Sigara Bu Kadar Mı Zararlı! O Halde Sigaraya Hayır!

"Çevre Dostu Yaşam" projesi

Saint Benoît Lisesi uzun zamandır öğrencilerimize yönelik « Çevre Dostu Yaşam » projesi yürütmektedir. Bu proje kapsamında, ve tabii ki öğrencilerimizi sigaranın zararları konusunda bilinçlendirmek amacıyla okulumuzda Göğüs Hastalıkları Uzmanı Sn. Doç. Dr. Hacer Okur’u ağırladık.

Doç. Dr. Hacer Okur, görsellerle, yaşamış ve halen yaşamakta olduğu gerçek durumlarla, rakamlarla desteklediği sunumunda Hazırlık Sınıfı öğrencilerimize sigaranın zararlarını tüm ayrıntılarıyla anlatmış ve onlara sigaradan uzak durmanın ne denli önemli olduğundan bahsetti.

Doç. Dr. Hacer Okur sunumunda aşağıda yer alan gerçekler konusunda öğrencilerimizi aydınlattı: Avrupa ülkelerinde son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde sigaraya başlama yaşı artık git gide yukarılara doğru çıkmaya başladı. Sigaranın zararları konusunda yoğun bir bilinçlendirme çalışması uygulansa dahi, gençlerin sigaraya başlamasının önüne bir türlü geçilemiyor. Her yıl sigaraya bağlı ölümlerin sayısı artıyor. Sigara içen kişilerde akciğer kanseri görülme riski içmeyenlere göre %80 daha fazla.
Aynı zamanda en az akciğer kanseri kadar tehlikeli olan ve yaşam kalitesini çok aşağılara çeken koah hastalığının da en önemli nedeni sigara olarak gösteriliyor.
Erken yaşta sigaraya başlamak beraberinde telafisi mümkün olmayan rahatsızlıkları getiriyor. Henüz gelişim çağında olan çocukların sigara içmeleri, yetişkinlere göre çok daha fazla zarar görmeleri anlamına geliyor.
Sigara özellikle akciğerlerimize doğrudan zarar vererek gelişmesinin önüne geçiyor.
Sigara kısa sürede bağımlılık yapan ve bu bağımlılığın uzun süre devam edeceği bir alışkanlıktır. Ayrıca içtiğimiz tek bir sigara bile bizi akciğer kanseri yapabilir.

Bu yüzden doğru olan tek bir sigara dahi içmemektir !