2024 - 2025 Eğitim Öğretim Yılının 14-17 Nisan tarihleri arasında öğrenciler disiplinlerarası bir projeye imza attılar. Okulumuz bu proje için İsviçreli piyanist ve besteci François Lindemann önderliğinde, Timothy Verdesca, Justine Tornay ve Cyril Regamey gibi uluslararası sahnelerde yer edinmiş sanatçılarla birlikte; dans, müzik,ses, yazı ve resim alanında sanatsal atölyeler gerçekleştirdiler.
İletişimin Gücünü Öğren, Dünyayla Bağlantıda Kal!
Kurum Projemizin birinci teması temel öğrenme becerilerine odaklanıyor.Bu tema altında yapılan etkinliklerle, iletişimin hayati önem taşıdığı günümüzün dünyasında öğrencilerimizin iletişim becerileri konusunda kendilerini geliştirmeleri hedefleniyor. Bu tema altında yapılan etkinliklerden biri olan atölyelerin teması, “Günümüzde gençler arasında, hareketler, kelimeler, yansıma sesler ve diğer bir araya getiren işaretler aracılığıyla iletişim”idi.
Proje
Projenin amacı tüm öğrencilerin kendilerini özgürce ifade etmelerini sağlamaktı. Öğrenciler resim, müzik, yazı, dans gibi alanlarda kendilerini ifade etme şansı buldular.
İlk gün sanatçılarla tanışıp, çalışmayı projelendiren öğrenciler disiplinlere göre gruplara ayrıldılar.
Atölye boyunca bir tarafta sahnede parçaları icra eden öğrenciler, bir tarafta sahneyi bir sokağa dönüştüren ve graffiti yapan öğrenciler, diğer tarafta ise iletişim, anlaşılmak, konuşma, söyleyememe gibi konularda yazan felsefe öğrencileri ve serbest beden hareketleriyle dans eden dansçı öğrencimiz vardı. Bir de sesleri kaydeden Sahne teknikleri ve Ses Tasarım kulübü öğrencileri. 3 günlük atölye boyunca sanatçılar ve öğretmenleri onlara destek oldular .Öğrenciler iletişim teması üzerinde kafa yordu, çalıştı, seyirciyle iletişim kurmanın yollarını araştırdı.
Gösteri Günü
Projeye katılan öğrenciler, 17 Mayıs günü sabah saatlerinde Hazırlık ve Lise 4 seviyelerinden öğrencilerin doldurduğu Silüet Salonunun sahnesine çıktılar.
Müzisyenler eserlerini icra ederken, felsefeciler kendi yazdıkları metinleri okudular, dansçı ise her şarkıda kendi koreografisi ile dans etti. Silüet Sahnesine konulan fotobloklara öğrenciler grafitti yaptılar. Aynı gösteriyi İstanbul İsviçre Başkonsolosluğu desteğiyle aynı günün akşamında gerçekleşen gecede de tekrarladılar.
Silüet Salonuna gelen seyircileri okulun girişinden itibaren sesin ve ifadenin farklı boyutlarını adım adım keşfedeceğiniz, unutulmaz bir işitsel ve görsel deneyim yaşadılar. Okulun çeşitli yerlerine asılan perküsyon aletleri ile kendi seslerini üreten seyirciler, Silüet Salonuna girince İstanbul’un sokak sesleriyle karşılaştılar. Öğrencilerin performansını soluksuz izleyen seyirciler, öğrencileri dakikalarca alkışladı ve bis istediler.
Öğrencilerin Projesi
Bu proje başından sonuna kadar öğrencilere ait bir projeydi. Sanatçılar sadece onlara bilgi birikimleriyle rehberlik ettiler.
Tüm dans koreografileri, gösteride kullanılacak metinleri kendileri yazdılar. Resim yapan öğrenciler kendi hazırladıkları şablonlarla canlı olarak resim yaptılar.
Müzisyen öğrencilerimiz improvize çaldılar. Bir de sürpriz vardı. Çaldıkları bir parça Sessiz Film Projesinde kendi besteledikleri bir eserdi.
Bu çalışmalar sonucu günümüzde çokça tartışılan iletişim sorunları üzerinde kafa yordular, kendilerini ifade etmenin yollarını aradılar.
Bu özel projenin sonunda öğrenciler birlikte tartışmanın, üretmenin ve bu çalışmaları projenin son gününde bir temsille diğer arkadaşlarına sunmanın önemini öğrendiler. Temsil sonundaki coşkulu alkış bu unutulmaz haftanın en güzel artısıydı. Fotoğraflar için öğrencimiz Güliz A.’ya teşekkür ederiz.