Zambak ve Lalenin Işığında Göz Kamaştırıcı Bir Sergi ! (Slayt Sunumu)

Tarihi Bir Sergi ile Osmanlı-Fransız İlişkileri !

Frankofoni Festivali kapsamında düzenlenen "Zambak ve Lalenin Dostluğu" adlı sergi büyük bir başarıyla gerçekleşti. Salon, Festival Açılışı için gelenlerle doluydu. Tarihi belgelerle Osmanlı İmparatorluğu ve Fransa arasındaki dostluk ilişkilerini gözler önüne seren bu sergi birçok kişinin ilgisini çekti.
Ortak tarihimizle renklendirilen bu gecede, Fransa Başkonsolosu ve Devlet Arşivleri Genel Müdürü’nün aramızda olmalarından büyük mutluluk duyduk...

« Sen ki, Fransa ülkesinin kralı olan François’sın ! Sultanların sığınağı olan kapıma, sadık adamınız Frankipan [Büyükelçi Frangipani]… ile mektup yollayarak, ülkenizin işgale uğradığını ve hapiste olduğunuzu bildirmişsiniz ve kurtarılmanız için buradan yardım istemişsiniz. Tüm dedikleriniz, dünyanın sığınağı olan tahtımın katına arz edilmiş olup, tamamıyla bilgim dahilindedir.
İmparatorların yenilmeleri ve hapse konulmaları şaşılacak bir şey değildir.
Gönlünüzü ferah tutunuz ve üzülmeyiniz.
 »
 
Kanuni Sultan Süleyman ve I. François’nın arasında geçen bu yazışmada da görüldüğü gibi Türkiye ve Fransa’nın eskiye dayalı zengin bir ortak tarihi var.
Saint Benoît Lisesi, Fransa Türkiye Büyükelçisi Ekselansları Sayın Laurent Bili’nin Yüksek Himayelerinde gerçekleşen “Zambak ve Lalenin Dostluğu” sergisinin açılışında sunulan resmi belgelerle bu ortak tarihi gözler önüne sermek istedi.
 
Frankofoni Festivali kapsamında düzenlenen bu sergi, Osmanlılar ve Fransızlar arasındaki kültürel, bilimsel ve siyasi ilişkilerin geçmişini ve önemini daha yakından tanımamıza ve iki ülke arasındaki bu sıkı dostluğu hatırlamamıza vesile oldu.
Fransa İstanbul Başkonsolosu Sayın Muriel DOMENACH’ın, da konuşmasında hatırlattığı gibi : “Modern tarih boyunca, Osmanlı İmparatorluğu Kıta Avrupası’nı etkilemiştir ve hatta Avrupa tarihinin ayrılmaz bir parçası olmuştur“.
 
Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu ve tüm davetlilerin de ifade ettiği gibi, bu etkinlik Frankofoni festivaline adını başarıyla yazdırdı. Sn. Florence Öğütgen tarafından tasarlanan görkemli Osmanlı dekoru eşliğinde sunulan sergi, Fransız Kültür Merkezi Anadolu Araştırmaları Enstitüsü ve İstanbul ve Ankara’dan özel olarak gelen Devlet Arşivleri’nin üst düzey yetkililerinin destekleriyle gerçekleştirildi.
 
Bu büyük etkinlik, okulumuz gösteri salonunda iki ülke arasındaki dostluk ilişkileri üzerine yaplan konuşmalarla başladı. Ardından TRT sanatçıları, Klasik Türk Musikisi’nden eserler sundular
İzleyiciler arasında, Mario Levi, Mansur Beyazyürek, Sabih Tansal gibi birçok ünlü isim vardı…
Herkes, zamanda yaptıkları bu yolculuk için ve Osmanlı-Fransız dostluğu adına yürüttüğü bu proje için Lise Müdürümüz Sn Pierre Gentric’i içtenlikle tebrik etti.

Protokol :

Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Ekselansları Sayın Laurent BİLİ’nin Yüksek Himayelerinde

Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Sayın Muriel DOMENACH ve Sayın Olivier Bouquet,
Belçika’nın İstanbul Başkonsolosu Sayın Henri Van Tiegheim,
Devlet Arşivleri Genel Müdürü Sayın Doç. Dr. Uğur Ünal ve çalışma arkadaşları,
Fransız Kültür Merkezi Anadolu Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Sayın Jean-François Pérouse ve çalışma arkadaşları,
Beyoğlu İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri,
Galatasaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Jean-Jacques Paul.

Basında konuşuluyor… :

Yazılı basın :
Sabah
Milliyet

İnternet :
Sabah
Le Petit Journal

 

IFEA tarafından hazırlanan ve sergimizde yayınlanan sunumu izlemek için, BURAYA tıklayın.

 

Sergi 15 Mart – 22 Mart ve 29 Mart – 19 Nisan tarihleri arasında
Pazartesi-Cumartesi günleri, saat 09.00’dan 18.00’e kadar açık olacaktır.

X