Saint Benoît’lı Gençler Ata’yı Samsun’a Uğurladı

“Kendi özgürlüğünü kazanmak”

1919 yılının 19 Mayıs günü Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a varmasıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile taçlanan Milli Mücadele’nin başladığı kabul edilir. Tarihi iyi bilen, Cumhuriyet değerlerine bağlı Saint Benoîtlı gençler Türk Milli Mücadelesinin 100. Yıldönümünü çeşitli etkinliklerle kutluyor.

Birinci Dünya Savaşlı sonucu yenik düşmüş Osmanlı İmparatorluğu Mondros Mütarekesi’nin ağır şartlarını kabul etmiş, ülkenin paylaşılmasını öngören Sevr Antlaşmasının yolu açılmıştı.

Osmanlı İmparatorluğu’nu girdiği çaresiz durumdan kurtarmak  için çareler düşünen Mustafa Kemal Paşa 9. Ordu Müfettişi unvanıyla 16 Mayıs 1919’da İstanbul’dan Samsun’a hareket etti.

Bu yolculuk sırasında Milli Mücadele sırasında çok önemli görev ve sorumluluklar üstlenmiş pek çok subay da onunla birlikte Bandırma Vapuru’ndaydı

Saint Benoît Lisesi Sosyal Bilimler Bölümü Öğretmenlerinin öncülüğünde öğrenciler tarafından hazırlanan bir programla Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekiler 16 Mayıs sabahı Karaköy’de düzenlenen sembolik bir törenle Samsun’a uğurlandı.

Anlamlı Bir Tören

Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’da yaktığı bağımsızlık mücadelesi ateşi Cumhuriyet’in kurulması ve bugünlere gelmemiz açısından büyük önem taşır.

Bu nedenle öğrencilerimiz Atatürk’ün İstanbul’dan ayrıldığı tarih olan 16 Mayıs gününü özel bir törenle kutlamak istedi. Atatürk 16 mayıs 1919’da Tophane rıhtımından yola çıkmıştı. Saint Bemnoît Lisesi töreni  de Karaköy meydanında oluşturulan alan da düzenlendi.

Tüm sınıflarımızın delege öğrencileri, Türk Bayrağının ve okul flamamızın ardından “Mustafa Kemal Paşa’yı Samsun’a Uğurluyoruz” yazılı dövizi taşıyarak, okuldan hareketetle yoldan geçenlerin alkışları eşliğinde tören düzeninde yürüyerek rıhtıma ulaştı.

Beyoğlu İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Cevat Dervişoğlu’nun da katıldığı tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı

Okul Müdürümüz Pierre Gentric, yaptığı konuşmada Atatürk’ün özgürlüğü kazanma konusundaki arzusuna yer verdi:
“Kendi özgürlüğünü kazanmak” ifadesi… ne kadar güzel bir ifade…
Kendi özgürlüğünü kazanmak demek, bağımsızlığını talep etmek demek.
Kendi özgürlüğünü kazanmak demek, birlikte yaşadığımız kişileri ve topluluğu dahil eden bütünsel bir gelişim süreciyle uğraşmak demektir. Atatürk, yüz yıl sonra bugün bulunduğumuz bu Tophane iskelesinden ayrılarak bu süreci oluşturma arzusundaydı!
Kendi özgürlüğünü kazanmak demek, sadece kendimiz için değil, etrafımızdaki kişiler için de Hayatı ve Geleceği oluşturma isteğini ifade etmek demektir.
Bu nedenledir ki, Atatürk, eşitsizlik ve güvensizliklerin hapsolduğu, adaletin savunulduğu, dünyanın korunduğu, kültürün ve oluşumların saygı duyulduğu yeni bir medeniyet modeli çizmek istedi.
Bu derin dönüşümleri görmek ve bunlara katılmak istiyordu. Bu durum, onun için, halkın için ve ülkesi için önemli bir hedefti, çok büyük bir sorumluluktu.”

Daha sonra söz alan Türk Müdür Başyardımcısı Serhat Yalamanoğlu da kouşmasında 16 Mayıs tarihinin önemine dikkat çekti:
Tam bir asır önce bugün, bir ülkenin işgalden,bir halkın esaretten ve çaresizlikten kurtulmasına umut olan bir gemi kalktı bu limandan.
16 Mayıs 1919 günü 9. Ordu Müfettişliği görevi ile Samsun’a hareket eden Gazi Mustafa Kemal Paşa bu toprakların kaderini değiştirmek üzere Bandırma Vapuru ile denize açıldı.
3 Gün sonra, 19 Mayıs 1919’da vapur Samsun’a yanaştığında Türk İstiklal Mücadelesi de fiilen başlamış oldu.
Bugün yaptığımız bu sade törenle 100 yıl sonra Gazi Mustafa Kemal Paşa ile beraberinde bulunan ve İstiklal Savaşımız sırasında her biri çok önemli görevler üstlenmiş tüm subayları simgesel olarak çıktıkları yolculuğa uğurluyoruz.
Onlar 100 yıl önce işgal altındaki bir limandan hareket ettiler. Ne mutlu bize, bugün aynı yerde bağımsız bir ülkenin vatandaşları olarak o günü anıyoruz. Bu vesileyle ülkemizin bağımsızlık destanını kanlarıyla yazan tüm şehitlerimizi de rahmetle anmak istiyorum.”

Tören bu konuşmanın ardından sona erdi.

Mili Mücadele’nin 100. Yılı Saint Benoît Lisesinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam edecek.