinde W.Shakespeare’in “Hamlet” eseri ile başlayan süreçte, Ocak ayında İstanbul Saint Joseph Lisesi öğrencilerinin moderatörlüğünde Alain de Botton’un “Felsefenin Tesellisi”, Şubat ayında Saint Pulchérie Lisesi öğrencilerinin moderatörlüğünde A.Camus’nün “Yabancı”, Mart ayında Saint Benoit Lisesi öğrencilerinin moderatörlüğünde U.K. Le Guin’in “Mülksüzler”,ve son olarak da Nisan ayında  İzmir Saint Joseph Lisesi öğrencilerinin moderatörlüğünde  A.Huxley’in “Cesur Yeni Dünya” isimli eserleri  sorgulandı.

Farklı Fransız okullarında eğitim gören öğrencilerin kitap okuma ve okudukları kitabı felsefi bağlamda değerlendirme, söylemini sorgulama noktasında hem farklılıklarının, hem de ortak noktalarının ayrımına varmaları, tartışma üslubunun en iyi örneklerini vermeleri, online bir ortamda da olsa düşüncelerini özgürce paylaşabilmeleri en temel kazançları oldu.

Mart ayında öğrencilerin Felsefe öğretmenlerinin danışmanlığında U.K. Le Guin’in “Mülksüzler” adlı eseri üzerinde yaptığı çalışmada farklı seviyelerden öğrenciler etkinliğin planlanması ve moderatörlüğü aşamalarında çeşitli görev aldılar. Üç ayrı seviyeden öğrencinin birlikte uyum içinde  çalışmış olmaları da bu etkinliğin en güzel sonuçlarından biri oldu…

Öğrencilerin Yorumları: 

“İlk kez 10. Sınıfta “1984” romanı ile ilgili etkinliğe katılmamla birlikte felsefenin aslında sadece belirli bir kitleye hitap etmeyeceğini aksine herkesin içinde felsefeye dair ufak da olsa bir düşünce olabileceğini veya olduğunu anladım. 

Günlük hayatta yaşadığımız olaylarla felsefe o kadar iç içe ki felsefi tartışmalar yapılırken hepimizin hayattan bir şey bulması çok mümkün. Felsefe toplumsal bir alan olduğu için de hepimizi ilgilendiren bir alan. Bu sene içinde yapılan çalışmalarda da bence önemli olan kimsenin birbirini yargılamadan özgürce düşüncelerini ifade edebilmesiydi.” 

Defne Y.-11

“Fransız okulları arasında yapılan bu felsefe okumaları oturumları bana göre çok verimli ve keyifli geçti. Kitapların içinde bulunan bir çok felsefi mesaj ve bilgiyi keşfetmeye ve diğer katılımcılarla paylaşmamızı sağladı. Hamlet, Mülksüzler ve Yabancı gibi birçok değerli eser inceledik. Saint Benoit lisesinde biz Mülksüzler oturumuna ev sahipliği yaptık, ve çok başarılı bir şekilde geçti. “

Selin D.-11

 

X