Sinemanın Usta Eleştirmeni Atilla Dorsay’ın Penceresinden…

L3 öğrencileriyle söyleşi

Her sene düzenlemiş olduğumuz "Frankofoni Festivali"nde, Fransız dili ve kültürünü zengin bir yelpazeyle okulumuza taşıyoruz. Bu kapsamda 20 Mart Cuma günü, konuğumuz olacak değerli sinema eleştirmeni Sn. Atilla Dorsay, Fransızca bir söyleşi gerçekleştirecektir. Frankofoni etkinlikleri kapsamında yer alan, sinemanın kültürel bağları güçlendirme açısından önemini vurgulayan keyifli bir buluşma !

Uluslararası İstanbul Kitap Fuarının 33. yıl onur konuğu olan yazarımız Atilla Dorsay, Türk Sinemasının geçirdiği evreleri yansıtacak en doğru kişi.Aynı zamanda gazeteci ve yazar olan sinema eleştirisinin bu saygın devi, sinemamızın yüzüncü yılında, yedinci sanatın Türkiye’deki önemli dönemlerini hatırlatmaya gelecek.Yazarımız, lise 3.sınıf öğrencilerimize kendisinin sinemayla olan ilişkilerini anlatmanın yanı sıra,
▪ Bir sinemasever nedir ve bir sinema yazarı nasıl olunur ?
▪ Kendisinin en beğendiği filmler hangileridir, neden ?
▪ Türk Sinemasında bugüne kadar adı dünya çapında da öne çıkan sanatçılar kimlerdir ?sorularının cevaplarını görsel kaynaklarla aktaracaktır.

Sn. Atilla Dorsay ile sinema dünyasına doğru çıkacağımız bu yolculuk, Fransız sineması ve dünya sinemalarındaki örnekler üzerinde tartışarak, sinema sevgisinin ve kültürünün daha da yaygınlamasına yönelik çalışmalarımızı ve beyaz perdenin kültürler arası iletişimdeki rolüne verdiğimiz önemi bir kez daha ortaya çıkarıyor.

Atilla DORSAY

Galatasaray Lisesi’nden 1957 yılında mezun olduktan sonra, 1964 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık bölümünü bitirmiştir. İki yıl sonra Cumhuriyet gazetesinde sinema üzerine yazmaya başlamıştır. Sonra bunu kendisine asıl meslek olarak seçmiştir.
Cumhuriyet gazetesinde yazar olarak geçirdiği 27 yıldan sonra ise Milliyet ve Yeni Yüzyıl gazetelerinde yazmaya devam etmiştir. Son olarak Sabah gazetesinde yazmaya başlamış, ancak daha sonra bu gazeteden ayrılmıştır.
Hürriyet gazetesinin Kitap ekinde yazıları çıkmaktadır.
Sinema dışında yemek kültürü, şehircilik ve yaşam kültürü üzerine yazılarını içeren kitapları yayınlanmıştır.

İKSV (İstanbul Kültür Sanat Vakfı) yürütme kurulu ve SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) kurucu üyesi ve onursal başkanı olan Atilla Dorsay, aynı zamanda müzikle de ilgilenmektedir. 1985’ten bu yana TRT 2’de sinema üzerine programlar yapan Dorsay, ayrıca dokuz yıl boyunca 1995’e kadar, TRT Radyo 3’te müzik programları yapmıştır. Son olarak atv’de yayınlanan “Yaşamdan Dakikalar” adlı programda yer almıştır.

Çeşitli festival ve yarışmalarda jüri üyeliği yapan yazar, FIRESCI (Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu)’nun Türkiye temsilcisidir. Yazar, sadece Yeşilçam’ı değil, dünya sinemalarını da yakından izlemektedir. Bugüne kadar 45 kitap yazmıştır.

Legion d’Honneur-Palmes Académiques Nişanı, TDK Basın Ödülü, İstanbul, İzmir ve Antalya festivalleri Emek Ödülleri sahibidir.

Kendisini ağırlamaktan onur duyacağız !