Mario Levi ile Müzikli Söyleşi !

Fransız Şansonlarının Dünyasına Yolculuk

Şansonlar şüphesiz Fransız kültürünü yansıtan önemli bir unsurdur.
Bundan yola çıkarak yazar Mario Levi, lise 3 öğrencileriyle, Fransız kültürü, dili ve edebiyatıyla kurduğu ilişkiyi paylaşacaktır.
Bu fikir alışverişi, yazar tarafından seçilmiş video klipler aracılığıyla yapılacaktır.

▪ Mario Levi kimdir ?

Mario Levi 1957 yılında halen yaşadığı İstanbul’da doğdu.
Edebiyat ve deneme yazarı olan Mario Levi, üniversitede sosyoloji dersi vermektedir. “İstanbul Bir Masaldı” adlı romanı birçok ülkede tercüme edilmiş ve Türkiye’de de önemli ödüllere layık görülmüştür.
Fransız okulunda eğitim alan Mario Levi tam bir frankofondur.

▪ Lise 3 öğrencileri ile söyleşi

Mario Levi, öğrencilerle birlikte çok bilinen bazı Fransız şansonlarını ve şarkılarla bağlantılı olarak çocukluk anılarını ve Fransız okulundaki hatıralarını anımsayacak.
Aynı zamanda yazar olma isteğinin nasıl doğduğunu da anlatmış olacak.

Konferans, dünyaca tanınan 7 şanson ile renklendirilecek :
- Adieu mon pays – E. Macias
- Les feuilles mortes – Y. Montand
- Ne me quitte pas – J. Brel
- Non je ne regrette rien – E. Piaf
- Le métèque – G. Moustaki
- T’as l’air d’une chanson – S. Reggiani
- La bohème – C. Aznavour

Pedagojik Amaçlar

Bu konferans “Eğitim ve Toplum” başlıklı öğretim dizisinin bir parçasıdır.
Öğrenciler Fransızca derslerinde, işitsel-görsel ve yazılı belgeler ile bir toplumdaki sosyal uyumluluğu destekleyen her şeyi sorguluyorlar : Okul, spor, bayramlar ve gelenekler.

Bu etkinlik ile, öğrencilerimiz görsel-işitsel kaynaklarla Dünya Müzik Günü üzerine çalışma olanağı buldular. Her yaz başı 21 Haziran’da Fransızların geleneksel olarak kutladığı Dünya Müzik Günü, günümüzde tüm dünyada kutlanmaktadır.
Ne me quitte pas, La Bohème ve Les feuilles mortes gibi her biri Fransız veya frankofon olan ünlü şansonların melodisini mırıldanabilmek veya sözlerini söyleyebilmek de çalışmanın bir parçasıydı.

Fransız müziğinin geniş repertuvarına altın harflerle kazınan şansonlar ve partisyonlar, bir kültür mirasını tekrar yaşatmanın en güzel yoludur.

Yazar Mario Levi’nin resmi internet sayfası : Mario Levi