Pandemiden Neler Öğrendik? – Psikiyatr Prof. Dr. Ahmet Tamer Aker

Bu Doğal ve Psikolojik Afetin Üstesinden Nasıl Geleceğiz?

#EvdeSBberaber webinar dizisi kapsamında beşinci konuğumuz Psikiyatr Prof. Dr. Ahmet Tamer Aker dünya gündeminin ilk sırasında olan pandemi konusunda toplumun ve insanın nasıl etkilendiğini, sürecin insanı oldukça zorlayan etkilerini ve insanların tepkilerini değerlendirdi.
13 Mayıs Çarşamba akşamı Prof. Dr. Tamer Aker’den Covid-19 ile hayatımıza giren Panfobi ve psikososyal etkilerini dinledik.
Covid-19 ne yaptı? Nasıl bir küresel tehdit ile başbaşayız? Bu Pandemi neleri tekrar düşünmemizi sağladı? Sorumluluklar açısından neler değişti?
Korku, kaygı ve endişelerimiz neler? Peki bu süreç bize neler öğretti? gibi aklımıza takılan pek çok sorunun cevaplarına ulaştık.

İnsanı Etkileyen Olaylar Değil, Olaylara Bakış Açısıdır…

Ömer Hayyam’ın dizeleriyle de zenginleştirdiği sunumu ile Prof. Dr. Tamer Aker “düzensizliği beynimiz sevmez, insan tüm anlamlandıramadıklarından rahatsız olur, anlam vermeye çalışır yaşadıklarına” diyor. Bir olayı ne kadar iyi anlarsak o olaya o kadar kolay çözüm üretebiliriz.

Olayları Öngörebilmek ve Tedbir Almak İnsanı Rahatlatır.

Tamer Aker; İnsan olayları yönetebilme, kontrol edebilme, olaylar üzerinde hükmedebilme yetisi olsun ister. Kontrol edemediğimiz her şey bizde çaresizlik, güvensizlik ve dolayısıyla korku duygusunu yaratır. Bilinmezlik ve belirsizlik yaratır. Biz de bu yeni tanıştığımız virüsü tanımaya ve onunla başa çıkmaya çalışıyoruz. Bu yüzden pandemi konusunda ve bu virüs konusunda bilime güvenmemiz gerekiyor, sözleri ile bizleri evlerimizde konu hakkında aydınlatmaya ve tedbir almanın önemini vurgulamaya devam etti.

Gerçek Yaşamda, Dış Dünyada Zaman Zaman Kontrol Edemediğimiz Olaylar Karşımıza Çıkar.

Covid-19 küresel bir tehdit oldu, insan olarak çaresizliğimizi hatırlattı. Sınır çizemediğimizi vurguladı. Topluluk ilişkilerini tekrar gözden geçirmemizi sağladı. Sadece kendimizi korumak değil, bir başkasını korumanın da önemli olduğunu hatırlattı. Bizi büyütenlere karşı olan sorumluluklarımızı, bu kez koruyan ve kollayanın biz olmamız gerektiğini hatırlattı. Bu kez ellerini öpmeden, onlara nasıl destek olabileceğimizi düşündürttü. İnsan türünü, yani bebekleri değil ataları tehdit etti. Korku, kaygı ve endişe ile tekrar tanışmamızı sağladı. Bu duygulara biraz saygı göstermemiz gerektiğini anlattı. Direnmemizi ve mücadele etmemizi hatırlattı. Birimizin hepimiz için olduğunu öğretti. Ve sonuç covid -19: insan: 20.

Webinarın tamamını BURAYA tıklayarak izleyebilirsiniz.

Prof. Dr. Ahmet Tamer Aker Kimdir?

1991 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamlayan Tamer Aker, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonucunda Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde psikiyatri uzmanlık eğitimine başladı. 1996 yılında Psikiyatri Uzmanı, 2000 yılında ise Psikiyatri Doçenti unvanlarını aldı. 2002 yılında meslekteki ikinci görev yeri olan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalına geçti.

2003-2006 yılları arasında üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Yüksek Lisans Programı’nı tamamladı. 2006 yılında psikiyatri profesörü oldu. Aynı üniversitede Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanlığı ile yine Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Psikiyatri AD Ruhsal Travma Yüksek Lisans Programı’nın yöneticiliğini yapmış olup doktora programının kurucu öğretim üyesi olarak görev yapmıştır.

Türkiye Psikiyatri Derneği, Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliğini ve Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Derneği kurucu üyesidir. Travma ve Afet Çalışmalarını dünyanın çeşitli ülkelerinde ve Türkiye’de yürütmüştür.

Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı yüksek lisans programının koordinatörüdür. Kurucu ortağı olduğu Davranış ve Toplum Bilimleri Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde psikiyatrist ve psikoterapist olarak çalışmaktadır (demterapi). Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Unicef, Spark, Kızılay, Ilo gibi kurumlarda mülteci ruh sağlığı projelerinde eğitici ve proje koordinatörü olarak çalışmaya devam etmektedir.

X