Jak Şalom İle Sinema Tarihinde Yolculuk !

Türk - Fransız Kültür Kültür Derneği'nin iş birliğiyle - 2018 Frankofoni Festivali

Sinemanın tarihi iki isimle, Louis ve Auguste adındaki Lumière Kardeşler ile başlar. Fotoğrafın ve sinemanın öncüleri olan bu iki kardeş, hem görüntü çeken hem de görüntüleri perdeye yansıtan sinematografi adındaki makinenin icadıyla tanınırlar...
XIX. yüzyılın sonunda, halka yönelik ilk gösterimler başlar ve 1895 yılında, sinema doğar.

Onur konuğumuz, Sayın Jak Şalom

2018 Frankofoni Festivali kapsamında ve Türk-Fransız Kültür Derneği’nin iş birliğiyle, Saint Benoît Lisesi, Sn. Jak Şalom’un Geçmişten günümüze sinema salonlarının gelişimi başlıklı konferansına ev sahipliği yapmaktan onur ve mutluluk duydu.

Boğaziçi Üniversitesi’nde Sinema Sosyolojisi adlı dersin eğitimini veren Jak Şalom, dinleyicilerini  sinema tarihinde bir yolculuğa çıkardı.

Geçmişten günümüze sinema…

28 Aralık 1895. Paris’te, 14 nolu Capucines Bulvarı’nda, Grand Café’deyiz. Kafenin bodrum katında, Lumière kardeşlerin icaat ettiği sinematografi makinesi sayesinde ekrana hareketli resimler yansıtılıyor. Halkın izlediği ilk sinema gösterisine katılmış bulunuyoruz.

O yılın 22 Mart tarihinden beri, Lumière kardeşler, icaatlarını bilimsel çevrelerde tanıtıyorlardı. Ama bu kez, ilk defa, genel izleyiciye hitap etmiş oluyorlar. Bu önemli günde, ayrıcalıklı seyirciler arasında, 7. sanatın ve özel efektlerin gerçek kurucusu olan Georges Méliès’de var.

Sonrasında, herşey çok hızlı ilerliyor. Lumière kardeşler, aslında ilk belgesellerin örneği olan kısa filmleri getirtmek için dünyanın dört bir yanına kameramanlar gönderiyorlar. Gösterimlerin sayısı artıyor, sinema hızlıca popüler bir sanat oluyor. İlk filmlerde, aşk, destanlar ve bürlesk tür ele alınıyor. Sessiz sinema artık konuşuyor.

Günümüzde sinema, evimizde, televizyonumuzda ve cep telefonumuzda yer edinmiş durumda. Artık, salondan film izlemek varken, neden sinemaya gidilsin ? Sinemaya giden kaç kişi kaldı ? Sinema salonlarının geleceği ne olacak ?…

Jak Şalom, tüm bu soruları tartışmaya açıyor…

Bu konferans için Jak Şalom’a ve Türk-Fransız Kültür Derneği’ne teşekkür ederiz.
Gelecek kültürel etkinliklerimizde sizleri tekrar aramızda görmek dileğiyle.

X