Grenoble’da MUN : « Denizler ve Okyanuslar, Tehditler ve Vaatler Arasında »

Bozulmaya açık denizler ve geleceğe dair sözler... Güzel düşünceler !

Üç gün boyunca, öğrencilerimiz, Birleşmiş Milletler tartışmaları düzeyinde, yarının dünyası ve gelecekleri hakkında çözümler arayan yeni bir neslin bakış açısıyla kendilerini sorguladılar. Hedefler çok fazlaydı. Tehditler ve vaatler birçok alanı birden ilgilendiriyor : eko sistemler, balıkçılık enerji, maden kaynakları, ulaşım, bilimsel işbirliği… Deniz ve okyanusların geleceği hakkında alınacak gerekli tedbirleri düşünmek öğrencilerimizin görevi.​

Okyanuslar bilinen bütün yaşam biçimlerinin %97’sini barındırmak suretiyle gezegenimizin en büyük eko sistemini oluşturmaktadır. Gezegenin dörtte üçünü kaplayan okyanuslar dünya üzerinde var olan su miktarının 9/10’na sahiptir. Yaşam okyanuslarda başlamıştır ve okyanuslara bağımlıdır. Okyanuslar insanlık için çok önemlidir. Buna karşın, okyanuslar günümüzde o denli kirlenmiş, sömürülmüş ve iklimsel değişikliklerden o denli etkilenmişlerdir ki, okyanuslarda günden güne sayıları artan yeni tehditler ortaya çıkmıştır. Okyanuslardaki kirliliğin kaynaklarının %80’i kara kökenlidir.
Deniz ve okyanusların geleceği hakkında alınacak gerekli tedbirleri nasıl düşünmek gerekir ?
Birleşmiş Milletler Modeli Konferansına ve sorumluluklarına odaklanmış olan Saint Benoît Lisesi MUN Kulübü, gününe Grenoble şehrini tanımakla başladı. Geçen yıl gelmiş olanlar, yeni arkadaşlarına beğendikleri yerleri gösteriyorlardı. Kendilerini misafir eden arkadaşlarıyla karşılaşınca da yüzleri gülüyordu.Öğrenciler daha şimdiden, temsil ettikleri ülkelerin konularını ve komitelerinin sorularını tartışıyorlardı. Denizler ve Okyanuslar : Kimine göre keyif ve dinlenme, kimine göre de para veya ulaşım yolu. Aslında, insan türünün geleceği, diğer bir deyişle söz konusu olan insanlık. Okyanuslar dünya ekonomisinin kalbini oluşturuyor..

Cuma sabahı, bütün davetliler ve delegeler açılış töreni için ayrılan büyük salonda toplandılar. Konuşmaları ve araştırma yöneticisinin deniz ve okyanus gerçeğinin önemli ayrıntılarını açıklayan sunumu takip etti :

▪ Okyanuslar en önemli besin kaynağını üretiyor,

▪ Okyanuslar gezegenimizin en büyük eko sistemini oluşturuyor,

▪ Okyanuslar, petrol kaynaklarının % 30 una, doğal gaz rezervinin de yarısına sahip,

▪ 36 milyon kişi balıkçılık sektöründe çalışıyor ve dünya ticaretinin % 90nı deniz yoluyla gerçekleşiyor.

Bu nedenlerden dolayı okyanuslar insanlık için son derece önemlidir. Devletler ve uluslararası kuruluşlar, mali gelirlerini arttırmak üzere her türlü arayışın içindedirler. Bu gerçek de doğrudan Devletlerin istikrarına ve ne yazık tabiat açısından küresel ısınmaya bağlıdır. Ve bu konu MUN Konferansının ana güncel tartışma konularını oluşturmaktadır : Deniz ve okyanusları uzun süreli kullanmanın yolları neler olabilir ?

Çözümleri bulmak üzere öğrencilerimiz farklı komitelere dağıldılar : Brezilya, Kanada ve İtalya’yı temsil etmek üzere,Silahsızlanma, Çevre, Ekonomik Kurul, Arktik bölgesi Komitesi gibi komitelere dağıldılar.

Pazar günü… Nihayet her komite yaptığı sentezi genel kurula sunuyor ; daha güzel bir dünyayı korumak için üç gün boyunca hazırlanan çözümler. Bunları üretmekten hiç bir zaman vazgeçemeyiz !

Sonra, kapanış töreni…
Tüm katılımcılar, Charles Baudelaire’in , İnsan ve Deniz adlı şiirinin şu dizesini anımsıyorlardı :

Özgür insan,denizi her zaman çok seveceksin !
Deniz senin aynandır ; ruhunu seyredersin.

Bazı delegelerimizin düşünceleri :

Zeynep OZGÜL :

MFGNU 2015, şimdi okul hayatımda , gelecekte de meslek hayatımda faydalanabileceğim, pek çok deneyim kattı. Günümüz dünyasının ilgilendiren pek çok konusuyu tartışma imkanı bulduk. Benim, Grenoble, Externat Notre Dame Lisesi’nin bu güzel organizasyonuna katılmama imkan verdiği için, Saint Benoît Lisesi’nin fransızca MUN Kulübünün bir üyesi olmaktan çok mutlu olduğumu söylemek isterim.

Isil TOK ve Simber SARIOGLU :

AG 4 Komitesi üyesiyiz ve MFGNU 2015 konferansına katılmaktan dolayı çok mutluyuz. Böylelikle, dünyamızın güncel sorunlarını tartışma imkanı bulduk. Çözüm önerilerini iyi hazırladığımızdan, onları savunmaya hazırız. Bunun yanından diğer başka ülkeden gelen lise öğrencileriyle tanışıp, yeni arkadaşlıklar kurduk.

Ege SUALP et Erdem ERGÜL :

İlginç konuları tartışmak ve kendi düşüncelerimizi paylaşmak, bizim için unutulmaz bir deneyim oldu. Silahsızlanma komitesinde, deniz ve okyanuslar oluşan tehditlere çözümler üretmeye çalıştık. Ve bunları yaparken, burada Grenoble, Externat Notre Dame Lisesinde unutulmayacak günler geçirdik.

Fransız medyasında ! :

BURAYA tıklayınız