Entegre Devre Yardımıyla Doğruluk Çizelgesi Hazırlama

Fen Festivali sırasında öğrenciler entegre devre kodlamayı öğrendi

Saint Benoît Lisesi üretim laboratuvarı (FabLab) entegre devre üzerine bir uygulama çalışması için Lise 1 öğrencilerini ağırladı.
Kodlama ve Robotik çalışmalarına ayrılan bu alanda, meraklı öğrenciler mantıksal işlem gerçekleştirmeye olanak sağlayan elektronik devre üzerinde çalıştılar. Lise 1 öğrencileri böylece matematiğin kuramsal kavramları ile bunların bilim ve teknoloji alanındaki gerçek uygulamaları arasındaki bağı kavramış oldular. Entegre devre içinde çok sayıda temel elektronik bileşen (transistör, direnç…) barındırır. Her entegre devre giriş ve çıkış değerleri arasındaki bağıntıyı tanımlayan bir doğruluk çizelgesine sahiptir.

Hareket halindeki Fen’i gözler önüne seren bir çalışmada uygulama hedefleri

Bu uygulama çalışmasının hedefleri açık bir biçimde belirlendiğinden öğrenciler matematiğin kuramsal kavramları ile fen ve teknoloji alanındaki gerçek uygulamaları arasındaki bağları kolaylıkla kurabildiler.

  • Devre kartı üzerine entegre devre montajı yapma
  • Entegre bir devrenin doğruluk çizelgesini tanımlama
  • Entegre devrenin mantık işlevini çıkarsama

Matematik, Fizik ve Robotik bir araya getiren bilimsel bir etkinlik

Lise 1 öğrencileri, Fen Festivali kapsamında, matematik derslerinde işledikleri Mantık konusunu uygulamaya dökmeklerine imkan veren teknik bir etkinlik yaptı. Öğrenciler gruplara ayrıldı ve her gruba mantıksal işlevini tanımlamaları gereken farklı bir entegre verildi. Öğrenciler ellerindeki entegre devreden (7400, 7408, 7432) hareketle, devre kartı üzerine bileşenin giriş işlevlerine bağlı verdikleri çıkış değerlerini görmelerini sağlayacak bir montaj gerçekleştirdi.

Böylece mantık ve kendi yaklaşımlarından faydalanarak doğruluk çizelgesini hazırlayıp devreyi oluşturan mantık bağlaçlarını (VE, VEYA, DEĞİL-VE) buldular.

Bu etkinlik öğrencilerin  iki değerli mantığın sayısal elektronik bileşenlerde nasıl kullanıldığını anlamasını sağladı.

X