Saint Benoît Lisesi ve Istanbul Avusturya Hastanesi Arasında Fen Alanında Ortaklık

Fen derslerine verilen önemi ve değeri simgeleyen bir eğitim politikası

Okulumuzda fen derslerine verilen önem günden güne artıyor. Yıllardan beri öğrencilerimiz Avusturya Hastanesinin acil servise kadar bütün bölümlerinde keşif stajları yapıp ameliyatlara katılıyorlar.
Bu kez, yeni bir etaba geçildi ve Avusturya Hastanesi ve bir göz hastalıkları uzmanı, Doktor Tanıl bey, öğrencilerimize geniş kapsamlı bir projede eşlik etti.
İlk gözlüğün en başta yapıldığı biçimde tekrardan üretilmesi ! Bu projeyi ve fen alanında ortaklığı beraber keşfedelim !

Canlı yayında katarakt ameliyatı !

Bu ortaklıkta, Avusturya Hastanesi fen dersleri eğitimini başarıya ulaştırmada yanımızda yer alıp, hastane içerisinde öğrencilerimizin bulunmasına izin veriyor. Hastane, ilk gözlüğü en başta yapıldığı zamandaki gibi tekrar üretmekte bizlere yardımcı oluyor. Avusturya Hastanesi sayesinde Doktor Tanıl Bey gibi alanında oldukça uzman personel de öğrencilerimize özel ders vermekte tereddüt etmedi ve sonrasında bizi bir katarakt ameliyatına katılmaya davet etti. Kendisine katkılarından ve nezaketinden ötürü teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Katarakt nedir ?

Katarakt, gözü etkileyen ve görüşün giderek bozulmasına yol açıp görme kaybına kadar gidebilen bir hastalıktır. Katarakt, doğal göz merceğinin, gözde, gözbebeğinin arkasında bulunan ve retina tabakasında ışınların görüntü oluşturmasını sağlayan bu merceğin giderek saydamlığını yitirmesidir.
Normalde doğal göz merceği saydamdır. Doğal göz merceğinin saydamlığını yitirmesi ya da bir başka deyişle matlaşması ışığın düzgün bir şekilde geçişini engeller. Görme bozulur. Katarakt doğal göz merceğinin matlaşmasıdır.

Cerrahi tedaviler

Cerrahi müdahale, ameliyathanede, mikroskop altında, lokal anestezi altında yapılır. Bu cerrahi müdahalede doğal göz merceğinin ön kapsülü açılır, matlaşmış olan tabakası ya elle alınır, ki bu işlem kornea tabakası üzerinde 8 ila 10 mm’lik bir kesinin meydana getirilmesini gerektirir, ya da çok büyük bir sıklıkla 3 ila 3.2 mm’lik bir kesiden girilerek ve ultrasonik ses dalgaları kullanılarak bu saydamlığını yitiren kısım parçalanır ve emilir. Cerrah daha sonra doğal göz merceğini temizler ve hastanın tekrar net bir şekilde görmesini sağlayacak yapay sentetik saydam bir merceği göze yerleştirir.

Vakaların çoğunda müdahale, ameliyat sırasında ve sonrasında acısızdır. İyileşme ile birlikte, birkaç hafta sonra verilen gözlüklerle, hastanın görme yeteneği çabuk bir şekilde düzelir. Müdahale sırasında veya sonrasında oluşabilecek aksaklık veya komplikasyonlar nedeniyle ki bunlar çok derece nadir olup önceden tahmin edilemezler ya da daha önceden varolan gözle ilgili diğer lezyonlar sebebiyle görme yeteneğinin düzelmesi zaman alabilir.

Saint Benoit fen bilimleri kulübü ameliyathaneye girmeye hazırlanıyor…


 

X