Kuzey Makedonya ve Yunanistan Gezisi

30 Kasım- 2 Aralık 2022 tarihleri arasında bir grup 11. sınıf öğrencimizle öğretmenleri gözetiminde Makedonya- Yunanistan gezisi yapıldı.

Sırasıyla Manastır, Ohrid, Meteora, Selanik ve Kavala’da inceleme ve gözlem yapan öğrenciler bölgenin çok kültürlü tarihi yapısını tanımalarının yanı sıra Türk kültürünün de izlerini gözleme fırsatı buldular.

Mustafa Kemal Atatürk’ün mezun olduğu Manastır Askeri İdadisi ve Selanik’te doğduğu evin ziyareti öğrencilerimiz için gezinin duygusal açıdan en etkileyici durakları oldu.

Öğrencilerin İzlenimleri:

“Uzun bir gece yolculuğunun ardından vardığımız Manastır’da Atatürk ‘ün mezun olduğu askeri  liseyi ziyaret ettik. Burada gençliği ve özel hayatıyla ilgili önemli şeyler yaşadığı yerleri gördük ve çok etkilendik. Hep askeri ve siyasi kimliğiyle tanıdığımız önderimizin özel hayatını görmek bizim onu duygusal anlamda tanımamıza yardımcı oldu.”

Derin A.

“Ohrid’de gezdiğimiz Ohrid gölü, inci dükkanları ve pazar yeri çok ilgimizi çekti, Makedonya halkını tanıma fırsatı bulduk. Kaldığımız otelde bir gece konuk olduk.”

Ece S.

“Ertesi gün gittiğimiz Meteora şehrinde manastırları görme fırsatı bulduk. Bu manastırlar yüksek tepelerin üstünde bulunuyordu. Osmanlı döneminde bu manastırlarda milliyetçilik akımları başlamış Ayrıca bizim girdiğimiz Aya Triada’da gördüğümüz ikonalar gerçekten çok etkileyiciydi.”

Ece A.

“Selanik’te geçirdiğimiz Atatürk’ün evini ziyaret ederek başladığımız gün oldukça keyifliydi. Evinde, mutfağından doğduğu odaya kadar kendisine ait pek çok şeyi görme imkanımız oldu ve bu kendimizi ona daha yakın hissettirdi.”

Bilge E.

“Gittiğimiz yerlerde Osmanlı kültürünün kalıntılarını gözlemledik. Oradaki Türklerle konuşma fırsatı bulduk ve gittiğimiz Ohri şehrinde kültürümüzün izlerine tanık olduk.  Selanik şehrinde Atatürk’ün evini ziyaret ettik. Başkonsoloslukla birlikte bulunan bu evin çevresinde Türk dükkanlarının olması ve bahçede bulunan çınar ağacı çok etkileyiciydi. Atatürk’ün kullandığı eşyaları görmek ve evini ziyaret etmek çok güzeldi. “

Ayşe Ö.

“Yolculuğumuzun son gününde ilk durağımız Kavala oldu. Kısa bir yürüyüş sonrası Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın evine ulaştık. Evin bahçesinde kendisinin heykeli de vardı. Hediyelik eşya alışverişimiz sonrasında deniz kenarında öğle yemeğimizi yiyip İstanbul yolumuza koyulduk.”

İpek K.

“İlk günümüze Manastır Askeri İdadisi’ni ziyaret ettik, Atatürk’ün okuduğu ve gezdiği yerleri görmek hepimizi çok duygulandırdı. Daha sonra Meteora’da manastırları ziyaret ettik. Manzaralarda fotoğraf çekildikten sonra yolumuza devam ettik. Son iki gün Yunanistan’ın iki şehrini daha gezme şansımız oldu: Selanik ve Kavala. Her iki şehirde de hem kültürel hem de eğlenceli vakit geçirme fırsatımız oldu.”

Naz N.