Marburg ile Değişim Programı : Blista Ziyareti

Masal kentinde inanılmaz bir gerçeklik

Masal kentinde yeni bir gün !

Sabah erkenden kalkıp okulun yolunu tuttuk ve yine sabah derslerinde o okulda okuyan arkadaşlarımıza eşlik ettik. Ardından güzel kent Marburg’da yeni bir keşif için yola çıktık. Bu güzel şehrin her köşesinde başka bir gizem, başka bir sürpriz ve başka bir dünya bulunuyor gerçekten. İşte bugün de bu farklı dünyaların birini görmeye geldi sıra: BLİSTA (Blindenstudienanstalt – Görme Engelliler Enstitüsü), Almanya’nın tek yatılı görme engelliler okulu.Marburg demek ki sadece ortaçağ dünyasının açık hava müzesi olmakla kalmıyor, aynı zamanda hem çok önemli bir üniversite kenti, hem de toplum hizmetleri konusunda da çok zengin.
Tüm kent, görme engellilerin hayatını mümkün olduğunca kolay ve aynı zamanda bağımsız olarak yaşamalarını sağlayacak şekilde düzenlenmiş. Blista ’dan mezun olan öğrenciler olgunluk diploması alarak mezun olabiliyorlar (Abitur – Baccalaureat) ve üniversiteye devam edebiliyorlar, hem de yemek pişirmek, kayak yapmak gibi becerileri kazanarak hayata tam anlamıyla hazırlanıyorlar.Blista’ya vardığımızda bizi Bay Probst karşıladı. Kendisi bizi, enstitünün tanıtımı için özel laboratuvara götürdü ve sunum başladı. Fransızca öğretmeni olması nedeniyle tüm sunum Fransızca olarak yapıldı. Aynı zamanda tanıtım videosunu da izledik ve o da İngilizce hazırlanmıştı. Blista’da Almanya’nın her tarafından 300 civarında öğrenci yatılı olarak okumakta ve bu eğitim sırasında öğrenciler aynı zamanda farklı alanlarda da yetişmekteler. İngilizce, Fransızca, Rusça, İspanyolca gibi çeşitli yabancı diller öğrenebilmekte ve daha da şaşırtıcı olanı futbol, judo, rafting veya kayak gibi faaliyetlerde de bulunmaktalar.

Tanıtımımız devam ederken kapı çalındı ve Luisa adında bir öğrenci geldi. Kendisi 11. sınıfta okumakta ve 3 yaşından beri görme engelli. Luisa güzel bir Fransızcayla bize okuldaki günlük yaşamını anlattı ve tüm sorularımıza cevap verdi. Aynı zamanda bize bir kayak videosunu izletti. Ne kadar da etkileyici! Daha sonra dizüstü bilgisayarının yardımıyla Braille alfabesini kullanarak nasıl çalıştığını gösterdi. Son olarak günlük yaşamda zorlukları nasıl aştığını anlattı bize, örneğin alışveriş sırasında renkleri (!) ya da parayı nasıl ayırt ettiğini. Çok şaşırtıcıydı !

Merci, Danke, Thank you Luisa!

Evet, bu gezinin de sonu gelmişti. Tekrar okulun yolunu tuttuk çünkü arkadaşlarımız bizi sabırsızlıkla bekliyorlardı. Yine olağanüstü bir gün, yine unutulmayacak bir anı daha.

Yarın, Marburg bizi neyle şaşırtacak acaba ?