Saint Benoît Lisesi “Robotik Buluşması”

Bahçeşehir Üniversitesi ve BilgeAdam Genç Akademi İş Birliğiyle Gerçekleşen Robotik Yarışması

Merakla beklenen ve 8 liseyi bir araya getiren Robotik Buluşması programında aynı gün içerisinde yapılan sertifikalı bir eğitim, liseler arası bir yarışma ve Bahçeşehir Üniversitesi'nde düzenlenen bir gala yemeğinden vardı.
Bahçeşehir Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Nafız Arıca'nın başkanlık ettiği jürinin değerlendirmesi sonucu, Robotik yarışmasında 3. olan ve Yaratıcılık ödülü alan öğrencilerimizin izlenimlerini sizlerle paylaşıyoruz.

Fen Alanında, BilgeAdam Genç Akademi ve Bahçeşehir Üniversitesi İş Birliği: Robotik Buluşması

11 Mayıs Cumartesi günü, Büyük Robotik yarışmasının öncesinde, BilgeAdam firması tarafından, Arduino üzerine bir formasyon atölyesi gerçekleştirildi. Bu atölye çalışmaları, 8 liseyi bir araya getiren ilk Robotik Buluşmalarımızın çerçevesi içerisinde yer aldı.

Her takım farklı katılımcı okullardan gelen öğrencilerden oluştu…
Toplamda 6 öğrenciden oluşan 8 takım vardı. Fikir alışverişlerin yoğun yaşandığı bir ortamdı!

Eğitim, BilgeAdam Genç Akademi tarafından verilen Robotik setin temel elementlerin ve Arduino Uno modülün tanıtımıyla başladı. Öğrenciler breadboard, direnç, ledler ve sensörler gibi elementler ile ilgili daha fazla bilgi edinme şansı yakaladılar. Eğitmenin yaptığı açıklamaları dikkatli bir şekilde dinledikten sonra, öğrencilerimiz bir soru-cevap oturumuna katıldılar.

Daha sonra, öğrencilere Arduino kodlaması anlatıldı. Bu açıklamalar sırasında anahtar kelimelerin ve dizimlerin üzerinde duruldu. Akabinde, takımlar, led ışıklar kullanılarak ilk montajlarını gerçekleştirdiler. Bu montaj çalışması takımların tamamı tarafından oldukça başarılı bir biçimde gerçekleştirildi.

Birçok Kurumla Birlikte Düzenlenen Gerçek Bir Robotik Buluşması

Neşeli geçen öğle yemeğinden sonra, takımlar arasında küçük bir yarışma düzenlendi. Bu yarışmada amaç bir alıcının (ses, ışık, hareket…) işlevini ön plana çıkaran bir montaj gerçekleştirmekti.

8 liseden öğrencilerin yer aldığı takımlardan herbiri hayal güçlerini sonuna kadar kullandılar. Öğrenciler tarla korkuluğu, otomatik garaj bariyerleri ve hatta fare kapanları gibi birçok projeye imza attı.

Değişik çalışmaların jüri üyeleri tarafından değerlendirilmesi sonucu Aram (GETRONAGAN), Deniz (SM), Yusuf (UÖML), Ege (ALEV), Batuhan (Saint Michel), Barış (Saint Benoît)’tan oluşan 4.takım birinci ilan edildi. Öğrenciler, bir araba garajı için otomatik kapı bariyer sistemi sundular. Bu başarılı ve işlevsel proje, takımın birincilik ödülünün sahibi olmasını sağladı.

Gecenin sonunda, kazanan takıma Saint Benoît Lisesi ve BilgeAdam şirketi tarafından ödüller takdim edildi.

Fen Öğretimine Verilen Önem Politikasına Tüm Hızıyla Devam Ediyoruz

2016 yılından beri düzenlenen Robotik Buluşmamızın amacı bilgilerini beceriye çeviren, tüketen değil üreten nesiller yetiştirmek. Bu sene, Robotik Buluşmamız 11 Mayıs 2019’da gerçekleşti. 8 lisenin katılımıyla gün boyunca süren etkinlik süresince, bilişim eğitimi alanında lider olan BilgeAdam şirketi tarafından, iki saat süren bir Arduino atölye çalışması gerçekleştirildi. Bütün öğrencilere yönelik ve bir uzman tarafından verilen bu atölye çalışması sırasında, öğrenciler kodlamayı, bazı alıcıların çalışma prensiplerini, devrelerde nasıl kullanıldıklarını öğrendiler. Farklı liselerden gelen öğrencilerden oluşan takımların her birine ayrı bir set verildi ve her takımdan, gruplarda edinilen bilgilerden yola çıkarak, öğrendiklerini bir saat içerisinde uygulama haline getirmeleri istendi. Her liseden bir öğretmenin yer aldığı jüri grupların projelerini değerlendirdi. Bu değerlendirmenin ardından, Saint Benoît Lisesi ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından kazanan ekipe ödülleri verildi.

Büyük Yarışma için Bahçeşehir Üniversitesi’nden Uzman Jüri Değerlendirmesi!

Öğlenden sonra, liseler arası Büyük Yarışma düzenlendi. Juri standlar arasında dolaşırken, heyecan üst düzeydeydi: katılımcılardan bazıları son testleri yaparken, diğerleri sabırsızlıkla sonuçları bekledi veya arkadaşlarıyla sohbet etti.  Juri aceleci davranmadan öğrencilere birçok soru sordu…
Katılımcılar ise sorulara coşkuyla yanıtladı.

Çok farklı projelerin yer aldığı on taneden fazla standta katılımcılar keşif teması çerçevesinde hayalgüçlerini, marifetlerini ve yaratıcılıklarını sergilediler. Her bir katılımcı, kendi fikrini ön plana çıkarmaya önem verdi ki bu her yarışmacıya kendini ifade etme olanağı veren juri üyelerinin ilgisini çeken bir prensipti.
Jüri üyeleri öğrencilere birçok soru sorma konusunda büyük keyif aldılar!

Projelerin çeşitliliği şaşırtıcıydı: hareketli araçlar, denizaltı, dron, enerji keşfi, ay keşfi, cihazları akıllı kılan alıcıların kullanımı ve hatta düşüncemizin keşfi…

Ve Sonuçlar…

Katılımcılar, jürinin sonuçlarını beklerken, verilen görevi yerine getirmenin huzurunu yaşayarak ve özellikle bir dahaki sefer daha iyisini  yapma isteğiyle eserlerini topladılar!

Ödüller

1.lik Ödülü: Özel Getronagan Lisesi
2.lik Ödülü: Özel Musevi Lisesi
3.lik Ödülü: Özel Saint Benoît Lisesi

Sonuçlar açıklandıktan sonra, katılımcılarımızın stresi bitmiş ve heyecanları dinmişti!

X