Lisemizin Bir Kulübüne Yakın Bakış : Eskrim, Bir Savunma Bilimi…

Şampiyonların Yuvası !

"Eskrim, zarafete, hassasiyete, ritme anlam katar. Mesafeyi korumayı, mesafeyi ölçmeyi, hamle yapmayı, atlatmayı bilmek gerekir. Bir kuş kadar hafif ve yıldırım hızıyla hamle yapmak gerekir." M. Marceau
Eskrimi bir eğlence sanatı ya da bir silah bilimi, bir eğitim aracı ya da bir spor olarak düşünürsek, incelemelerin sonucunda ortaya çıkan zenginliğidir. Bin yıllık bir tarihin, önemli bir ustalığın, saygı duyulması gereken ustaların ve şampiyonların zenginliği ve özellikle de günümüzde eskrimin uygulanması ile aşılamaya çalıştığı değerlerin zenginliği.

▪ Fiziksel ve sanatsal bir etkinlik

İki rakip, silahlar, zırh… aynı zamanda da Eğitim !
Kelime kökeni eski Fransızca’da escremie kelimesinden gelen eskrim, epe, flöre veya sabr (kılıç) ile yapılan bir dövüş sanatıdır, iki rakibin karşı karşıya geldiği bir spordur.
Dünyanın en eski olimpiyat sporlarındandır.
Eğitim ve eskrim birbirleriyle bağlantılıdır çünkü ortak değerlere sahiptirler : Paylaşım, saygı, kendini kontrol etme, esneklik, hız, taktik ve güven.
Üç tip silah kullanılmaktadır : Epe, Sabr (kılıç) ve Flöre.

▪ Eskrim ve Fransızca

Eskrimin resmi dili Fransızca’dır. Uluslararası müsabakalarda hakemin kullandığı tek resmi dildir. Ayrıca XVII. yüzyıldan beri Fransız eskrim okulu tarafından oluşturulan bir hareket kodu bulunmaktadır.
Eskrimciler hakemin “Gardını al… Hazır ? Başla ! komutlarını duyduktan sonra “vuruşmaya” başlarlar ve hakem “Mola !” komutunu verince de dururlar.

▪ Saint Benoît Lisesi Eskrim Kulübü – Şampiyonların yuvası !

Saint Benoît Lisesi’nde, Murat Önyay’ın sorumlusu olduğu Eskrim Kulübü 1991 yılında kuruldu.
Bu sporu yapan öğrencilerimiz toplamda 15 saat olmak üzere haftada 4 kez antreman yapıyorlar. Farklı şampiyonalarda çoğunlukla kupayı almaya hak kazanıyorlar.
Tüm sene boyunca süren “Eskrim Maratonu” dışında, eskrimcilerimiz düzenli olarak kulüpler arası ve liseler arası müsabakalara katılıyorlar. Elde ettikleri başarılarla, milli takımlara katılıyorlar. Ayrıca mezunlarımız yurt dışında olduğu gibi Türkiye’de de müsabakalara katılmaya devam ediyorlar.

Eskrim kulübümüzün amaçları :

• Eskrim eğitimi ile öğrencilerimize bazı disiplinleri öğretmek.
  • Analitik düşünmeyi, eleştirel düşünmeyi, dengeyi, hızı, esnekliği, gücü geliştirmek.
  • Müsabakalara katılabilmeleri ve dereceye girebilmeleri için, öğrencilere eskrim tekniklerini öğretmek.

Antrenmanlar ve müsabakalar sırasında öğrencilerimiz, lisemizdeki eskrimin aynı zamanda da Eğitimin güçlü değerleri olan, zarafet sanatını, ekip anlayışını ve sabrı öğreniyorlar.