Konferans: “Flört Şiddeti”

Sevgi ve Aşkın Psikolojisi ve Romantik İlişkiler

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Dr Selenga GÜRMEN, 28 Kasım 2019 Perşembe günü Lise 1 sınıf öğrencilerimiz ile "Flört Şiddeti" konulu konferansta biraraya geldi.
Konferansın ana temasını oluşturan alt başlıkların en önemlilerinden birisi;
"Bağımsız yetişkin birey olma ve kimlik oluşturma ihtiyacı içinde olan gencin, sağlıklı ikili ilişkiler oluşturabilmesi; anlamlı yakın ilişkiler kurabilme becerisi geliştirmesinden geçer" cümlesi oldu.

“Ben seninleyim ama sen değilim”

Anne babasından bağımsız bir kimlik oluşturmak isteyen gencin ebeveynlerinden duymak istediği en önemli cümle “Ben seninleyim ama sen değilim” cümlesi.  Bağımlı ilişki yerine, destek veren, karşılıklı anlayışa dayanan bir aile ortamında yetişen genç bireyin sağlıklı ilişkiler kurabilme ve yürütebilme becerilerinin de yüksek olacağı konferansımızın en temel başlangıç temasını oluşturdu.

Konuğumuz; arkadaşlık, flört etme, karı-koca olma gibi kurulan yakın ilişkilerde kişinin kendini ve ilişkisini koruması geren durumlarla karşılaşılabildiğini önemle belirtti.  İlişkide “şiddete maruz kalma”nın ne demek olduğunu canlı örnekler vererek çok güzel ifade etti.

Kıskançlık, kontrolcü davranışlar, öfke patlamaları, aşırı hassasiyet, küfürbaz olma vs gibi bazı duygu ve davranışların normal sayılmasının şiddeti artıracağını ve kişinin dozu gittikçe katlanan bir gerilime maruz kalabileceği işlendi.

Şiddete maruz kalmanın hiçbir zaman ilişkinin normal, olabilecek bir parçası olarak düşünülmemesi gerektiğinin, rahatsız olunulan herhangi bir davranışın karşısında tepki verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“İkinin bir olup iki kalması” Eric Fromm

Sevme sanatı ilk önce kendimiz olmaktan geçer, sonrasında ise ilişkilerimizden de sorumlu olmaktan geçer.

Konuğumuz gerçek hayattan canlandırmalarla, öğrencilerimizi sunumunun içine alarak, kendinden de gerçek, yaşanmış, canlı örnekler vererek eğlenceli, öğretici ve yer yer düşündürücü bir sunumla güzel ve doğru mesajlar iletti.

Sayın Selenga GÜRMEN’e çok teşekkür ediyoruz.