8. Fen Bilimleri Festivali

2-11 Mayıs tarihleri arasında lisemizde gerçekleşen bu yılki festivalin konusu “Ses ve Işık”

Her sene olduğu gibi bu sene de öğrencilerimiz, temamız ‘’Ses ve Işık’’ etrafında, çok sayıda deneyler, müze ziyaretleri yaptılar ve atölye çalışmalarına katıldılar.
Eğitim projemiz, aktif bir pedagoji sayesinde, öğrencinin fen bilimlerine yönelik ilgisini, bilgilerini ve becerilerini geliştirmek amacıyla, onu öğrenimin merkezinde konumlandırır. 

Hem bu festival, hem de yıl boyunca işlenen dersler aracılığıyla, öğrenci, kendisini bilim dünyasının içerisinde bulur. Bu festival boyunca gerçekleşen çeşitli etkinlikler sayesinde, Saint Benoît Lisesinin Fen Bilimleri departmanı, fen bilimlerinin günlük hayatımızdaki yeri ve önemini gözler önüne serdi.

Festival kapsamında gerçekleşen etkinlikler

1.Fosil ve günümüz dişlerinden bazı omurgalıların kladistik yöntemle sınıflandırılması
Bu atölyeye katılan öğrenciler kladistik yöntemle kemirgen, mamut, megalodon, testere köpekbalığı, dev zürafa, gibbon fosil dişleri gibi daha geniş bir yelpazedeki örnekleri görme ve inceleme olanağına sahip oldular.

2.Sergi “Sanat ve Bilim”
Bu sene kurulan yaklaşık dört asırlık bir birikim sonucu oluşmuş eğitim amaçlı kullanılan birçok farklı nesneyi (afişler, doldurulmuş hayvanlar, taşlar, fosiller ve mineraller vs) gün yüzüne çıkarmak için kurulan Kültürel Miras Restorasyon Kulübü ile Çizim Kulübü ile işbirliği içinde Fen Festivali kapsamında bir sergi düzenlendi. Öğrencilerden doğadan ve özellikle de Nikon’un Küçük Dünyası adlı uluslararası yarışmadaki mikro fotoğraflardan esinlenerek resimler üretmeleri istendi. Sonuç olarak resimlerin, fotoğrafların, fosillerin, mercanların, eski slaytların ve diğer nesnelerin yan yana olduğu bir sergi gerçekleşti.

3. İllüzyon Müzesi Ziyareti
10. sınıf öğrencileri optik hakkında bilgi edinmek için İllüzyon Müzesini ziyaret etti. Vorteks Tüneli, Optik İllüzyonlar, Hologramlarla karşılaşan öğrencilerin tüm duyularının alt üst olduğu yanılsamaların büyüleyici dünyasında sınıfta öğrendiklerini oyunlar ile deneyimleme şansına sahip oldular.

4. Bilimsel deneyleri sunmak için ağır çekim video hazırlama
11. sınıftan 6 öğrenci, normalde çıplak gözle görülemeyecek ayrıntıları göstermek için, aynı öğrenciler tarafından gerçekleştirilen dört deneyin ; “Hidrojen balonu”, “Kabarcıklar”, “NASA roketi” ve “Çözeltilerin hazırlanması” ağır çekim bir videosunu hazırladı.Bu çalışmanın temel amacı, deneylerin etkileyici detaylarını keşfetmek ve her öğrencinin yaratıcılığını ifade etmesine izin vermekti.

Öğrencilerin gözünden ağır çekim videosunu  izlemek için:

 

5. Ses sentezi Atölyesi
11. Fen sınıflarından 10 öğrenciden oluşan bir grup ile ses sentezinin temel kavramları öğrenildi. Modern bir dijital araştırma sentezleyicinin yanı sıra birkaç eski analog sentezleyicisi üzerinde örneklendirme yapıldı.

6. İşitme Riskleri Konusunda Farkındalık Etkinliği
Bu etkinlik sese ve gürültüye karşı bir farkındalık çalışmasıydı.
Öğrencilerle sesin ne olduğunu tanımlamaya çalışıldı. Dalga, hız, frekans gibi kavramlar üzerinde çalışıldı. Bu çalışmada ayrıca insanın işitsel sisteminin nasıl oluştuğu ve son olarak, uzun süreli dinlemenin veya çok uzun bir süre boyunca yüksek bir sesin neden olduğu şokların neden olduğu riskler öğretildi. Bu çalışma sesle ilgili risklerin daha iyi farkına varmak için sesli örneklerle ve yapılan alıştırmalarla örneklendirildi.

7. Beykoz Cam Ocağı Gezisi
10 Mayıs Çarşamba günü Lise 3’ten yaklaşık 60 öğrenci öğretmenleriyle birlikte Beykoz’daki Cam Ocağı’nı ziyaret ettiler.
Geziye, antik çağlardan bu yana günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası olan cam hakkında daha fazla bilgi edinmek için camın tarihini ve gelişimini anlatan bir animasyon filmi izleyerek başlayan öğrenciler daha sonra müzeyi gezdiler. Gezi sırasında cam yapımına tanıklık eden öğrenciler, camın tüm şeffaflığı ve parlaklığıyla Cam Ocağı’nda nasıl hayat bulduğunu, ateş ve kumun birleşiminin nasıl eşsiz kreasyonlara dönüştüğünü gözlemlediler.

8. Koç Müzesi Ziyareti
Saint Benoit Lisesi 9. sınıf öğrencileri, Fen Festivali kapsamında Rahmi Koç Müzesi’ni ziyaret ederek sanayi ve teknoloji tarihini keşfetmek için eşsiz bir fırsat yakaladılar. Öğrenciler, buhar makineleri, gemiler, uçaklar ve otomobillerin yer aldığı müzede keyifli ve öğretici bir zaman dilimi geçirdiler.

Bilim kültürü geliştirmek! Okulumuzun her seviyesinden tüm öğrencileri ilgilendiren bir etkinlik olan Fen Bilimleri Festivalimizin hedefi bu!

Fen Bilimleri Festivali Videosu için:

X