Lise 2.Sınıf Velileri ile Bilgi Üniversitesi Eğitim Danışmanını Buluşturduk

Üniversiteye Doğru projemizin çok önemli dönüm noktalarından biri olan “Ders Seçimi” sürecinde öğrencilerimizin kendileri için en verimli olacak dala yönelmeleri bizim için çok önemli…
Bu konuda onlara ve değerli velilerimize destek olmak için her sene düzenlediğimiz pek çok etkinlikten birini daha çevrimiçi olarak gerçekleştirdik.

18 Mayıs Pazartesi akşamı Lise 2. Sınıf velilerimizi Eğitim Danışmanı Sayın Özge Alyu ile buluşturduk. Öğrencilerin ders seçimi ve kariyer planlarını oluşturmaları ile ilgili detaylı bilgiler veren Özge Alyu, meslek seçiminde önemli noktalara değindi. Her alan ve meslek için geçerli olacak trendleri sıraladıktan sonra Sayısal, Eşit Ağırlık, Sözel puanlarıyla yerleştirilen meslekleri, bunların yanında öğrencilerimizin bir avantaj olarak kullanacakları Yabancı dil bilgileriyle girilen Yabancı dil alanlarını, ayrıca Özel Yetenek Sınavı ile girilen alanları ele aldı.

Bir bölüme yerleşmeden bilinmesi gereken bir diğer konu, çift anadal ve yandal seçeneklerinin de olduğudur. Dileyen ve başarılı olan öğrenciler iki ana dalda eğitim görebilir ve iki diploma ile üniversiteden mezun olabilirler. Tüm dersleri değil de bazı dersleri alarak da bir diploma ve bir sertifika sahibi olabilirler. Girmiş olduğu branşta okurken o dalı sevmediğini anlayan öğrenciler ise yatay geçiş yapma hakkına sahip olabilirler. Rehberlik Servisi olarak sık sık vurguladığımız mesajı da dile getiren Özge Alyu; “Önemli olan, bireyin kendisine dayatılan, popüler olan, puanı tuttuğu için mecbur hissettiği meslek dallarına değil, gerçekten mutlu olacağı meslek dalına yönelmesidir.” dedi.

Özge Alyu’ya yöneltilen sorulardan bazıları ve konuğumuzun verdiği cevaplar da şöyle idi:

1- Fen – Matematik Derslerini Seçip Sonra Sözel Bölüme Geçmenin Dezavantajları Nelerdir?

Sayısal alanı seçmiş bir öğrenci olarak lisenin sonuna kadar matematik, fizik, kimya, biyoloji görüyorsunuz. Halbuki sözelde sizden Edebiyat, Tarih, Coğrafya, Felsefe bekleniyor. Hiçbir benzerlik yok bu ikisi arasında. Tüm bu farklı dersleri okuyup son sene AYT’ye hazır hale gelmek oldukça zordur. Bunun yerine değişiklik ancak yakın derslere doğru yapılmalıdır. Teorik olarak sistem buna izin verse de bu öğrenci içinçok meşakkatli bir yoldur. Emin olmayan öğrenci Eşit Ağırlık derslerini seçerse, Sayısala kaymak istediğinde Lise 4’e geçtiğinde zaten matematik görmüştür, bunlara fizik, kimya ve biyolojiyi ekleyebilir. Sözele geçmek isterse matematiği bırakıp sözel dersleri görür. Bu şeklide geçiş daha kolay olur. Aslında alan değişikliğine de gerek yoktur, önemli olan konu eksiklerini tamamlayıp ÖSYM tarafından sorulan sorulara doğru cevap vermesidir.

2- Sayısal Alandan Sınava Girecek Öğrencilerin Okulda Daha Rahat Okuma Amaçlı Eşit Ağırlık Derslerini Seçmeleri ve Dışarıdan Ders Alarak Eksiklerini Tamamlamayı Düşünmeleri Konusunda Ne Dersiniz?

Bu hiç tasvip etmediğimiz bir durum. Başarılı olmak isteyen öğrencinin Sayısal için AYT’de başarılı olma yolu, Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji çok iyi bilmekten geçiyor. Dışarıdan alınan derslerde ise son yıl veya son iki yıl sadece o konular özet olarak geçiliyor ve daha çok test teknikleri kazandırılıyor. Bu durumda o konuların tamamlanması için aşırı çaba gerekecektir.

3- Her Alanda Başarılı Olup Ders Seçemeyen, veya Kararsız Olanlar Ne Yapabilirler?

Aslında bu bizim sistemimizin handikaplarından biri. Yapılması gereken hem yetenek hem ilgilenilen konuların aynı anda olmasını sağlamak. Öğrenci şunu sormalı, “Evet ben şu konularda yetenekliyim, peki bunlardan en çok sevdiğim dersler hangileri?” diye düşünerek yolunu bulmak.

X