Konferans: “Sosyal Medya ve Güvenli İnternet Kullanımı”

Hazırlık sınıfları ile dijital vatandaşlık bilincini geliştirmek için online konferans

Hazırlık sınıfı öğrencilerimizde dijital vatandaşlık bilincini geliştirmek amacıyla, 22 Şubat Salı günü, Kadir Has Üniversitesi, ‘’Yeni medya’’ alanında, öğretim görevlisi İsmail Hakkı Polat, hazırlık sınıfı öğrencileriyle online bir konferans gerçekleştirdi.

İnternet kullanımının ve teknolojinin hızlı bir şekilde ilerlemesiyle  sosyal medya, sahip olduğu dinamikle, herkesin günlük hayatının önemli bir parçasını oluşturuyor.

Özellikle de gençler ve ergenlik çağındakiler için, sosyal medyasız bir hayat düşünmek imkansız hale geliyor.

Gençler, sosyal medyanın gücü sayesinde arkadaşlarıyla iletişim kurabiliyor, arkadaşlıklarını güçlendirebiliyor, tek başına ya da kalabalık bir şekilde eğlenebiliyor, fotoğraf yayınlayabiliyor, bilgi alışverişinde bulunabiliyor ve birlikte çeşitli etkinlikler  yapabiliyorlar. Peki, hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan sosyal medyayı kullanırken, karşı karşıya kaldığımız tehlikelerin farkında mıyız?

Hazırlık sınıfından itibaren, öğrencilerimizde dijital vatandaşlık bilincini geliştirmek amacıyla yaptığımız çalışmalar kapsamında düzenlediğimiz konferansta Kadir Has Üniversitesi öğretim görevlisi İsmail Hakkı Polat, öğrencilere olası yanlışlarının önüne geçmek, kendilerini korumak ve haklarının farkına varmaları için önemli bilgiler verdi.

Sınıflarda yapılan bir ön çalışmayla öğrencilerimiz, bu konu ile ilgili sınıf öğretmenleri ile birlikte düşündüler, öğrenmek istedikleri soruları belirlediler. Okul kurallarında, disiplin yönetmeliğindeki Bilişim Suçlarının  karşılığını öğrendiler.  Ve merak ettiklerini bu  konferansda buldular.

İsmail Hakkı Polat’ın, tehlikelerden ve bu tehlikelerden korunmak için alınabilecek tedbirlerden; siber suçlar, siber taciz ve sosyal medya kullanımı hakkındaki  önemli konulara değindiği konferansı öğrencilerimiz ilgi ve dikkatle dinledi. Hazırlık sınıfı öğrencileri, kendi kişisel ve meslekî gelecekleri, özellikle de insana saygıyla ilişkili değerler hakkında, temel ilkeleri öğrendiler.

Konferansın ardından gerçekleşen rehberlik dersinde ise, öğrencilerin dikkatini çeken konular, bundan sonra hayatlarında sosyal medyayı ve interneti kullanırken neleri değiştirecekleri ile ilgili bir sınıf söyleşisi gerçekleşti. Öğrenciler  google form üzerinden geri dönüşlerini yaptı. Okuldaki yaptırımlar ve böyle bir durumla karşılaştıklarında neler yapılabileceği üzerinde  tekrar duruldu. Öğrenciler sonradan sormak istedikleri soruları da bu google froma yazarak, İsmail Hakkı Polat’dan bireysel olarak cevaplarını alabilecekler.

Konferans Videosu: